Πόσο κοστίζει ένα χτύπημα στη... Συρία;



Σε δεκάδες εκατομμύρια δολάρια εκτίμησε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Chuck Hagel το κόστος ενός περιορισμένου στρατιωτικού χτυπήματος στη Συρία, που θα στοχεύει, όπως έχει πει και ο πρόεδρος Obama, στα χημικά όπλα του Assad. Όμως, η προηγούμενη εμπειρία έχει δείξει ότι το κόστος ενός χτυπήματος θα είναι πολύ υψηλότερο.

Οι αμερικανικές δυνάμεις συνηθίζουν να “ανοίγουν” τις επιθέσεις τους με μία “βροχή” από πυραύλους Tomahawk, οι οποίοι κοστίζουν πάνω από 1 εκατ. δολάρια ο καθένας. Ρίχνουν, επίσης, βόμβδες από αεροπλάνα B-2, τα οποία μπορούν να “κρύβονται” από τα ραντάρ. Όμως, πετώντας 18 ώρες μακριά από τη βάση τους και πίσω, αυτά τα αεροπλάνα “καίνε” 60.000 δολάρια κάθε μία ώρα που βρίσκονται στον αέρα.

Ο Todd Harrison, αναλυτής αμυντικών προϋπολογισμών του Center for Strategic and Budgetary Assessments, με δηλώσεις του στο Reuters ανεβάζει το κόστος κοντά στο μισό με ένα δισ. δολάρια, αναλόγως με τον αριθμό των στόχων που θα κυνηγήσουν οι ΗΠΑ.

Οι πύραυλοι Tomahawk έχουν εύρος κίνησης 1.600 χιλιομέτρων και μπορούν να αλλάξουν το στόχο τους ενώ βρίσκονται εν πτήσει. Αυτοί αναμένεται να αποτελέσουν το βασικό όπλο των ΗΠΑ, εάν ο Obama δώσει εντολή για περιορισμένο χτύπημα στη Συρία. Οι πύραυλοι κοστίζουν από 1,2 έως 1,5 εκατ. δολάρια ο καθένας.

Το Αμερικανικό Ναυτικό εκτόξευσε 221 πυραύλους Tomahawk στην επέμβασή του κατά του Λίβυου ηγέτη Muammar Gaddafi το 2011. Οι μισοί από αυτούς εκτοξεύτηκαν κατά την αρχική επίθεση κατά 22 λιβυκών στρατιωτικών στόχων.

Από την άλλη πλευρά, η ανάπτυξη δυνάμεων του Αμερικανού Ναυτικού στην Αν. Μεσόγειο δεν έχει απαιτήσει, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κάποιο πρόσθετο κόστος, καθώς η αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή εντάσσεται στο πλαίσιο των κανονικών δραστηριοτήτων του ναυτικού.

Οι ΗΠΑ έχουν στείλει στην Αν. Μεσόγειο τέσσερα πλοία, ενώ το αεροπλανοφόρο USS Nimitz, με τα υποστηρικτικά του σκάφη, βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα. Όμως, το πρόγραμμα του Nimitz προβλέπει την επιστροφή του στις ΗΠΑ, μετά την αντικατάστασή του από το USS Harry S Truman. Εάν αναγκαστεί να παραμείνει στην περιοχή περισσότερο, αυτό θα συνεπάγεται και μεγαλύτερο κόστος.

Η λειτουργία ενός τέτοιου αεροπλανοφόρου σε κατάσταση ρουτίνας κοστίζει περίπου 25 εκατ. δολάρια την εβδομάδα, ενώ εάν χρησιμοποιηθεί στο στρατιωτικό χτύπημα, το κόστος ανεβαίνει στα 40 εκατ. δολάρια την εβδομάδα (κυρίως λόγω των περισσότερων ωρών πτήσης των αεροπλάνων του).

το είδαμε newmoney.gr
Πόσο κοστίζει ένα χτύπημα στη... Συρία; Πόσο κοστίζει ένα χτύπημα στη... Συρία; Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5
Από το Blogger.