Ο Ερμής συρρικνώνεται!!!


Εχει διαπιστωθεί ότι γεωλογικές διεργασίες κατά τον σχηματισμό του πλανήτη Ερμή οδήγησαν αργότερα στη συρρίκνωσή του. Νέα στοιχεία δείχνουν ότι αυτή η συρρίκνωση ήταν μεγαλύτερη από ό,τι πιστεύαμε.
Η στερεοποίηση

Η επιφάνεια του Ερμή καλύπτεται από τεράστιες χαράδρες. Κάποιες εξ αυτών έχουν μήκος που ξεπερνά τα 500 χιλιόμετρα και ύψος που ξεπερνά τα 3.000 μέτρα. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι χαράδρες αυτές είναι ρήγματα που δημιουργήθηκαν καθώς ο τεράστιος σιδερένιος πυρήνας του Ερμή συρρικνωνόταν. Ο πυρήνας αυτός αποτελεί το 80% της μάζας του Ερμή και έχει διάμετρο 3.600 χιλιομέτρων. Ο πυρήνας δηλαδή του Ερμή είναι μεγαλύτερος από ολόκληρη τη Σελήνη. Η συρρίκνωση επήλθε με την αργή στερεοποίηση του πλανήτη, καθώς δηλαδή άρχιζε σιγά σιγά να ψύχεται και να συστέλλεται.
Η συρρίκνωση
Οι προηγούμενες μελέτες ανέφεραν ότι ο Ερμής συρρικνώθηκε κατά 2-3 χλμ. Μια νέα μελέτη που πραγματοποίησαν επιστήμονες του Ινστιτούτου Επιστήμης Carnegie στις ΗΠΑ δείχνει ότι η συρρίκνωση ήταν πολύ μεγαλύτερη. Οι ερευνητές μελέτησαν δεδομένα που έστειλε η αποστολή Messenger που εξερευνά και χαρτογραφεί τον Ερμή. Κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Ερμής έχει σήμερα κατά 11 χλμ μικρότερη διάμετρο από όταν δημιουργήθηκε πριν από περίπου 4 δισ. έτη. Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».

Ο Ερμής συρρικνώνεται!!! Ο Ερμής συρρικνώνεται!!! Reviewed by Unknown on 10:30 Rating: 5
Από το Blogger.