Τα φυλλώδη λαχανικά ρυθμιστής της εντερικής ανοσίας

Σε περίπτωση που δεν το γνωρίζετε ήδη, το μεγαλύτερο μέρος του ανοσοποιητικού μας συστήματος βρίσκεται μέσα έντερο.

Γι' αυτό αν το έντερό σας δεν είναι υγιές, ούτε το ανοσοποιητικό σας σύστημα θα είναι. 

Για παράδειγμα, τα άτομα με φλεγμονώδη νόσο του εντέρου υποφέρουν από υπεραισθησίες του ανοσοποιητικού συστήματος καθώς και από άλλες αλλεργίες. 

Ευτυχώς, νέα έρευνα έδειξε ότι η κατανάλωση περισσότερων σταυρανθών και πράσινων φυλλωδών λαχανικών, είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου σας αλλά και τη γενική λειτουργία του ανοσοποιητικού σας σε ολόκληρο το σώμα.

Ας δούμε ορισμένες περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά ενεργοποιούν τα T-bet γονίδια

Ερευνητές δημοσίευσαν στο "Nature Immunology" τα αποτελέσματα μιας έρευνας που δείχνει ότι η ενεργοποίηση του γονιδίου, Τ-bet, είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη μιας υποομάδας κυττάρων του φυσικού μας ανοσοποιητικού συστήματος. 

Είναι γνωστό ότι οι πρωτεΐνες από τα σταυρανθή και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλληλεπιδρούν με κυτταρικούς υποδοχείς και ενεργοποιούν την ίδια μεταβολική οδό.

Γιατί είναι αυτό σημαντικό;

Όταν ενεργοποιηθεί το γονίδιο T-bet, παράγονται περισσότερα κύτταρα του ανοσοποιητικού μας συστήματος γνωστά και ως λεμφικά κύτταρα. 

Αυτά τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος παίζουν βασικό ρόλο στην καταπολέμηση των βλαβερών βακτηρίων στο γαστρεντερικό μας σύστημα, ενώ επηρεάζουν και την ευεργετική εντερική χλωρίδα.

Μία πλήρης διατροφή η οποία στηρίζεται σε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και καρπούς προσθέτει έως και 9 χρόνια ζωής. 

Πρόσθετες έρευνες δείχνουν, επίσης, ότι τα λεμφοκύτταρα μπορεί να μειώσουν τις ευαισθησίες στα τρόφιμα, να ελέγξουν την παχυσαρκία και να διευκολύνουν τη θεραπεία της φλεγμονής της φλεγμονώδους νόσου του εντέρου.

Η Δρ Gabriella Belz, μία από τους ερευνητές, ανέφερε ότι το γονίδιο T-bet δίνει εντολή στα πρώιμα κύτταρα να αναπτυχθούν σε λεμφικά. Η Belz πιστεύει ότι μπορούμε να ελέγξουμε την παραγωγή των T-bet γονιδίων ανάλογα με τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.

Τα πράσινα φυλλώδη και τα σταυρανθή λαχανικά ενεργοποιούν αυτό το γονίδιο. Θεωρείται ότι αυτά τα λαχανικά περιέχουν πρωτεΐνες που αλληλεπιδρούν με τους υποδοχείς στην επιφάνεια των κυττάρων και ενεργοποιούν τα T-bet γονίδια. 

Από την άλλη πλευρά, εξευγενισμένα σάκχαρα και κορεσμένα λίπη θα μπορούσαν να καταστείλουν τη δράση του γονιδίου.

Όπως και να το δούμε, η τροφή επηρεάζει τα γονίδιά μας. Επομένως, θα χρησιμοποιείτε το φαγητό για να επηρεάσετε τα γονίδιά σας με θετικό ή αρνητικό τρόπο;

Τα T-bet γονίδια τελικά αυξάνουν την ιντερλευκίνη-22

Εδώ θα δούμε πως λειτουργεί: 

 Τρώτε βιολογικά σταυρανθή λαχανικά, όπως το λάχανο ή πράσινα φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι. 

