Ο 'σύγχρονος Δαίδαλος' Κανέλλος Κανελλόπουλος ... προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη


Ενσάρκωσε την πρώιμη φαντασίωση της πτήσης, ανοίγοντας τα «φτερά» του πάνω από το Αιγαίο και καλύπτοντας, με αεροσκάφος κινούμενο με μυϊκή δύναμη, τη διαδρομή Κρήτη- Σαντορίνη.
Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά, ο
Κανέλλος Κανελλόπουλος, ο «σύγχρονος Δαίδαλος», που με το επίτευγμά του μπήκε στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, θα «προσγειωθεί» στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να παρευρεθεί σε τιμητική εκδήλωση που διοργανώνει προς τιμήν του ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η οργάνωση “BikeRespect”, αύριο, στις 7 το απόγευμα,
Στην εκδήλωση θα γίνει, για πρώτη φορά, δημόσια προβολή του ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ), καταγράφοντας την προσπάθεια από τη στιγμή της σύλληψης της πρωτοποριακής ιδέας, στο φημισμένο πανεπιστήμιο των ΗΠΑ.
Μιλώντας ο άνθρωπος που κατέρριψε το ρεκόρ πτήσης με ανθρώπινη δύναμη, δηλώνει ότι θυμάται το εγχείρημά του σαν όνειρο, δύο δεκαετίες και πλέον μετά.
"Αυτό που αισθανόμουν ήταν κυρίως ευθύνη και αγωνία για το αν όλα θα εξελιχθούν ομαλά γιατί υπήρχαν πολλοί απρόβλεπτοι παράγοντες" αναφέρει ο κ.Κανελλόπουλος, ο οποίος επελέγη από το ΜΙΤ για την πτήση, με συνυποψήφιους άλλους 4 Αμερικανούς πιλότους.
Η ιδέα για την πειραματική πτήση, στα χνάρια του Δαιδάλου, για την επίδειξη των δυνατοτήτων αεροσκαφών χωρίς κινητήρα, προέκυψε στο ΜΙΤ, όπου έγινε και ολόκληρος ο σχεδιασμός της πτήσης. Κατασκευάσθηκαν συνολικά τρία αεροσκάφη, αρχικά το πρωτότυπο "Light Eagle", το "Daedalus 87" που συνετρίβη σε πειραματική πτήση στην Καλιφόρνια και το "Daedalus 88", βάρους 34 κιλών, που πέταξε τελικά από την Κρήτη μέχρι τις ακτές της Σαντορίνης.
"Στην Ελλάδα ήρθε μια μεγάλη αποστολή Αμερικανών επιστημόνων και ακολούθησε προετοιμασία που κράτησε περίπου έξι μήνες προκειμένου να ληφθούν υπόψη όλοι οι παράμετροι για την επίτευξη του εγχειρήματος" εξηγεί ο κ.Κανελλόπουλος.
Πρωταθλητής ποδηλασίας ο ίδιος, ακολούθησε επίπονη πτητική και φυσική προετοιμασία προτού πετάξει πάνω από το Αιγαίο με το ανεμοπλάνο, στηριζόμενος μόνο στη δύναμη των πετάλ.
Σημειώνεται ότι ο 55χρονος Κανέλλος Κανελλόπουλος είναι 15 φορές πρωταθλητής Ελλάδος ανδρών σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, 16 φορές Βαλκανιονίκης σε αγωνίσματα δρόμου και πίστας, ομαδικά και ατομικά (2 χρυσά) και 2ος Μεσογειονίκης στην Καζαμπλάνκα. Ήταν μέλος της Εθνικής Ελλάδας ποδηλασίας από το 1977 μέχρι το 1993 με 530 συμμετοχές και εκπροσώπησε την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λος Άντζελες το 1984 στον αγώνα αντοχής ποδηλασίας δρόμου, αλλά εγκατέλειψε από πτώση.
Τα φτερά "κάηκαν" κατά την προσγείωση
Τον Απρίλιο του 1988, ύστερα από μήνες προετοιμασίας, όλα ήταν έτοιμα για την πτήση, η επίτευξη της οποίας, όπως τονίζει ο κ.Κανελλόπουλος, "δεν ήταν υπόθεση ενός, αλλά μιας περίπου 40μελής ομάδας".
"Μπαίνοντας μέσα στο πεταλοκίνητο αεροπλάνο, στις 23 Απριλίου 1988, κατάλαβα πόσο περίπλοκο και πόσο αβέβαιο ήταν το εγχείρημα" αναφέρει.
Τελικά, το ανεμοπλάνο κάλυψε τη διαδρομή από τις βόρειες ακτές της Κρήτης μέχρι τη Θήρα (119 χιλιόμετρα) σε 3 ώρες και 54 λεπτά, επίδοση που δημιούργησε νέο παγκόσμιο ρεκόρ αποστάσεως και διάρκειας πτήσεως με αεροσκάφος κινούμενο με μυϊκή δύναμη, κάτι ανάλογο με τα φτερά που είχαν χρησιμοποιήσει οι μυθικοί Δαίδαλος και Ίκαρος.
Τι συναισθήματα άφησε, όμως, η ιστορική πτήση στον πιλότο της, ο οποίος, ως μοντέρνο μυθικό πλάσμα, πέταξε πάνω από τα νερά του Αιγαίου;
"Δεν μπόρεσα να την απολαύσω αφού είχα συνέχεια το νου μου στους κανόνες της πτήσης και δεν κατάλαβα καν πώς πέρασαν οι ώρες. Απλά χάρηκα που όλα είχαν τελειώσει επιτυχώς" σημειώνει.
Το αεράκι που σηκώθηκε λίγα λεπτά πριν από την προσγείωση του ανεμοπλάνου, στις ακτές της Σαντορίνης, μπορεί να τσάκισε τα φτερά του, αλλά, ευτυχώς, δεν επιβεβαίωσε τον μύθο του Ικάρου με το άδοξο τέλος.
"Το ανεμοπλάνο μπορεί να έσπασε στην ακτή, όμως κατάφερε να προσγειωθεί και να στεφθεί με επιτυχία το εγχείρημα" συμπληρώνει ο κ.Κανελλόπουλος.
Ο πρωτοπόρος, παλαίμαχος πια ποδηλάτης και πατέρας 4 παιδιών, είναι καθηγητής φυσικής αγωγής σε γυμνάσιο των Αθηνών και ασχολείται και με την αγιογραφία. Έκανε μαθήματα με τον καθηγητή Γιώργο Κόρδη και είναι ιδρυτικό μέλος της ΕΙΚΟΝΟΥΡΓΙΑΣ, όπου και παραδίδει μαθήματα σχεδίου, χρώματος τεχνικών από το 1995 μέχρι σήμερα. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής-αγιογραφίας και έργα του κοσμούν μεγάλες και μικρότερες εκκλησίες.

Νατάσα Καραθάνου
http://efagonizesthe.blogspot.com
Ο 'σύγχρονος Δαίδαλος' Κανέλλος Κανελλόπουλος ... προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη Ο 'σύγχρονος Δαίδαλος' Κανέλλος Κανελλόπουλος ... προσγειώνεται στη Θεσσαλονίκη Reviewed by Unknown on 10:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.