Ο άνθρωπος που νίκησε τον θάνατο




Σαν σήμερα πριν από 25 χρονια ο Ντέιβιντ Ρίβερς βρέθηκε στον προθάλαμο του... Αγίου Πέτρου. Ο γεννημένος νικητής, πρώην άσος του Ολυμπιακού επέζησε από θαύμα σε αυτοκινητιστικό με συνεπιβάτη τον Κεν Μπάρλοου. Διαβάστε την απίθανη ιστορία...




Σαν σήμερα πριν από 25 χρονια η ζωή του Ντέιβιντ Ρίβερς έμελλε να αλλάξει για πάντα.  Προερχόμενος από φτωχή οικογένεια πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια στο Νιου Τζέρσεϊ.

Από νωρίς στα βάσανα, ο μετέπειτα πρωταθλητής Ευρώπης με τη φανέλα του Ολυμπιακού προσπαθούσε να χωρέσει τα όνειρα του μαζί με τα 14 αδέλφια του σε ένα τριάρι σε γκέτο της περιοχής.

Ο Ρίβερς σε μικρή ηλικία έχασε δύο από τους μεγαλύτερους αδελφούς του. Ο ένας χτυπήθηκε από φορτηγό τη στιγμή που επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι, ενώ ο άλλος μαχαιρώθηκε από άγνωστο καταμεσής του δρόμου. Και σαν να μην έφτανε αυτό, ο απόφοιτος του Νοτρ Νταμ δεν πρόλαβε ποτέ να γνωρίσει τον 15ο αδελφό του, καθώς πέθανε στη γέννα.

Μπάσκετ, σχολείο και δουλειές του ποδαριού

Από τα γεννοφάσκια του λάτρευε το μπάσκετ και θα έκανε το παν για να πραγματοποιήσει το όνειρο του να αγωνιστεί στο ΝΒΑ. Κουβάλησε κασόνια με μπίρες σε τοπική κάβα, έστρωνε τραπέζια σε αίθουσες μπίνγκο, ενώ εργάστηκε ακόμη και σε μπακάλικο για να εξασφαλίσει τα προς το ζην.

 Έπρεπε παράλληλα να καταβάλει τα δίδακτρα του. Το πρωί πήγαινε στο ιδιωτικό σχολείο Σεντ Άντονι προκειμένου να παρακολουθεί τα μαθήματα και το βράδυ δούλευε, καθώς οι γονείς του αδυνατούσαν να του προσφέρουν τα απαραίτητα.


Αριστούχος και τζέντλεμαν

Ο Ρίβερς έμεινε μακριά από τα ναρκωτικά, τους γκάνγκστερ, αλλά και τα παρακμιακά δημόσια σχολεία όπου οι συνομήλικοι του λοξοδρομούσαν εμφανίζοντας ροπή στην παρανομία.

 Το 1984 ολοκλήρωσε το σχολείο όντας αριστούχος. Επόμενο στάδιο της ζωής του η φοίτηση στο περιώνυμιο πανεπιστήμιο Νοτρ Νταμ.

Η επιμονή του κόουτς

Ο κόουτς της ομάδας μπάσκετ Ντίγκερ Φελπς είχε κάνει το παν προκειμένου να τον πείσει να ενταχθεί στο έμψυχο δυναμικό της ομάδας. "Είμαι σίγουρος ότι αυτό το παιδί κρατούσε μια μπάλα του μπάσκετ, όταν βγήκε από την κοιλιά της μάνας του" είχε πει χαρακτηριστικά.

Η μοιραία βόλτα με τον Μπάρλοου

Τη στιγμή που οι μετοχές του Ρίβερς είχαν κάνει limit-up, o «χάρος» του έστησε ενέδρα. Το ημερολόγιο έγραφε 24 Αυγούστου του 1986, όταν ο ανερχόμενος σταρ επιβιβάζονταν σε ένα βαν όπου οδηγός ήταν ο επιστήθιος φίλος του, Κεν Μπάρλοου που διέπρεψε μερικά χρόνια αργότερα στον ΠΑΟΚ.


Η σύγκρουση!

Σε μία ανύποπτη στιγμή και ενώ βρίσκονταν στο Έλκχαρ Κάουντ ένας απρόσεκτος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτο του και κατευθύνθηκε με δύναμη στο αντίθετο ρεύμα! Η σύγκρουση ήταν μετωπική και ο Κεν Μπάρλοου δεν κατάφερε να αποτρέψει το ατύχημα.