 Οι πρωτεΐνες από τα λαχανικά αλληλεπιδρούν με την πρωτεϊνική κυτταρική επιφάνεια. 

 Αυτές οι πρωτεΐνες στέλνουν μήνυμα στον πυρήνα του κυττάρου που οδηγεί στην έκφραση των T-bet γονιδίων 

 Τα T-bet γονίδια επιδρούν στα πρώιμα κύτταρα για να αλλάξουν και να γίνουν λεμφοκύτταρα. 

 Τα λεμφοειδή κύτταρα ταξιδεύουν στο έντερο και απελευθερώνουν την ιντερλευκίνη- 22.

Οι επιδράσεις της ιντερλευκίνης- 22 στο έντερο είναι οι εξής: 

✔ Βελτιώνει τη λειτουργία της βλεννογόνου των κυττάρων
 Αυξάνει τον αριθμό των ανοσολογικών κυττάρων, όπως τα Τ-κύτταρα και τα NKC
 Βελτιώνει την αντιμικροβιακή άμυνα
 Βοηθά στην αποκατάσταση της υγιούς χλωρίδας (μικροοργανισμοί)

Έτσι, καταλήγουμε στο ότι τα πράσινα φυλλώδη και σταυρανθή λαχανικά βελτιώνουν την ανοσία του εντέρου σας και μειώνουν τον κίνδυνο των τροφικών ευαισθησιών, των λοιμώξεων και των φλεγμονωδών καταστάσεων του εντέρου.

Πλέον μπορούμε να κατανοήσουμε με μεγαλύτερη σαφήνεια περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς όλα αυτά συμβαίνουν στον οργανισμό μας.

Με την ευκαιρία, μια διατροφή πλούσια σε εξευγενισμένα σάκχαρα μπορεί να καταστρέψει τους υποδοχείς στην επιφάνεια του κυττάρου που είναι απαραίτητοι για να εκφραστούν τα T-bet γονίδια.

Αυτό μπορεί να συμβεί μέσα από μια τοξική αντίδραση που ονομάζεται "γλυκοζυλίωση". Και αυτό είναι καταπληκτικό καθώς άμεσα ή έμμεσα τα τρόφιμα επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τα γονίδια εκφράζονται.

Τρώτε περισσότερα φυλλώδη πράσινα και σταυρανθή λαχανικά

Πραγματικά δεν είναι και τόσο δύσκολο να βάλουμε περισσότερα λαχανικά στη διατροφή μας. Για παράδειγμα, προσθέστε λάχανο και μαϊντανό στο πρωινό smoothie σας από φρούτα. Το χρώμα θα γίνει σκούρο πράσινο αλλά δεν επηρεάζει τη γεύση.

Διαφορετικά (σ.b: όσοι τρώτε αυγά) φτιάξτε ομελέτα με ένα ασπράδι αυγού, διπλάσια ποσότητα από σπανάκι και ξερά κρεμμύδια.

Για μεσημεριανό, δοκιμάστε ένα μπέργκερ λαχανικών και στην κορυφή προσθέστε πράσινα φυλλώδη λαχανικά και έξτρα σπανάκι. Συνδυάστε το με ένα μικρό φλιτζάνι σούπας λαχανικών και είστε έτοιμοι για το δείπνο.

Και για δείπνο δοκιμάστε αυτό: Ένα σάντουιτς με μελιτζάνα, κατσικίσιο (σ.b: ή φυτικό) τυρί, κατσαρό λάχανο και σπανάκι. Προσθέστε λίγο ψητό μπρόκολο και κουνουπίδι.

Έτσι, και δεν θα πεινάτε πια και θα βοηθήσετε και το ανοσοποιητικό σύστημα του εντέρου σας με όλα αυτά τα σταυρανθή και πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Δεν ακούγεται και τόσο δύσκολο, έτσι δεν είναι;

Πηγή: nutrilabs.gr
Το είδαμε εδώ
Τα φυλλώδη λαχανικά ρυθμιστής της εντερικής ανοσίας Τα φυλλώδη λαχανικά ρυθμιστής της εντερικής ανοσίας Reviewed by Unknown on 01:40 Rating: 5
Από το Blogger.