Επηρεάζεται η Ευρώπη - Αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα



Ολόκληρη η Ευρώπη, επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή που είναι εμφανής στον πλανήτη μας, με τον αντίκτυπο να αποτυπώνεται σε μια σειρά περιβαλλοντικών και κοινωνικών μεταβολών, αφού στο μέλλον αναμένονται επιπλέον φαινόμενα κλιματικής αλλαγής, με το κόστος αποκατάστασης καταστροφών να αυξάνεται ραγδαία... 

Αυτή είναι η αποτίμηση που περιλαμβάνεται στην έκθεση «Climate change, impacts and vulnerability in Europe 2012» του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος (EEA). 

Ο ΕΕΑ, όπως αναφέρει, καταγράφει αυξημένες βροχοπτώσεις στον ευρωπαϊκό βορρά σε αντίθεση με το νότο όπου παρατηρούνται φαινόμενα ανομβρίας αν όχι ξηρασίας.

Η κλιματική αλλαγή, όπως αυτή καταγράφεται στη μείωση των μόνιμα παγωμένων εδαφών (permafrost) και του παγοκαλύμματος σε Γροιλανδία και Αρκτική, αναμένεται να επιτείνει ακραία καιρικά φαινόμενα (καύσωνες, πλημμύρες, ξηρασίες) στη Γηραιά Ήπειρο.

Περισσότερο ευάλωτες σε αυτά θα είναι οι οικονομικά ασθενέστερες χώρες που δεν θα μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στο κόστος αποκατάστασης.

Η διευθύνουσα σύμβουλος του ΕΕΑ, Ζακλίν ΜακΓκλέηντ (Jacqueline McGlade) καλεί τα νοικοκυριά να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες περιορίζοντας το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα.

Η τελευταία δεκαετία καταγράφηκε ως η θερμότερη στην Ευρώπη με μέση θερμοκρασία υψηλότερη κατά 1,3 βαθμούς Κελσίου σε σύγκριση με την προβιομηχανική εποχή. Οι προβολές για το μέλλον κάνουν λόγο για αύξηση 2,5-4 βαθμούς Κελσίου στα τέλη του αιώνα σε σύγκριση με τη μέση θερμοκρασία της τριακονταετίας 1961–1990.

Όσον αφορά στη γειτονιά μας, δηλαδή τη Νότια Ευρώπη, η έκθεση επισημαίνει ότι θα καταγραφούν:

Συχνότερα και μεγαλύτερης διάρκειας κύματα καύσωνα, με αποτέλεσμα χιλιάδες θανάτους.
Ξηρασίες, μείωση ροής και στέρεμα ποταμών και ρεμάτων.
Εξάπλωση ασθενειών, αλλά και ξενικών ειδών εντόμων (πχ κουνούπι τίγρης).
Μεταβολή των κύκλων της φύσης (άνθηση φυτών, εμφάνιση πλαγκτόν κ.ά).
Εξαφάνιση ειδών χλωρίδας και πανίδας που δεν θα καταφέρουν να προσαρμοστούν.
Μείωση αγροτικής παραγωγής.
Μείωση κατανάλωσης ενέργειας για θέρμανση, αλλά αύξηση για ψύξη.




http://www.to-parakseno.gr/
Επηρεάζεται η Ευρώπη - Αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα Επηρεάζεται η Ευρώπη - Αυξάνονται τα ακραία καιρικά φαινόμενα Reviewed by junior on 20:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.