Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο τα αναψυκτικά;



Προειδοποίηση ότι βλάπτουν σοβαρά την υγεία, ακριβώς όπως και τα πακέτα των τσιγάρων, λένε οι ειδικοί καθώς πρόσφατη έρευνα δείχνει
ότι ακόμα και ένα κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη την ημέρα μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να εμφανίσουμε διαβήτη τύπου 2.

Σε μία μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε το Imperial College του Λονδίνου, σε 30.000 ανθρώπους από 8 ευρωπαϊκές χώρες, βρέθηκε ότι ο κίνδυνος για την ανάπτυξη διαβήτη αυξάνεται κατά 22% για κάθε κουτάκι αναψυκτικού με ζάχαρη που καταναλώνουμε κάθε μέρα. Μάλιστα, τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια με αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει νωρίτερα στην Αμερική. Με την ευρωπαϊκή οι ερευνητές ήθελαν να διαπιστώσουν εάν τα αποτελέσματα θα ήταν αντίστοιχα στην Ευρώπη όπου η κατανάλωση αναψυκτικών δεν είναι τόσο υψηλή.

Η κατανάλωση αναψυκτικών είχε ήδη συνδεθεί στο παρελθόν με την παχυσαρκία και ως εκ τούτου είχε θεωρηθεί ισχυρός προδιαθεσικός παράγοντας για την εκδήλωση διαβήτη τύπου 2, αλλά πλέον οι επιστήμονες θεωρούν ότι η αρνητική επιρροή τους πηγαίνει πιο μακριά από την αύξηση του σωματικού βάρους και είναι πιθανό να ευθύνεται το ότι προκαλούν αύξηση στην αντίσταση στην ινσουλίνη.

Άλλη έρευνα έχει δείξει στο παρελθόν ότι η κατανάλωση τέτοιων αναψυκτικών μπορεί να προκαλέσει ζημιές στο συκώτι και τα νεφρά και ότι έχει συσχετιστεί με την ανάπτυξη καρκίνου και άνοιας.

Γενικά αυξάνεται η ανησυχία από πλευράς των ερευνητών ότι τα αναψυκτικά και οι τυποποιημένοι χυμοί μπορεί να είναι πιο επικίνδυνοι από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν.

Μάλιστα ο καθηγητής Barry Popkin από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας δήλωσε στους Sunday Times «Αν υπάρχει κάτι στα όσα τρώμε που να είναι ιδιαίτερα επιβλαβές, ίσως όσο το τσιγάρο είναι τα αναψυκτικά.»

Ο καθηγητής Nick Wareham επικεφαλής στην έρευνα στο Imperial είπε: «Οι ετικέτες στα αναψυκτικά πρέπει να είναι πολύ ξεκάθαρες σχετικά με το πόση ζάχαρη περιέχουν και θα έπρεπε να προειδοποιούν ότι θα πρέπει να περιορίζουμε την κατανάλωσή τους στο πλαίσιο μίας υγιεινής διατροφής».


πηγή
Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο τα αναψυκτικά; Ποιοι είναι οι κίνδυνοι απο τα αναψυκτικά; Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5
Από το Blogger.