Το βαν προσέκρουσε στις προστατευτικές μπάρες ενώ από τη σφοδρότητα του χτυπήματος υψώθηκε στον αέρα, όπου στριφογύρισε αρκετές φορές.

Έζησε από θαύμα

Ο Ντέιβιντ Ρίβερς ανήμπορος να αντιδράσει πετάχτηκε από το παρμπρίζ, μέσα από τα θραύσματα και βρέθηκε στην άσφαλτο! Τα γυαλιά του παρμπρίζ του προκάλεσαν μία ουλή 40 εκατοστών σχίζοντας ουσιαστικά το στομάχι του...

Ο Μπάρλοου στέκεται πιο τυχερός αφού διατήρησε τις αισθήσεις του έχοντας τραυματιστεί ελαφρά στα πόδια. Έντρομος διαπιστώνει πως η κατάσταση της υγείας του «κολλητού» του, είναι σοβαρότατη.

Λύγισαν ακόμη και οι γιατροί...

Ο Ρίβερς διεκομίσθη εσπευσμένως στο νοσοκομείο. Ακόμη και οι γιατροί σοκάρονται από το μέγεθος του τραυματισμού του και σταυροκοπιούνται. Όπως αποδείχθηκε δεν πειράχθηκαν τα ζωτικά όργανα του. Εάν το κόψιμο ήταν ελάχιστα εκατοστά πιο βαθύ, θα είχαν δημιουργηθεί σοβαρότατες επιπλοκές στην καρδιά και τα νεφρά του. Θα ήταν απίθανο να ζει.

“Ημουν ξαπλωμένος και σκεφτόμουν ότι θα πεθάνω” θα πεί λίγο αργότερα ο γεννημένος μαχητής πόιντ-γκαρντ.

H μακάβρια ατάκα του Φελπς
Στο νοσοκομείο τον επισκέφθηκε ο κόουτς του Νοτρ Νταμ, Ντιγκερ Φελπς που ξέσπασε σε λυγμούς αντικρίζοντας τον αγαπημένο του παίκτη σε άσχημη κατάσταση.

Ο πατέρας του Φελπς ήταν... νεκροθάφτης. “Θεέ μου, μη μας πάρεις τον Ρίβερς. Μην τον αφήσεις να γίνει πελάτης του πατέρα μου” ήταν η χαρακτηριστική ατάκα του.


Αποθεραπεία σε χρόνο ρεκόρ!

Οι γιατροί έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσουν τον Ρίβερς στη ζωή. Η χειρουργική επέμβαση στην οποία υποβλήθηκε διήρκεσε 7 ώρες. Ο πρώην άσος του Ολυμπιακού νίκησε τον θάνατο παρά το καρτέρι που του είχε στήσει.

Αν και οι συστάσεις ήταν να παραμείνει κλινήρης για τουλάχιστον ένα μήνα, δεν χρειάστηκαν ούτε δύο εβδομάδες. Όσοι περίμεναν πως δεν θα ξαναπαίξει μπάσκετ διαψεύδονται οικτρά.

Ο δρόμος προς τη δόξα...

Σε λίγους μήνες, ο Ρίβερς θα δοξαστεί όσο λίγοι. Με το Νοτρ Νταμ θα πετύχει 2.000 πόντους, ενώ κλείνει την κολεγιακή του καριέρα με 22 πόντους μ.ο. Επελέγη στο Νο25 των ντραφτ από τους Λ.Α. Λέικερς, αγωνίστηκε ως μπακ-απ του μεγάλου Μάτζικ Τζόνσον και κατέκτησε το πρωτάθλημα Ευρώπης το 1997 στη Ρώμη με τον Ολυμπιακό.

Αλλά αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Ο «ποταμός» (Ρίβερς) στην προκειμένη περίπτωση γύρισε πίσω...

Δείτε τον Ντέιβιντ τον Ντέιβιντ Ρίβερς να σκοράρει από τη μία ρακέτα στην άλλη σε 3''!
Εκπληκτική ενέργεια του Ρίβερς στο Φάιναλ Φορ της Ρώμης (1997)

http://himaira.blogspot.com
Ο άνθρωπος που νίκησε τον θάνατο Ο άνθρωπος που νίκησε τον θάνατο Reviewed by Unknown on 00:21 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.