Χώρα αστέγων δημιουργεί η βιομηχανία εξώσεων!!!



Το απονενοημένο διάβημα στα Χανιά και η οικογένεια ανέργων που έμεινε στον δρόμο για χρέος 1.700 ευρώ σε κοινόχρηστα φέρνουν στο φως τραγικές ιστορίες χιλιάδων πολιτών που ξεσπιτώνονται. 30% αυξήθηκαν οι εξώσεις. Τα χειρότερα έρχονται με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας.

Το απονενοημένο διάβημα στα Χανιά και η οικογένεια ανέργων που έμεινε στον δρόμο για χρέος 1.700 ευρώ σε κοινόχρηστα φέρνουν στο φως τραγικές ιστορίες χιλιάδων πολιτών που ξεσπιτώνονται. 30% αυξήθηκαν οι εξώσεις. Τα χειρότερα έρχονται με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας



Του Μάριου Διονέλλη
Ανεξέλεγκτες διαστάσεις παίρνει η αγωνία των πολιτών για την προστασία της κατοικίας τους, με δραματικές ανθρώπινες ιστορίες πίσω από κάθε δικαστική απόφαση έξωσης ή κατάσχεσης.


Η απόπειρα αυτοκτονίας ενός 74χρονου στα Χανιά στη θέα των δικαστικών κλητήρων που του επέδωσαν το χαρτί της έξωσης άνοιξε με τραγικό τρόπο τον ασκό του Αιόλου και προμηνύει κοινωνική θύελλα μετά την απελευθέρωση των πλειστηριασμών της πρώτης κατοικίας από την 1η Ιανουαρίου του 2014. Ηδη οι διαταγές εξώσεως καταγράφουν σημαντική αύξηση σε όλη τη χώρα. «Αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, οι εξώσεις έχουν αυξηθεί κατά 30% τα τελευταία δύο χρόνια», δηλώνει στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ενοικιαστών, Αγγελος Σκιαδάς. «Υπάρχουν χιλιάδες τραγικές ιστορίες που φτάνουν μέχρι τα γραφεία του συλλόγου μας και πολύ περισσότερες που δεν τις μαθαίνουμε ποτέ. Δεν είναι μόνον οι πολίτες που μένουν άνεργοι, είναι και οι εργαζόμενοι που μένουν 8 και 10 μήνες απλήρωτοι, είναι οι χαμηλοσυνταξιούχοι που μετά τις περικοπές δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Ολοι αυτοί έχουν πρακτική και πραγματική αδυναμία να πληρώσουν το ενοίκιό τους».


Ιστορίες απόγνωσης


Η ιστορία τού παρ’ ολίγον αυτόχειρα συνταξιούχου στα Χανιά αλλά και της οικογένειας από την Ξάνθη που έμεινε στον δρόμο για χρέος 1.700 ευρώ σε κοινόχρηστα είναι δύο περιπτώσεις που ήρθαν στο φως μέσα σε λίγα μόλις εικοσιτετράωρα. Πίσω από κάθε διαταγή έξωσης κρύβεται συνήθως μια ιστορία πόνου και απόγνωσης, ενώ ο νόμος πλέον έχει γίνει ακόμα πιο αυστηρός για τους ενοικιαστές και πιο ευνοϊκός για τους ιδιοκτήτες.


«Ζητάμε την κατάργηση του νόμου που ψηφίστηκε πριν από λίγο καιρό και προβλέπει την έκδοση διαταγής απόδοσης μισθίου ακόμα και με την καθυστέρηση ενός ενοικίου. Δεν λαμβάνει υπόψη τις πραγματικές συνθήκες στην κοινωνία και οδηγεί τα δικαστήρια σε αποφάσεις έξωσης, χωρίς καν να ακούσουν τον ενοικιαστή και τα πραγματικά του προβλήματα. Ζητάμε τουλάχιστον να επανέλθει η προηγούμενη κατάσταση και να είναι υποχρεωμένος ο δικαστής να ακούσει και τον ενοικιαστή και να αποφασίσει αν είναι όντως δύστροπος ή έχει πραγματική ανάγκη», λέει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ενοικιαστών.


Οπως εξηγεί στην «Εφ.Συν.» ο κ. Σκιαδάς, μετά την απόφαση έξωσης ακολουθεί ένα διάστημα τριών έως είκοσι ημερών κατά το οποίο ο ενοικιαστής πρέπει να παραδώσει το οίκημα. Μετά την παρέλευση αυτού του διαστήματος ο ιδιοκτήτης με δικαστικό επιμελητή και κλειδαρά μπορεί να αλλάξει τις κλειδαριές και να δεσμεύσει στο εσωτερικό του μισθίου τα υπάρχοντα του ενοικιαστή μέχρι να εξοφληθεί το χρέος. Με συνεχείς παρεμβάσεις στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την αποτροπή πλειστηριασμών κατοικιών, αγροτεμαχίων και καταστημάτων ειδικά όταν πρόκειται για ακίνητα που κατάσχονται από τράπεζες. Ιδιαίτερα δυναμική είναι η αντίδραση στην Κρήτη όπου τα μέλη της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών βρίσκονται επί τουλάχιστον τέσσερις μήνες κάθε Τετάρτη έξω από το Ειρηνοδικείο Ηρακλείου, αποτρέποντας πλειστηριασμούς.


