«Βιονικά» φυτά με σούπερ ιδιότητες!




Βιονικά φυτά που έχουν ενισχυμένες ιδιότητες συγκριτικά με τα υπόλοιπα δημιουργούν επιστήμονες από το ΜΙΤ, παρεμβαίνοντας στα κύτταρά τους. Ορισμένα από τα νέα σούπερ φυτά διαθέτουν μεγαλύτερη φωτοσυνθετική ικανότητα έως και κατά 30% σε σχέση με τα κανονικά φυτά ενώ κάποια άλλα αποδείχθηκε ότι απέκτησαν υπερευαισθησία στην ανίχνευση ρυπογόνων ουσιών στον αέρα. Η μετατροπή των φυτών σε βιονικά γίνεται με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας και συγκεκριμένα με την προσθήκη σε αυτά νανοσωλήνων άνθρακα. Ο Μάικλ Στράνο, καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΜΙΤ, είπε ότι η ιδέα ήταν να «αποκτήσουν» τα φυτά ιδιότητες που δεν τις έχουν από τη φύση τους. Τα τελευταία τρία χρόνια ο Στράνο και οι συνεργάτες του εργάζονταν στα πεδία της βιολογίας φυτών και της νανοτεχνολογίας με σκοπό να βρουν τρόπους για να προσδώσουν στα φυτά νέες ιδιότητες. Πρόκειται για έναν τομέα που λέγεται νανοβιονική φυτών.



Η πρώτη σημαντική δυσκολία που αντιμετώπισαν ήταν το πώς θα τοποθετούσαν τους νανοσωλήνες στα κύτταρα των φυτών ώστε αυτοί να ενισχύουν τις ικανότητές τους. Στην αρχή δημιούργησαν ένα υγρό διάλυμα που περιείχε τους νανοσωλήνες άνθρακα και επιχείρησαν να το εισαγάγουν σε υδρόβια φυτά. Απέτυχαν όμως επειδή η δομή αυτών των φυτών μπλόκαρε την είσοδο των νανοϋλικών στον οργανισμό τους. Στη συνέχεια επιχείρησαν να εισαγάγουν τους νανοσωλήνες άνθρακα μέσω των στοματίων των φυτών τα οποία σχηματίζονται από ένα ζεύγος επιδερμικών κυττάρων που λέγονται καταφρακτικά. Τα στομάτια είναι μικροσκοπικά ανοίγματα στην επιφάνεια των φύλλων που επιτρέπουν την ανταλλαγή αερίων, έτσι ώστε τα κύτταρα να μπορούν να φωτοσυνθέτουν και να αναπνέουν.

Παράλληλα, μέσω των στοματίων γίνεται εξάτμιση του νερού κατά τη διαπνοή. Με το άνοιγμα και το κλείσιμο των στοματίων το φυτό ελέγχει τον ρυθμό απώλειας νερού. Η θέση των στοματίων και η διαμόρφωση του ιστού της επιδερμίδας ποικίλλουν. Στομάτια μπορεί να υπάρχουν και στην επάνω και στην κάτω επιδερμίδα. Στα περισσότερα όμως φύλλα αυτά συναντώνται στην κάτω επιδερμίδα. Οι επιστήμονες από το ΜΙΤ κατάφεραν να εισαγάγουν το διάλυμα με τα νανοϋλικά μέσω των στοματίων στους χλωροπλάστες, που είναι ειδικά όργανα τα οποία περιέχουν χλωροφύλλη και μέσα σε αυτά γίνεται η φωτοσύνθεση. Οι νανοσωλήνες άνθρακα ήταν σε θέση να απορροφούν περισσότερα μήκη κύματος φωτός από ό,τι τα κανονικά φυτά και έτσι να αυξάνουν τη φωτοσυνθετική τους ικανότητα.

Επιπλέον, μία άλλη ιδιότητα των νανοσωλήνων άνθρακα ήταν η ανίχνευση του υποξειδίου του αζώτου. Ετσι, όταν εισήγαγαν αυτά τα υλικά στα φυτά εκείνα οικειοποιήθηκαν τις ιδιότητές τους με αποτέλεσμα να αλλάζει μερικώς το χρώμα των φύλων τους μόλις ανίχνευαν στον αέρα την ύπαρξη αυτής της χημικής ένωσης. Κατά την άποψη των ειδικών του ΜΙΤ, διαφορετικά είδη νανοσωλήνων άνθρακα που θα τοποθετούνται σε φυτά θα τα καταστήσουν ικανά να «μυρίζονται» διάφορες επιβλαβείς ουσίες όπως ζιζανιοκτόνα ή κάποιους τύπους μυκήτων. Οι ειδικοί του ΜΙΤ δημοσίευσαν την έρευνά τους στην επιθεώρηση «Nature Materials».

πηγή
«Βιονικά» φυτά με σούπερ ιδιότητες! «Βιονικά» φυτά με σούπερ ιδιότητες! Reviewed by Unknown on 01:00 Rating: 5
Από το Blogger.