Ανατρεπτικές απόψεις περί διατροφής από έναν πνευματικό δάσκαλο




Τάσεις διατροφής

Είναι λάθος να προσπαθούμε να αντικαταστήσουμε τις θρεπτικές μας ελλείψεις με τονωτικά χάπια ή άλλα υποκατάστατα τροφών, επειδή μια τέτοια προσέγγιση παραβλέπει την έμφυτη ικανότητα των σωματικών λειτουργιών.


Όπως η άσκηση είναι ουσιώδης για την δημιουργία μιας καλής υγείας, έτσι και η διαδικασία της πέψης, επειδή διεγείρει τον μεταβολισμό και αυξάνει την ενεργητικότητα των σωματικών λειτουργιών, είναι πολύ ουσιώδης για την γέννηση μιας υγιούς, δυνατής ζωής. Γι αυτό το λόγο δεν θα πρέπει να τρώμε τροφές οι οποίες είναι πολύ εύκολες στη πέψη (π.χ. λιωμένες ή στραγγισμένες τροφές). Κι αυτό γιατί τέτοιες τροφές εξασθενίζουν το στομάχι. Πολλοί γιατροί μας συμβουλεύουν ν τρώμε τροφές οι οποίες είναι εύκολες στην πέψη. Τρώγοντας κατ' αυτόν τον τρόπο, η λειτουργία της πέψης γίνεται όλο και πιο τεμπέλικη, πιο


αδύνατη. Επίσης, η υπερβολική μάσηση της τροφής μπορεί να εξασθενίσει το στομάχι.



Πέψη, η πηγή της ενέργειας

Ο λόγος που οι δίαιτες που περιλαμβάνουν τροφές στραγγισμένες και υψηλής περιεκτικότητας σε θρεπτικά συμπληρώματα ή τονωτικά δεν επαναφέρουν την αρρωστημένη υγεία, είναι Ντι δεν λαμβάνουν υπόψη τους τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος που παράγει ενέργεια. Πρωταρχικά, η ανθρώπινη ενέργεια πηγάζει από τη λειτουργία των οργάνων του ανθρώπινου σώματος και ειδικότερα από τα όργανα που εμπλέκονται στη διαδικασία της πέψης. Αυτό είναι εύκολο να κατανοηθεί, εάν προσέξει κανείς ότι ένα σώμα γίνεται αδύναμο όταν το στομάχι είναι άδειο. Αυτό συμβαίνει όταν σταματά η λήψη τροφής. Το σώμα ανακτά τις δυνάμεις του όταν ενεργοποιηθεί ξανά η διαδικασία της πέψης, γιατί η πέψη παράγει ενέργεια.


Για να εξηγήσω περισσότερα πάνω σε αυτό το θέμα θα δώσω ένα παράδειγμα. Φανταστείτε ότι υπάρχει ένα εργοστάσιο στο οποίο μπαίνουν πρώτες ύλες και καύσιμη ύλη. Σε αυτό το εργοστάσιο οι εργάτες χειρίζονται μηχανές οι οποίες λειτουργούν με κάρβουνο. Οι πρώτες ύλες τελικά μετατρέπονται σε τελικά προϊόντα διαμέσου της προσπάθειας του συμπλέγματος εργάτες - μηχανές - καύσιμα. Αυτή η παραγωγική διαδικασία είναι η ενέργεια ζωής του εργοστασίου. Αν αντί για πρώτες ύλες και καύσιμα έρχονταν στο εργοστάσιο ήδη έτοιμα προϊόντα, δεν θα υπήρχε καμία ανάγκη για εργάτες και καύσιμη ύλη. Δεν θα υπήρχε ανάγκη να δουλεύουν οι μηχανές. Οι εργάτες θα απαλλάσσονταν από τα καθήκοντά τους και οι μηχανές θα σκούριαζαν. Παρομοίως, εάν το ανθρώπινο σώμα δέχεται "τελικά προϊόντα" (δηλαδή κατεργασμένες τροφές και έτοιμες βιταμίνες), θα έχουμε μείωση της δραστηριότητας στην ίδια την παραγωγή θρεπτικών στοιχείων. Κι έτσι, επέρχεται εξασθένηση. Γι αυτό είναι ουσιώδες να καταλάβουμε ότι η ανθρώπινη δύναμη ζωής γεννιέται από την πεπτική διαδικασία της μετατροπής των ακατέργαστων θρεπτικών συστατικών σε κατεργασμένα. Κανένα χάπι βιταμίνης δεν μπορεί να αντικαταστήσει αυτήν την πηγή ενέργειας. Η εξάρτηση από βιταμίνες για την θρέψη του σώματος μπορεί να αναχαιτίσει τη φυσική μέθοδο παραγωγής τους.

