Η αύξηση του βάρους μπορεί να αλλάζει την προσωπικότητα!





Η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να επηρεάζει και την προσωπικότητά μας, κάνοντας μας πιο παρορμητικούς και πιο αδύναμους μπροστά στους πειρασμούς, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριντα. Σε δεκαετή μελέτη που πραγματοποίησαν με περισσότερους από 1.900 κατοίκους της Βαλτιμόρης, ανακάλυψαν πως όσοι παρουσίασαν αύξηση του σωματικού βάρους τους κατά τουλάχιστον 10% έδειξαν να αλλάζουν και ως άνθρωποι.
Στη πραγματικότητα, είχαν λιγότερη δύναμη να κάνουν δίαιτα, έγιναν πιο παρορμητικοί και υπέκυπταν πολύ πιο εύκολα στους διατροφικούς πειρασμούς σε σύγκριση με όσους είχαν διατηρήσει σταθερό το βάρος τους. Η μελέτη έδειξε ακόμα πως καθώς πάχαιναν, γίνονταν ολοένα πιο αμήχανοι και αναποφάσιστοι.
Αν και η περίσκεψη είναι ένα χαρακτηριστικό της προσωπικότητας που τείνει να αυξάνεται καθώς μεγαλώνουμε, η αύξησή της ήταν διπλάσια στους εθελοντές που πάχυναν, γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Psychological Science», την οποία εκδίδει η Εταιρεία Ψυχολογικής Επιστήμης (APS) των ΗΠΑ. Οι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτές οι αλλαγές στην προσωπικότητα είναι το επακόλουθο των αρνητικών σχολίων που εισπράττουν όσοι παχαίνουν από φίλους, συγγενείς, γνωστούς ή/και αγνώστους. «Το βάρος είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα, που επηρεάζει έντονα τον ψυχισμό των ανθρώπων», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Αντζελίνα Σάτιν, η οποία πραγματοποίησε τη μελέτη σε συνεργασία με ερευνητές από τα Εθνικά Ιδρύματα Υγείας (ΝΙΗ) των ΗΠΑ.
«Εφ’ όσον σώμα και ψυχή είναι αλληλένδετα, η αλλαγή του ενός λογικά αλλάζει και το άλλο – και αυτό δείχνουν τα ευρήματά μας», πρόσθεσε. Οι ερευνητές επισημαίνουν στο άρθρο τους πως τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ακόμα ότι όσοι παχαίνουν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να πάρουν κι άλλο βάρος, εξαιτίας των αλλαγών στην προσωπικότητά τους. «Όσοι υποκύπτουν στους πειρασμούς σήμερα, μπορεί να ελαττώνουν την ικανότητά τους να αντιστέκονται σε αυτούς αύριο, κινδυνεύοντας έτσι να παχύνουν μελλοντικά ακόμα περισσότερο», καταλήγουν. Πηγή:tanea.gr
Η αύξηση του βάρους μπορεί να αλλάζει την προσωπικότητα! Η αύξηση του βάρους μπορεί να αλλάζει την προσωπικότητα! Reviewed by Unknown on 18:00 Rating: 5
Από το Blogger.