Τα ορτύκια αποδεικνύονται μετρ του καμουφλάζ



Κάθε ιαπωνικό ορτύκι γεννά αβγά με διαφορετικά μοτίβα καμουφλάζ...

ωστόσο τα περισσότερα θηλυκά διαλέγουν το σημείο όπου θα γεννήσουν έτσι ώστε να ταιριάζει με το χρώμα και το σχέδιο των αβγών.

Σε αντίθεση με άλλα πτηνά, τα οποία καμουφλάρουν τα αβγά τους με συγκεκριμένα μοτίβα και χρωματισμούς, τα αβγά του ιαπωνικού ορτυκιού (Coturnix japonica) διαφοροποιούνται από άτομο σε άτομο. Ορισμένα είναι γαλαζωπά με σκούρες κηλίδες, ενώ άλλα πλησιάζουν περισσότερο το άσπρο.

«Δεν είναι μόνο ότι τα αβγά είναι καμουφλαρισμένα. Τα πουλιά επιλέγουν να γεννήσουν τα αβγά στο υπόστρωμα που μεγιστοποιεί αυτό το καμουφλάζ» αναφέρει ο Τζορτζ Λόβελ του Πανεπιστημίου Άμπερτεϊ της Σκοτίας, επικεφαλής της μελέτης που δημοσιεύεται στο Current Biology.


H ομάδα του Δρ Λάβελ άφησε ορτύκια που είχαν γεννηθεί στο πανεπιστήμιο να επιλέξουν το χρώμα της άμμου (άσπρη, κίτρινη, κόκκινη ή μαύρη) στην οποία θα άνοιγαν μια τρύπα για να αποθέσουν τα αβγά.

Οι ερευνητές φωτογράφισαν τα αβγά μέσα τις φωλιές και, όταν ανέλυσαν τις εικόνες, διαπίστωσαν ότι α θηλυκά που έκαναν ανοιχτόχρωμα αβγά επέλεγαν δοχεία με ανοιχτόχρωμη άμμο, ενώ τα αβγά με σκούρες κηλίδες εντοπίζονταν πιο συχνά στη σκούρα άμμο.

Τα πουλιά διάλεγαν το σημείο που μεγιστοποιεί την απόκρυψη σε περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων.


Όπως αναφέρει ο Λάβελ, το πιθανότερο είναι ότι τα ορτύκια βλέπουν τα αβγά τους και μαθαίνουν σταδιακά ποια είναι τα κατάλληλα σημεία για φώλιασμα.

Αυτή η γνώση προκύπτει βέβαια από την εμπειρία. Και ο Λάβελ δεν αποκλείει να είναι αυτός ο λόγος για τον οποίο τα νεαρά πτηνά συχνά αποτυγχάνουν να αποκτήσουν νεοσσούς.


Newsroom ΔΟΛ
http://news.in.gr
Τα ορτύκια αποδεικνύονται μετρ του καμουφλάζ Τα ορτύκια αποδεικνύονται μετρ του καμουφλάζ Reviewed by junior on 00:20 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.