Το σώμα μπορεί να παράγει τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται από τις τροφές που καταναλώνουμε, εάν ακολουθήσουμε μια φυσική, υγιεινή διατροφή. Αυτή η παραγωγική διαδικασία της μετατροπής των θρεπτικών τροφών για τη θρέψη του ανθρώπινου σώματος και του νου θα ενδυναμώσει την ενέργεια ζωής στον καθένα από εμάς. Εάν κάποιος προσπαθήσει να συντομεύσει αυτήν τη διαδικασία τρέφοντας το σώμα του με χημικά υποκατάστατα, θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της ικανότητας του σώματος να επεξεργάζεται και να αναπτύσσει αυτό που χρειάζεται. Ομοίως, η χρήση πεπτικών βοηθημάτων αδυνατίζει το στομάχι χαλαρώνοντας τη δραστηριότητά του. Στην περίπτωση ενός αδύναμου πεπτικού συστήματος όπου είναι δύσκολο να καταναλωθούν υγιεινές τροφές, είναι καλύτερα να εισαγάγουμε τις τροφές αυτές σιγά - σιγά στη διατροφή. Γρήγορα το σώμα θα συνηθίσει στο νέο τρόπο διατροφής.

Υπάρχουν πολλές άλλες εσφαλμένες αντιλήψεις σχετικά με την υγιεινή διατροφή, που θα ήθελα να ξεκαθαρίσω.. Για παράδειγμα θα ήθελα να ασχοληθώ με το γάλα. Όταν οι ενήλικες πίνουν γάλα, χάνουν τη φυσική τους δύναμη. Τα μωρά βεβαίως μπορούν να πίνουν γάλα στην καθημερινή τους διατροφή, αλλά είναι πολύ λάθος γι αυτούς που έχουν δόντια να πίνουν γάλα. Οι ενήλικες έχουν δόντια και τα δόντια είναι φτιαγμένα για να μασούν. Τα μωρά από την άλλη, πίνουν γάλα επειδή δεν έχουν δόντια. Δεν είναι σύμφωνο με το νόμο της φύσης, αυτοί που έχουν δόντια να πίνουν γάλα σε καθημερινή βάση.

Εάν οι ενήλικες πρέπει να πίνουν καθημερινά γάλα, όπως κάνουν τα μωρά, τότε θα πρέπει και να μπουσουλάνε όπως τα μωρά. Είναι αποδεκτό να χρησιμοποιούμε το γάλα σε μικρή ποσότητα σαν συστατικό στη μαγειρική, στην παρασκευή γλυκών κ.λ.π.

Σαν άλλο παράδειγμα στο ίδιο θέμα, ας εξετάσουμε την ιδέα της μητέρας που πίνει αγελαδινό γάλα για να αυξήσει τη δική της παραγωγή γάλακτος. Πρώτα απ' όλα οι ανθρώπινες μητέρες θα πρέπει να είναι ικανές ν παράγουν αρκετό γάλα για να θηλάσουν το μωρό τους. Αν δεν μπορούν, κάτι κάνουν λάθος και η κατάστασή τους θα καλυτερέψει μόνο όταν ανακαλύψουν και διορθώσουν αυτό το λάθος. Η ιατρική επιστήμη δεν είναι κι αυτή κατατοπισμένοι ή αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση και φαίνεται να πιστεύει ότι οτιδήποτε πηγαίνει στο στόμα, πηγαίνει κατευθείαν στις θηλές. Αυτό είναι λάθος. Πίνοντας γάλα αγελάδας, το πιο πιθανό είναι ότι ελαττώνουμε αισθητά την παραγωγή γάλακτος της μητέρας.

