Το Τραγούδι της Ημέρας - ''Πουλημένοι'' Νίκος Ξυλούρης-Σταύρος Ξαρχάκος- Παύλος Μάτεσις



Πέθανε το πρωί της Κυριακής, σε ηλικία 80 ετών, ο σπουδαίος...

 θεατρικός συγγραφέας, μυθιστοριογράφος και μεταφραστής Παύλος Μάτεσις. Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου, στις 4 το απόγευμα, στο κοιμητήριο Παπάγου.


Ο Παύλος Μάτεσις γεννήθηκε το 1933 στη Δίβρη Ηλείας.Σπούδασε θέατρο (πτυχίο ηθοποιού), μουσική (πτυχίο βιολιού), ξένες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ισπανικά). Η πρώτη παρουσία του στα ελληνικά γράμματα χρονολογείται από το 1967 με το θεατρικό έργο «Η τελετή» για το οποίο τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Θεάτρου. Άλλα θεατρικά του έργα: "Βιοχημεία" (1971), "Το φάντασμα του κυρίου Ραμόν Νοβάρο" (1973), "Εξορία" και "Περιποιητής Φυτών" (1989).

Το πεζογραφικό του έργο περιλαμβάνει μυθιστορήματα, όπως "Η Μητέρα του σκύλου", που βρίσκεται στην 50η του έκδοση και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες του κόσμου

Είχε μεταφράσει στα ελληνικά Μρόζεκ, Τζόνσον, Αρτό, Ίψεν, Σαίξπηρ κ.ά και στα νέα ελληνικά τα έργα του Αριστοφάνη «Ειρήνη», «Πλούτος», «Βάτραχοι», «Νεφέλαι», «Όρνιθες», «Αχαρνής», «Θεσμοφοριάζουσαι» και «Λυσιστράτη».

Ο Μάτεσις με ύφος βιτριολικό και γλώσσα ευφάνταση και οξεία, μελέτησε την μικροαστική νοοτροπία και τη βλακεία των ανθρωπίνων καταναλωτικών επιδιώξεων. Συγγραφέας με οξυδέρκεια, χιούμορ και αίσθηση του γελοίου δεν υπέκυψε στην γραφικότητα, στον φτηνό ρεαλισμό και την τυποποιημένη ηθογράφηση.






Αλέκος Χρυσόπουλος
http://www.sansimera.gr
Το Τραγούδι της Ημέρας - ''Πουλημένοι'' Νίκος Ξυλούρης-Σταύρος Ξαρχάκος- Παύλος Μάτεσις Το Τραγούδι της Ημέρας - ''Πουλημένοι'' Νίκος Ξυλούρης-Σταύρος Ξαρχάκος- Παύλος Μάτεσις Reviewed by junior on 00:40 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.