Γιατί το άσθμα και οι αλλεργίες τρέμουν τον αρακά;



Είναι γλυκός, νόστιμος και πρωτεϊνούχος. Ο αρακάς είναι ένα θρεπτικό όσπριο, που… καμώνεται ότι είναι λαχανικό λόγω του πράσινου χρώματός του.

Αυτό που ενδιαφέρει όσους πάσχουν από αλλεργίες ή άσθμα είναι ότι μπορεί να διαδραματίσει έναν άξιο ρόλο στην πρόληψη - ή ακόμα και στη θεραπεία - των συγκεκριμένων προβλημάτων υγείας.

Αυτό έδειξε μελέτη, που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας για τις Αλλεργίες, το Άσθμα και την Ανοσολογία (American Academy of Allergy, Asthma & Immunology - AAAAI) και η οποία επαινεί πολύ συγκεκριμένα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων και ο αρακάς.

Το μυστικό των φυτοοιστρογόνων

Σύμφωνα με την έρευνα, το μυστικό όπλο που διαθέτει στη φαρέτρα του ο αρακάς είναι τα φυτοοιστρογόνα που περιέχει.

Το συμπέρασμα των ερευνητών ήταν ότι η αυξημένη κατανάλωση φυτοοιστρογόνων ενδέχεται να βοηθήσει στην πρόληψη ή και στη θεραπεία άσθματος και αλλεργιών, όπως και στη θεραπεία του συριγμού και άλλων αναπνευστικών παθήσεων.

Πηγές φυτοοιστρογόνων, εκτός από τον αρακά, είναι τα φασόλια, η σόγια, οι φακές, ο λιναρόσπορος, το κεχρί και η σίκαλη.

Προϋπόθεση το υγιές έντερο

Πάντως, σύμφωνα με την επικεφαλής της έρευνας Jessica Savage, ειδικής σε θέματα ανοσολογίας και αλλεργιών στην Ιατρική Σχολή του Harvard, για να αφομοιωθούν σωστά τα φυτοοιστρογόνα, χρειάζεται να έχουμε υγιή χλωρίδα των εντέρων, που διασφαλίζεται με τα κατάλληλα προβιοτικά (τα οποία βρίσκονται π.χ. στο γιαούρτι και το ξινόγαλα)-

(σημείωση blog: για τις ημέρες της νηστείας ή για τα άτομα που δεν καταναλώνουν ζωικά προϊόντα, ένα καλό φυτικό προβιοτικό είναι το λάχανο τουρσί, αυτό που οι γερμανοί ονομάζουν "sauerkraut").

Πηγή: Golden Magazine
.

Το είδαμε εδώ&
Γιατί το άσθμα και οι αλλεργίες τρέμουν τον αρακά; Γιατί το άσθμα και οι αλλεργίες τρέμουν τον αρακά; Reviewed by Unknown on 16:08 Rating: 5
Από το Blogger.