Συχνά παρεμβαίνουμε σε τομείς όπου η φύση έχει μια σοφή μέθοδο. Και ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι μπορούμε να επινοήσουμε μια καλύτερη μέθοδο απ' αυτή που έχει ήδη επινοήσει η φύση; Η διατροφική μέθοδος όπου οι άνθρωποι τρώνε ρύζι, ψωμί, πράσινα λαχανικά και φασόλια για να παράγουν αίμα, είναι θαυμαστή. Κι αν το αίμα παράγεται τρώγοντας τροφές που δεν περιέχουν καθόλου αίμα, τότε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα του να πίνουμε αίμα, όπως συνιστούν κάποιοι για την θεραπεία των αναιμιών και άλλων ασθενειών του αίματος; Αν οι αγελάδες μπορούν να παράγουν γάλα τρώγοντας χόρτο, δεν θα έπρεπε να εμπιστευόμαστε τη δύναμη του σώματός μας να παράγει ό,τι αυτό χρειάζεται, όταν καταναλώνει υγιεινές, γεμάτες πνευματική ενέργεια, ζωντανές τροφές;


Διαβάστε επίσης: Γάλα ή δηλητήριο;

Ανακαλύψτε το δικό σας δρόμο για την υγιεινή διατροφή

Το ανθρώπινο σώμα έχει έναν θαυμάσιο τρόπο να μας ειδοποιεί πότε ακριβώς θα φάει και είναι καλό για μας να φάει. Όταν πεινάμε τρώμε κι όταν διψάμε πίνουμε. Κατά τον ίδιο τρόπο ένας άνθρωπος που έχει όρεξη για γλυκά μπορεί να χρειάζεται ζάχαρη και κάποιος που του αρέσουν τα αλατισμένα φαγητά μπορεί να χρειάζεται αλάτι. Οι φυσικές μας επιθυμίες αποκαλύπτουν τις ανάγκες μας για διαφορετικά είδη τροφίμων..

Μας ευχαριστεί να τρώμε τροφές οι οποίες είναι κατάλληλες για μας κι από τη φύση μας απομακρυνόμαστε από αυτές που δεν είναι εύγευστες. Όσο πιο γευστική είναι μια τροφή, τόσο περισσότερη πνευματική ενέργεια και θρεπτική αξία περιέχει. Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν τις σκέτες υγιεινές τροφές πολύ νόστιμες. Αλλά επειδή οι ανθρώπινες λειτουργίες είναι ικανές να εναρμονίζονται με το περιβάλλον τους, πολλοί άνθρωποι συνηθίζουν τη γεύση της ανθυγιεινής διατροφή. Γι αυτό, ενώ η γλώσσα ενός ανθρώπου συνηθισμένου να τρέφεται με υγιεινές τροφές τις βρίσκει νόστιμες, το αντίθετο μπορεί να συμβαίνει στην περίπτωση ενός άλλου ανθρώπου που ζει μια "εύκολη ζωή".

Ενώ δεν είναι κακό να τρώμε κρέας σε μέτριες ποσότητες, γενικά μια δίαιτα με σπόρους και λαχανικά είναι πλήρης. Οι χορτοφάγοι είναι υγιείς και ζουν πολλά χρόνια, ενώ κάτοικοι της πόλης που καταναλώνουν συνεχώς πουλερικά, ψάρια και κρέας τείνουν να αρρωσταίνουν και να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Απαραίτητα οι άνθρωποι πρέπει να ακολουθούν έναν φυσικό τρόπο διατροφής με αρκετές ποσότητες λαχανικών και με μέτριες ποσότητες ψαριών, πουλερικών και κρέατος. Η κυριότερη πηγή ασθένειας θα εξαλειφθεί αν ακολουθηθεί μια τέτοια διατροφή και αποφεύγουμε τα φάρμακα.