Σε συνεργασία με τα ΜΑΤ


Σε κάποιες από τις περιπτώσεις μάλιστα δέχτηκαν σφοδρή επίθεση από δυνάμεις της αστυνομίας, με τους πλειστηριασμούς στο εσωτερικό του δικαστηρίου να πραγματοποιούνται τελικά με ακροατήριο τους άνδρες των ΜΑΤ…


Οι δυναμικές κινητοποιήσεις και η απόγνωση των πολιτών οδήγησαν και τον πρόεδρο του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Ηρακλείου Μιχάλη Μαυρογένη να ζητήσει από τους συναδέλφους του δικαστικούς να μη συμμετέχουν στις διαδικασίες των πλειστηριασμών εις βάρος πολιτών που κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία τους. Αφορμή για την απόφαση αυτή ήταν περιστατικό χειροδικίας εις βάρος υπαλλήλου στο Ηράκλειο από εξαγριωμένη γυναίκα, αλλά, όπως λέει ο κ. Μαυρογέννης, πλέον η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο.


«Ο κόσμος περιμένει και τη δική μας συμπαράσταση. Δεν μπορεί να μη βλέπουμε τι γίνεται γύρω μας. Ερχονται πολύ χειρότερες καταστάσεις από την αρχή του χρόνου που θα πλειστηριάζονται και οι πρώτες κατοικίες. Ο πολίτης βλέπει εμάς απέναντί του. Από τη μία είναι άδικο να μπαίνουμε στο στόχαστρο και από την άλλη αναγνωρίζουμε πως αύριο μπορεί να είμαστε εμείς στη θέση τους», λέει στην «Εφ.Συν.» ο κ. Μαυρογένης.


………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Εξωθήθηκε σε απόπειρα αυτοκτονίας


→Αυτοπυροβολήθηκε 74χρονος την ώρα που τον έβγαζαν απ’ το σπίτι του δικαστικοί κλητήρες


ΧΑΝΙΑ


Συγκλονίζει τα Χανιά η απόπειρα αυτοκτονίας ενός άνδρα την ώρα που έβλεπε να τον διώχνουν λόγω χρεών από το σπίτι του. Οι κλητήρες έφτασαν χθες το μεσημέρι στο διαμέρισμα στη συμβολή των οδών Παλαμά και Ανδρέα Παπανδρέου, στο κέντρο των Χανίων, όπου διέμενε ο 74χρονος, για να του επιδώσουν το χαρτί της έξωσης, καθώς χρωστούσε ενοίκια αρκετών μηνών. Ο ηλικιωμένος, σύμφωνα με πληροφορίες, άνοιξε απόλυτα ψύχραιμος την πόρτα του σπιτιού του και όταν κατάλαβε περί τίνος πρόκειται ζήτησε από τον δικαστικό επιμελητή να περιμένει για πέντε λεπτά. Ξαναμπήκε στο σπίτι και στη συνέχεια ακούστηκε ένας πυροβολισμός. Οι κλητήρες μπήκαν στο εσωτερικό του σπιτιού και αντίκρισαν αιμόφυρτο τον 74χρονο, που είχε μόλις στρέψει προς τον εαυτό του την καραμπίνα του τραβώντας τη σκανδάλη.


Το ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που έφτασε στο σημείο τον μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων, όπου διασωληνώθηκε, ενώ για καλή του τύχη δεν φαίνεται να έχουν πληγεί ζωτικά όργανά του από τον πυροβολισμό. Ο ηλικιωμένος άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι χαμηλοσυνταξιούχος, τα τελευταία χρόνια ζούσε μόνος του.


Η περίπτωση του 74χρονου επαναφέρει στο προσκήνιο τη σκληρή οικονομική πραγματικότητα που βιώνουν οι πολίτες, αλλά και το σοβαρό θέμα των ανθρώπων που χάνουν τη στέγη τους στα Χανιά, με τον αριθμό τους να αυξάνεται συνεχώς και μάλιστα με δύο από αυτούς να έχουν βρει τον θάνατο τους τελευταίους μήνες αβοήθητοι σε παγκάκια της πόλης.


Μ.Διον.


……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Κατάσχεσαν σπίτι για 1.700 ευρώ


ΞΑΝΘΗ


Την κατάσχεση του σπιτιού μιας οικογένειας ανέργων στην Ξάνθη επειδή δεν είχαν πληρώσει συνολικά 1.700 ευρώ για κοινόχρηστα στην οικοδομή όπου διέμεναν αποφάσισε το δικαστήριο, προκαλώντας οργή στην τοπική κοινωνία.


Η οικογένεια Μουρουζίδου έμεινε κυριολεκτικά στον δρόμο όταν είδε τον δικαστικό επιμελητή να τους επιδίδει απόφαση έξωσης καθώς το σπίτι τους είχε τεθεί σε πλειστηριασμό λόγω του χρέους των 1.700 ευρώ που είχε συσσωρευθεί από λογαριασμούς κοινοχρήστων. Αν και η αξία του σπιτιού ήταν 140.000 ευρώ, το οίκημα πλειστηριάστηκε για μόλις 60.000 ευρώ και πλέον θα πρέπει να παραδοθεί στους νέους του ιδιοκτήτες.


Οπως είπε σε τοπικά μέσα ενημέρωσης το ζεύγος Μουρουζίδου, είναι και οι δύο άνεργοι, η σύζυγος μάλιστα εδώ και τρία χρόνια. Αν και κατάφερε να συγκεντρώσει περίπου 5.000 ευρώ πουλώντας τα χρυσαφικά της, ήταν πλέον αργά και όταν πήγε να δώσει τα χρήματα αυτά, της είπαν πως το σπίτι είχε ήδη χαθεί…


Ο σύζυγος συνελήφθη επειδή κατά την ημέρα επίδοσης της έξωσης απείλησε πως θα βάλει φωτιά στο σπίτι…
ΠΗΓΗ
Χώρα αστέγων δημιουργεί η βιομηχανία εξώσεων!!! Χώρα αστέγων δημιουργεί η βιομηχανία εξώσεων!!! Reviewed by Unknown on 18:00 Rating: 5
Από το Blogger.