«Φαίνονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής...σταθερότητας»

Σε γάλλους εργοδότες μίλησε ο υφυπουργός Εξωτερικών

«Φαίνονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής σταθερότητας»Σε σοβαρότατα πολιτικά λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια δεκαετιών στην Ελλάδα, αλλά κι αδυναμίες και κενά στη δομή της ΟΝΕ από την άλλη, απέδωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Κούρκουλας την ελληνική οικονομική κρίση, μιλώντας σήμερα σε αντιπροσωπεία της γαλλικής ένωσης εργοδοτών, που επισκέπτεται την Αθήνα.

Η Ελλάδα πέτυχε την είσοδό της στην ευρωζώνη το 2001, ικανοποιώντας όλα τα βασικά κριτήρια ένταξής της, κατά κύριο λόγο με το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ σημαντικοί δείκτες, όπως το ισοζύγιο πληρωμών, δεν είχαν ληφθεί τότε υπόψη, υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας, για τον οποίο, μετά από μια περίοδο αδικαιολόγητης ευφορίας και εντυπωσιακής ανάπτυξης που είχε θεμελιωθεί στην εγχώρια ζήτηση λόγω υπερβάλλουσας δανειακής επιβάρυνσης κι όχι της αύξησης της ανταγωνιστικότητας, η Ελλάδα μπήκε το 2008 σε κάτι που μοιάζει πολύ με «πυρηνική έκρηξη»: έκρηξη του ελλείμματος στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο πληρωμών, μείωση κατά 25% του ΑΕΠ, ανεργία στο 27%, 30% μείωση μισθών, κλείσιμο χιλιάδων επιχειρήσεων.

Η κρίση χρέους μετετράπη γρήγορα σε κρίση ανάπτυξης και η χώρα γνώρισε έξι χρόνια συνεχούς ύφεσης ανέφερε ο κ. Κούρκουλας και υπογράμμισε πως η συντονισμένη απάντηση της διεθνούς κοινότητας, οδήγησε σ’ αυτό που ονομάζουμε «τα Μνημόνια χρηματοοικονομικής στήριξης της ελληνικής οικονομίας», χάρη στα οποία και κυρίως στις θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα μπορεί σήμερα να ελπίζει ότι βρίσκεται ήδη στο δρόμο της σταθεροποίησης και πολύ σύντομα θα μπει σε πορεία ανάπτυξης.

Τα σημάδια οικονομικής σταθερότητας έχουν αρχίσει να επιστρέφουν επισήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών και χρησιμοποιώντας τις προβλέψεις που έδωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από δύο μέρες, τόνισε πως το ελληνικό ΑΕΠ θα είναι εκ νέου σε άνοδο από το 2014, έστω και κατά μια μικρή αύξηση της τάξεως του 0,6% αρχικά, που θα ακολουθηθεί από μία σημαντική αύξηση τάξης 2,9% το 2015.

Για τις επενδύσεις, ανέφερε, προβλέπεται να υπάρχει θετική πορεία το 2014 (αύξηση ύψους 5,3% σε σχέση με τη μείωση του 5,9 του 2013) και διπλάσια αύξηση το 2015 (περί το 11,3%).

Για τις εξαγωγές προβλέπεται θετική εξέλιξη, εφόσον θα αυξηθούν κατά 2,5%, 4,6% και 5,5% στα επόμενα τρία χρόνια αντίστοιχα.

Η ελληνική οικονομία κέρδισε ξανά ένα μεγάλο μέρος της ανταγωνιστικότητάς της, το οποίο είχε απολέσει ανάμεσα στο 2001 και στο 2008 υπογράμμισε ο κ. Κούρκουλας τονίζοντας πως όλοι αυτοί οι δείκτες δείχνουν ένα πράγμα: ότι η ελληνική κυβέρνηση, και κυρίως ο ελληνικός λαός, έκαναν μία αξιοσημείωτη προσπάθεια.

Η Ελλάδα, τόνισε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ήδη από την παρούσα χρονιά, θα έχει πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. «Πρόκειται για σημαντική επιτυχία ειδικά για περίοδο ύφεσης, απομένει να λύσουμε το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους. Οι ευρωπαίοι εταίροι μας αποφάσισαν τον Νοέμβριο του 2012 πως, από την στιγμή που η Ελλάδα θα παρουσίαζε πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα, θα μπορούσαν να ληφθούν επιπλέον μέτρα για το δημόσιο χρέος», υπενθύμισε ο κ. Κούρκουλας που επεσήμανε ότι «δεν τίθεται πλέον θέμα εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, μια συζήτηση που είναι προφανώς άκρως επιζήμια, γιατί μηδενίζει κάθε προοπτική εσωτερικών ή εξωτερικών επενδύσεων».

Αναφερόμενος στην ελληνική προεδρία της ΕΕ, ο κ. Κούρκουλας εξήγγειλε προτεραιότητα στα μέτρα που θα μπορέσουν να στηρίξουν την ανάπτυξη, να βοηθήσουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και να συνεχίσουν τις προσπάθειες ενίσχυσης της οικονομικής και νομισματικής ενοποίησης, συμπεριλαμβανομένης της τραπεζικής ένωσης, όπως και μια συνεκτικότερη ευρωπαϊκή πολιτική μετανάστευσης. Μια επιπλέον οριζόντια θεματική της ελληνικής Προεδρίας θα είναι η ολοκληρωμένη θαλάσσια πολιτική, οριζόντια θεματική ενότητα που διατρέχει τις προτεραιότητες της Προεδρίας και περιλαμβάνει τη Στρατηγική για τη ναυτική ασφάλεια, τη Συνεργασία υπηρεσιών ασφάλειας ακτοφυλακών, το Θαλάσσιο και παράκτιο τουρισμό, τη Μετανάστευση δια της θαλάσσιας οδού.

«Η περιοχή μας, η περιοχή της Μεσογείου, της βόρειας Αφρικής και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, διανύει μια εποχή αστάθειας», υποστήριξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι, αν κανένας δεν μπορεί να προβλέψει την πολιτική, οικονομική, κοινωνική και πολιτισμική εξέλιξη στη Συρία, στην Αίγυπτο, στην Τυνησία, στο Ιράν ή στην Τουρκία, «είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα παραμείνει πόλος σταθερότητας και θα γίνει, αν δεν είναι ήδη, μία χώρα ελκυστική για τις επενδύσεις, η δημοκρατία και οι θεσμοί της κατάφεραν να αντισταθούν στις ανυπέρβλητες προκλήσεις και να αποδείξουν περίτρανα τα γερά τους θεμέλια».

«Φαίνονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής...σταθερότητας» «Φαίνονται τα πρώτα σημάδια οικονομικής...σταθερότητας» Reviewed by Unknown on 09:30 Rating: 5
Από το Blogger.