ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ Ετοιμο το σχέδιο για την καύση νεκρών

Ξεπερνώντας τη γραφειοκρατία, αλλά και πολλά άλλα εμπόδια που υπάρχουν, η προεκλογική υπόσχεση του δημάρχου γίνεται πράξη


Ο Γιάννης Μπουτάρης "τρέχει" το θέμα της δημιουργίας αποτεφρωτηρίου και η Θεσσαλονίκη ίσως γίνει ο πρώτος δήμος στην Ελλάδα που θα προχωρήσει σε καύση των νεκρών, για όσους βέβαια εκφράζουν τέτοια βούληση.

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης το θεωρεί ζήτημα πολιτισμού πρώτα από όλα και ήταν μια προεκλογική υπόσχεσή του, την οποία επιχειρεί με συνέπεια να την κάνει πράξη, ξεπερνώντας πολλά εμπόδια που υπάρχουν. Επιπλέον, ο Γ. Μπουτάρης γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετώπισε πριν από μερικά χρόνια, όταν θέλησε να ικανοποιήσει την τελευταία επιθυμία της γυναίκας του να αποτεφρωθεί η σορός της.
Την όλη υπόθεση του αποτεφρωτηρίου έχει αναλάβει ο αντιδήμαρχος Αστικού Περιβάλλοντος και Ελεύθερων Χώρων Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τη συνεργασία και των άλλων αντιδημάρχων εκεί όπου χρειάζεται.
Προκειμένου να αντιμετωπίσει τόσο γραφειοκρατικά εμπόδια όσο και αντιδράσεις από κάποιους κύκλους, ώστε να μη βρεθεί το όλο εγχείρημα στον αέρα, ο δήμος προχωρεί μεθοδευμένα.
Βήμα βήμα η εκτέλεση
Ετσι η χωροθέτηση του αποτεφρωτηρίου έχει περιληφθεί ήδη στις προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης ύστερα από επεξεργασμένη πρόταση της Διεύθυνσης Αρχιτεκτονικού και απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης για το νέο επικαιροποιημένο ρυθμιστικό. Ο συγκεκριμένος χώρος που έχει επιλεγεί για τη δημιουργία του αποτεφρωτηρίου βρίσκεται πίσω από τα Δημοτικά Κοιμητήρια Αναστάσεως του Κυρίου και σήμερα λειτουργεί ως ένα μικρό φυτώριο του δήμου.
Ο όλος χώρος μαζί και με τα δημοτικά κοιμητήρια είναι μια έκταση 500 στρεμμάτων που αποκτήθηκε από τον δήμο το 1967, με απόφαση του τότε υπουργού Εσωτερικών? Στυλιανού Πατακού. Βρίσκεται μακριά από κατοικημένη περιοχή, στο ενδιάμεσο του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θέρμης.
«Δεν ήθελα να πάει αδιάβαστη η Αθηνά. Ηταν χριστιανή ορθόδοξη και είχε το δικαίωμα της νεκρώσιμης ακολουθίας» λέει ο Γ. Μπουτάρης.Το δεύτερο βήμα από πλευράς του αρμόδιου αντιδημάρχου ήταν να διασφαλιστούν όλες οι προϋποθέσεις που προβλέπει ο νόμος -κάτι που διασφαλίζει από όλες τις πλευρές η επιλογή του μικρού φυτωρίου- και να κατατεθεί ο φάκελος στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.
Ηδη ο κ. Ζέρβας είναι σε επαφή με τον γενικό γραμματέα του ΥΠΕΚΑ για την έκδοση του προεδρικού διατάγματος για τον χαρακτηρισμό της έκτασης. Προκειμένου να μην υπάρξει καμία ένσταση -όπως έγινε αυτές τις μέρες με τα νέα κοιμητήρια του Δήμου Γλυφάδας- εξασφαλίστηκαν όλα οι τυπικές προϋποθέσεις (να μην είναι ο χώρος αναδασωτέος, να υπάρχει υπόλοιπο συντελεστή δόμησης, να είναι μακριά από σχολεία, νοσοκομεία κ.λπ.).
Ομως ο δήμος, περιμένοντας το "πράσινο" φως, κινείται παράλληλα και ήδη έχει ζητήσει από τη Διεύθυνση Αρχιτεκτονικού μια μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων καθώς και την τοπογραφική αποτύπωση.
Εχει εξασφαλιστεί, επίσης, η εκπόνηση της μελέτης για την κατασκευή του κτιρίου-εγκαταστάσεων του αποτεφρωτηρίου, που θα καλύπτει μια έκταση 600 τ.μ. Την έχει αναλάβει δωρεάν ως προσφορά στον Δήμο Θεσσαλονίκης γνωστό μελετητικό γραφείο της Αθήνας και έχει προβλεφθεί ένα ποσό 30.000 ευρώ, το οποίο έχει περιληφθεί στον προϋπολογισμό για τις απαραίτητες καταβολές σε Δημόσιο, Ταμεία κ.λπ.
Σύμφωνα με τον κ. Ζέρβα, το κόστος του κτιρίου υπολογίζεται σε 1,5 με 2 εκατ. ευρώ, αλλά ο δήμος σήμερα δεν διαθέτει αυτά τα χρήματα.
Γ. ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ
Στη Βουλγαρία έκανε πράξη την τελευταία επιθυμία της συζύγου του
Ο Γιάννης Μπουτάρης και τα τρία του παιδιά πριν από μερικά χρόνια βρέθηκαν αντιμέτωποι με ανυπέρβλητα προβλήματα όταν πέθανε η σύζυγός του Αθηνά Μιχαήλ -μία από τις πιο αξιοπρεπείς παρουσίες στη Θεσσαλονίκη- και θέλησαν να ικανοποιήσουν την τελευταία επιθυμία της που ήταν να αποτεφρωθεί η σορός της. Ετσι η οικογένεια ζήτησε από την Εκκλησία να της γίνει η εξόδιος ακολουθία και να οδηγηθεί η σορός στη Βουλγαρία για αποτέφρωση, κάτι όμως που αρνήθηκε η μητρόπολη. "Δεν ήθελα σε καμία περίπτωση να πάει αδιάβαστη η Αθηνά.
Ηταν χριστιανή ορθόδοξη και είχε το δικαίωμα της νεκρώσιμης ακολουθίας", έχει πει ο Γ. Μπουτάρης που επέμενε και βρήκε ανταπόκριση στον παπά του Νυμφαίου της Φλώρινας, που είναι και το χωριό του, "ενός ιερωμένου με προχωρημένες αντιλήψεις", όπως τον είχε χαρακτηρίσει. Από τότε είχε ζητήσει τη δημιουργία αποτεφρωτηρίου στα Δημοτικά Κοιμητήρια, κάτι στο οποίο επιμένει έκτοτε, ζητώντας να ξεπεραστεί και η άρνηση της Εκκλησίας για κηδείες σε τέτοιες περιπτώσεις, καθώς, όπως λέει, την αποτέφρωση του νεκρού προτιμούν πολλοί χριστιανοί ορθόδοξοι.



http://www.ethnos.gr
http://tnsite.gr
ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ Ετοιμο το σχέδιο για την καύση νεκρών ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΙΟ Ετοιμο το σχέδιο για την καύση νεκρών Reviewed by Unknown on 23:47 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.