Γιούνκερ: Αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας σε Γερμανία ή Γαλλία, θα γινόταν εξέγερση

«Πάντοτε ήμουν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν», αποκάλυψε ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ


Αποκαλυπτικός ήταν ο πρώην επικεφαλής του Γιούρογκρουπ και υποψήφιος της ευρωπαϊκής Κεντροδεξιάς για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για τα μέτρα που κλήθηκε να υλοποιήσει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια.

Πρόσφατα, στο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, που επικύρωσε την υποψηφιότητά του για το αξίωμα του προέδρου της Κομισιόν, είχε δηλώσει ότι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης προσπάθησε να αποτρέψει μία καταστροφή με ταπεινά μέσα. «Προσπάθησα να στηρίξω κυρίως εκείνους που υπέφεραν από την κρίση» εξηγεί στην Deutsche Welle ο Γιούνκερ. «Για να μείνουμε στο παράδειγμα της Ελλάδας: βλέπουμε ότι εκείνοι που υπέφεραν ήταν οι πιο φτωχοί ΄Ελληνες, ενώ άλλοι απλώς υποκρίνονταν ότι υπέφεραν. Αν υλοποιούσαμε στη Γερμανία ή στη Γαλλία τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν στην Ελλάδα, θα είχε γίνει εξέγερση στη βόρεια Ευρώπη. Νομίζω, λοιπόν, ότι οι Βορειοευρωπαίοι καλό θα ήταν να είναι πιο μετριοπαθείς στις απόψεις τους», είναι το μήνυμά του, προκαλώντας εντύπωση με την με την ειλικρίνειά του.

Παράλληλα, απαντώντας στον συμπροεδρεύοντα των Πρασίνων Ντανιέλ Κον Μπεντίτ που αναρωτήθηκε: «Εάν ο κ.Γιούνκερ κόπτεται τόσο πολύ για τη συνοχή, τι έκανε γι' αυτό το ζήτημα ως πρόεδρος του Γιούρογκρουπ;», ο πρώην πρόεδρος του Γιούρογκρουπ απάντησε: «Κατ΄αρχήν φροντίσαμε υπό την προεδρία μου- και αυτό δεν ήταν εύκολο- να διατηρηθεί η συνοχή της ευρωζώνης. Όπως ξέρετε, πάντοτε ήμουν αντίθετος στην εκδίωξη της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Προσπαθούσα να συμπεριφέρομαι με σεβασμό και με φιλικά αισθήματα στην Ελλάδα, κάτι που άλλοι δεν έκαναν. Και πάντοτε αντιδρούσα, αν και δεν το εξέθετα στη δημοσιότητα, σε συμπεριφορές που θα είχαν αρνητικές συνέπειες για την Ελλάδα. Ο κ.Κον Μπέντιτ δεν ήταν ποτέ στο Γιούρογκρουπ, εγώ όμως ήμουν...».

Επιπλέον, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ δήλωσε για μία ακόμη φορά αντίθετος, όπως υποστηρίζει, σε μία πολιτική που εστιάζει αποκλειστικά στη λιτότητα, παραβλέποντας την αναπτυξιακή διάσταση. «Αυτό που ζήτησα είναι να βλέπουμε την δημοσονομική πειθαρχία και την πολιτική ανάπτυξης και απασχόλησης ως δύο όψεις του ιδίου νομίσματος» τονίζει ο Γιούνκερ. «Να συνδυάσουμε δημοσιονομική πειθαρχία και οικονομική ανάπτυξη. Και να κλείσουμε το χάσμα μεταξύ Βόρειας και Νότιας Ευρώπης, γιατί δεν το αντέχω όταν βλέπω να διαιρείται η Ευρώπη σε δύο κατηγορίες, δηλαδή τους ̔ενάρετους̓ του Βορρά και τους ̔αμαρτωλούς̓ του Νότου. Δε μου αρέσουν αυτά τα στερεότυπα. Και αυτό που χρειαζόμαστε στην Ευρώπη είναι να κλείνουμε τα χαρακώματα που μας χωρίζουν και όχι να δημιουργούμε καινούρια».

Αμφιταλαντεύσεις προκαλούσε ωστόσο η πολιτική Γιούνκερ για τα ευρω-ομόλογα. Μέχρι το 2010 φαινόταν να έρχεται σε σύγκρουση με την καγκελάριο της Γερμανίας για το ζήτημα αυτό. Σε πρόσφατο συνέδριο των γερμανών Χριστιανοδημοκρατών ενόψει ευρωεκλογών δήλωσε αντίθετος, όπως και η Άγκελα Μέρκελ, στην «κοινοτικοποίηση του χρέους μέσω ευρω-ομολόγων». Όπως εξηγεί ο ίδιος στην Deutsche Welle: «Πριν από χρόνια είχα δηλώσει ότι είμαι κατ΄αρχήν υπέρ των ευρω-ομολόγων, αλλά είχα επίσης δηλώσει ότι πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να έχουν νόημα τα ευρω-ομόλογα. Δηλαδή: να επιτύχουμε μεγαλύτερη φορολογική εναρμόνιση, να καθιερώσουμε μία πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συναρμοδιότητα στη σύνταξη των εθνικών προϋπολογισμών, να έχουμε καλύτερο συντονισμό της οικονομικής πολιτικής. Καθώς δεν φαίνεται πιθανό να τα επιτύχουμε όλα αυτά στα επόμενα πέντε χρόνια, είμαι της γνώμης ότι δεν μπορούμε να έχουμε και ευρω-ομόλογα μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, γιατί ακριβώς δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις».



ΠΗΓΗ
Το είδαμε εδώ
Γιούνκερ: Αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας σε Γερμανία ή Γαλλία, θα γινόταν εξέγερση Γιούνκερ: Αν κάναμε τις μεταρρυθμίσεις της Ελλάδας σε Γερμανία ή Γαλλία, θα γινόταν εξέγερση Reviewed by Unknown on 00:30 Rating: 5
Από το Blogger.