Κλωνοποιήθηκε ποντικός από μια σταγόνα αίμα




Επιστήμονες στην Ιαπωνία κλωνοποίησαν ποντικό από μια σταγόνα αίμα.
Κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια συλλέχτηκαν από την ουρά ποντικού δότη για να παραχθεί κλώνος, ανακοίνωσε ερευνητική ομάδα στο Riken BioResource Center.
Το θηλυκό ποντίκι έζησε φυσιολογικό χρόνο ζωής και θα μπορούσε να γεννήσει νέους ποντικούς, δήλωσαν οι ερευνητές.
Ποντικοί έχουν κλωνοποιηθεί από διαφορετικές πηγές κυττάρων δότη. Η ερευνητική ομάδα εξέτασε αν τα κυκλοφορούντα αιμοσφαίρια θα μπορούσαν επίσης να χρησιμοποιηθούν για κλωνοποίηση.

Ο σκοπός τους ήταν να βρεθεί εύκολα διαθέσιμη πηγή κυττάρων δοτών για να κλωνοποιηθούν επιστημονικά πολύπλοκα στελέχη ποντικών στο εργαστήριο.
Η ερευνητική ομάδα, με επικεφαλής τον Atsuo Ogura, του Riken BioResource Center στηνTsukuba, έλαβε αίμα από την ουρά ενός ποντικού δότη, απομόνωσε τα λευκά αιμοσφαίρια και χρησιμοποίησε τους πυρήνες για πειράματα κλωνοποίησης, χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική που οδήγησε στη δημιουργία του προβάτου Ντόλυ στο Εδιμβούργο.
Οι ερευνητές, που αναφέρουν τα αποτελέσματα στο περιοδικό 'Biology of Reproduction', σημειώνουν ότι η έρευνα έδειξε για πρώτη φορά ότι μπορούν να κλωνοποιηθούν ποντικοί, χρησιμοποιώντας τους πυρήνες περιφερικών αιμοσφαιρίων. Πρόσθεσαν ότι τα συγκεκριμένα κύτταρα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την κλωνοποίηση αμέσως μετά τη συλλογή και δεν θα χρειάζεται να γίνει ευθανασία σε ζώα δότες.
Η συγκεκριμένη τεχνική θα μπορούσε να εφαρμοστεί για τη δημιουργία γενετικών αντιγράφων στελεχών ποντικών που δεν μπορούν να συντηρηθούν από άλλες υποβοηθούμενες τεχνικές αναπαραγωγής.
Επιστήμονες στην Ιαπωνία έχουν εμπειρία χρόνων στην κλωνοποίηση ποντικών. Ερευνητική ομάδα, αποκάλυψε πρόσφατα ότι παρήγαγε σχεδόν 600 ποντικούς από ένα ποντικό-δότη, μετά από 25 συνεχείς γύρους κλωνοποίησης.

ΠΗΓΗ
Κλωνοποιήθηκε ποντικός από μια σταγόνα αίμα Κλωνοποιήθηκε ποντικός από μια σταγόνα αίμα Reviewed by Unknown on 10:30 Rating: 5
Από το Blogger.