Το Γιν και το Γιανγκ των τροφών
Όλα τα πράγματα στον κόσμο μεγαλώνουν με τις αρχές του Γιν και του Γιανγκ. Όπως ακριβώς έχουμε ημέρα και νύχτα, καλοκαίρι και χειμώνα, ουρανό και γη, φωτιά και νερό, αρσενικό και γλυκό, έτσι και οι τροφές χωρίζονται σε γιν και γκαγκ. Τίποτα δεν είναι μόνο γιν ή μόνο γκαγκ. Η μέρα γίνεται σούρουπο και μετά νύχτα και μετά η νύχτα γίνεται ξημέρωμα και μετά μέρα. Παρομοίως, ότι είναι γιν, αγγίζεται από το γκαγκ και το αντίστροφο.

Το γιν είναι η δύναμη που παράγει διαστολή. Το γιν είναι ελαφρύ, παθητικό (η νύχτα, ο χειμώνας, το γλυκό, το κρύο, η αδράνεια). Το γιανγκ είναι η δύναμη που παράγει συστολή. Το γιανγκ είναι πυκνό, βαρύ (η μέρα, το καλοκαίρι, το αλμυρό, η ζέστη, η δραστηριότητα). Χρειαζόμαστε να παίρνουμε και τα δύο είδη ενέργειας στη διατροφή μας για να παραμένουμε σε ισορροπία.

Επίσης, διαφορετικά είδη διατροφής (τα οποία αναπτύσσονται σε διαφορετικά κλίματα) ενδείκνυνται σε διαφορετικές εποχές. Οι τροφές γιν μεγαλώνουν σε κλίματα γιανγκ και το αντίστροφο. Στη ζεστή ξηρή έρημο (γιανγκ) ο κάκτος παράγει χυμώδη φρούτα (γιν). Στις κρύες ορεινές περιοχές (γιν) η γη παράγει μικρότερα φρούτα και ρίζες (γιανγκ).

Όταν χρίζουμε τον κόσμο των φυτών κατ' αυτόν τον τρόπο, τα σιτηρά είναι γενικώς γιν (το κριθάρι, το σιτάρι, η βρώμη είναι περισσότερο γιν από το ρύζι και το κεχρί), τα λαχανικά είναι πρωτίστως γιανγκ, παρόλο που κάποια έχουν στοιχεία και των δύο. Στον κόσμο των φρούτων και των λαχανικών, οι ρίζες, τα φρούτα, τα καρύδια και τα λαχανικά που έχουν άσπρο, κόκκινο ή μαύρο χρώμα είναι συνήθως γιανγκ, ενώ τα φυλλώδη και κίτρινα λαχανικά είναι συνήθως γιν. Το ραπάνι έχει τμήματα γιν και τμήματα γιανγκ.. Το άσπρο τμήμα του είναι γιανγκ και το φύλωμα είναι γιν.. Τα ψάρια γενικώς είναι γιανγκ, αλλά όταν συγκρίνονται με τα πουλερικά τα οποία είναι κι αυτά γιανγκ, τότε είναι περισσότερο γιν. Μιλώντας ιδανικά, είναι πολύ υγιεινό να ανακατεύουμε γιν και γιανγκ τροφές ανάλογα με την εποχή, την κατάσταση και τις ατομικές μας ανάγκες. Εάν εφαρμόσουμε αυτές τις γνώσεις στην καθημερινή μας διατροφή, θα είμαστε σε θέση να πετύχουμε μια υγιεινή ισορροπία.

Τρώγοντας κρέας, σιτηρά και λαχανικά

Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέλεια διατροφή που να μπορεί ο καθένας να ακολουθήσει. Οι άνθρωποι ζουν με διαφορετικό τρόπο και γι αυτό έχουν διαφορετικές ανάγκες. Όπως και να 'χει όμως μια διατροφή με λαχανικά η οποία περιλαμβάνει σιτηρά έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ καλή.

Η σύγχρονη επιστήμη κάνει λάθος υποτιμώντας την θρεπτική αξία των σιτηρών και πιστεύοντας ότι αυτές οι τροφές είναι πιο θρεπτικές όταν καταναλώνονται ως συμπληρώματα των κύριων τροφών. Από θρεπτικής απόψεως, μια διατροφή με σιτηρ΄και λαχανικά είναι αρκετή, όπως αποδεικνύεται από πολλά περιπτώσεις.

Όπως και να 'χει, οι άνθρωποι που πρέπει να ζουν ως δραστήρια μέλη της κοινωνίας χρειάζονται θέληση, ανταγωνιστικότητα και φιλοδοξία για την εξάπλωση και την πρόοδο στον κόσμο. Γι αυτόν τον σκοπό, οι ζωικές τροφές έχουν να παίξουν έναν μεγάλο ρόλο στη διέγερση της δύναμης, της θέλησης και των επιθυμιών στο άτομο. Γι αυτό το λόγο, οι αστοί τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες ζωικές τροφές από τους κατοίκους της υπαίθρου. Είναι σύμφωνο με τον νόμο της φύσης οι άνθρωποι να ζουν έτσι. Αλλά επίσης είναι λογικό για τους ανθρώπους όταν αρρωσταίνουν, να τρώνε περισσότερα λαχανικά και σιτηρά.. Δεν χρειάζεται να τρώνε κρέας από τη στιγμή που δεν καταναλώνουν πολύ ενέργεια για να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Τα φυσικ΄σώματα είναι ταλαιπωρημένα και χρειάζονται αναζωογόνηση. Στην πραγματικότητα, το να συνιστούμε στους ανθρώπους να τρώνε κρέας όταν είναι άρρωστοι, επιδεινώνεται η υγεία τους. Είναι τρομακτικό αν σκεφτεί κανείς το μέγεθος αυτού του λάθους


Η δίαιτά μου
Για πολλά χρόνια μου άρεσε να τρώω κρέας. Το δείπνο μου, όταν ήμουν γύρω στα τριάντα, ήταν συνήθως δυτικού τύπου και καμιά φορά κινέζικου. Με άλλα λόγια, τρεφόμουν με ό,τι πιθανόν συνιστούν οι σύγχρονοι διαιτολόγιο ως ιδανική δίαιτα. Παρόλα αυτά, δεν ξεπέρασα τα 47 κιλά και υπέφερα συνεχώς από στομαχικές και άλλες διαταραχές κι από κρυολογήματα. Ποτέ δεν πέρασε μήνας χωρίς να χρειαστεί να συμβουλευτώ κάποιον γιατρό. Στη μεγάλη μου επιθυμία να ξαναποκτήσω την υγεία μου, δοκίμασα κάθε σύγχρονη θεραπεία. Βαθιές αναπνοές, μασάζ με κρύο νερό, διαλογισμό και άλλα πολλά. Αν και κάποια από αυτά μου προσέφεραν κάποια προσωρινή ανακούφιση, κανένα δεν μου έδωσε γενική φυσική βελτίωση.

Αργότερα έμαθα για τα αρνητικά αποτελέσματα της διατροφής με κρέας και στράφηκα στην γιαπωνέζικη διατροφή: ρύζι με πολλά λαχανικά και λίγο ψάρι. Θεαματικά άρχισα να παίρνω βάρος. Μέσα σε δύο με τρία πήρα βάρος μέχρι που έφτασα 58 κιλά. Σταδιακά κανένα κρύωμα δεν μου εμφανίστηκε και ξέχασα τα προβλήματα του στομάχου και των εντέρων μου.

Ζήτησα από τη σύζυγό μου να κάνει το ίδιο και στα παιδιά μας και τα αποτελέσματα ήταν εκπληκτικά. Κανένα από αυτά δεν υπέφερε από σοβαρή ασθένεια και πάντα είχαν εξαιρετική συγκέντρωση.

Τα παραπάνω κείμενα αποτελούν αποσπάσματα από διδασκαλίες του Ιάπωνα φιλόσοφου και πνευματικού σχετικά σύγχρονου δασκάλου (1882 - 1955) Μοκίτι Οκάντα ή Μέισου Σάμα ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα, μεταξύ των άλλων, με τον φυσικό τρόπο ζωής, τις φυσικές καλλιέργειες αλλά και την διατροφή.


Πολλές από τις απόψεις του είναι ανατρεπτικές και κάποιες πλέον κοινά αποδεκτές.







http://alttherapy.blogspot.com/

http://vickytoxotis.blogspot.com/
Ανατρεπτικές απόψεις περί διατροφής από έναν πνευματικό δάσκαλο Ανατρεπτικές απόψεις περί διατροφής από έναν πνευματικό δάσκαλο Reviewed by junior on 00:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.