Τελικά για τα παραπάνω κιλά δεν φταίει μόνο το φαγητό




Επιστημονικά δεδομένα πιστοποιούν σήμερα ότι ένα μεγάλο κομμάτι του ελληνικού πληθυσμού είναι πάνω από το φυσιολογικό βάρος.
Πολλοί βέβαια θεωρούν ότι τα κιλά είναι θέμα μόνο φαγητού και ποτού. Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι έτσι. Ολοένα και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία αποδεικνύουν ότι, πέρα από τις διατροφικές μας συνήθειες, ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης φέρει και η έλλειψη άσκησης.



Για του λόγου το αληθές εντυπωσιακά είναι τα στοιχεία που προκύπτουν για τη χώρα μας, από έρευνα του Ευρωβαρόμετρου για την άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα στην Ευρώπη. Η έρευνα διενεργήθηκε στα 28 κράτη μέλη της ΕΕ, με σκοπό την αποτύπωση των συνηθειών άσκησης και σωματικής δραστηριότητας στον Ευρωπαϊκό πληθυσμό, καθώς και σε κάθε μία από της 28 χώρες της ΕΕ ξεχωριστά. Στην έρευνα συμμετείχαν κάτοικοι κάθε κράτους- μέλους της Ε.Ε. άνω των 15 ετών.

Πραγματοποιήθηκε με κατά πρόσωπο συνεντεύξεις και συνολικά ερωτήθηκαν και συμμετείχαν περίπου 28.000 ερωτηθέντες από διαφορετικές κοινωνικές και πληθυσμιακές ομάδες μεταξύ των οποίων και 1007 έλληνες. Τα βασικά αποτελέσματα της έρευνας για τη χώρα μας είναι τα εξής:

• 59% των Ελλήνων δεν πραγματοποιούν κανενός είδους συστηματική φυσική δραστηριότητα, ενώ στο σύνολο των κρατών της Ε.Ε το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 42% του πληθυσμού.
• Το 41% των Ελλήνων έχουν καθιστικές δραστηριότητες για περισσότερες από 5 ½ ώρες την ημέρα.
• Σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, μόνο των 7% των συμπολιτών μας (8% στην ΕΕ) γυμνάζονται τακτικά, δηλαδή 5 φορές την εβδομάδα και το 24% των Ελλήνων (33% στην ΕΕ) από 1-4 φορές την εβδομάδα.
• Σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του 2009 στη χώρα μας παρατηρείται μείωση του ποσοστού των ατόμων που δεν πραγματοποιούν καμία σωματική δραστηριότητα κατά 8%.
• Στο 49% φτάνει το ποσοστό των Ελλήνων που δηλώνουν ότι εκτός από συστηματική φυσική δραστηριότητα δεν πραγματοποιούν ούτε απλές καθημερινές σωματικές δραστηριότητες, όπως ο χορός, η κηπουρική ή η χρήση ποδηλάτου ως μεταφορικού μέσου.
• Σε ποσοστό 41% οι έλληνες βρίσκουν την ευκαιρία να ασκούνται σωματικά πηγαίνοντας από το σπίτι τους στη δουλειά ή το σχολείο και όταν βγαίνουν για ψώνια. Από την τελευταία μέτρηση του Ευρωβαρόμετρου το 2009, το ποσοστό που δραστηριοποιείται με αυτόν τον τρόπο έχει μειωθεί κατά 22%.
• Οι Έλληνες γυμνάζονται κυρίως με σκοπό τη βελτίωση της σωματικής τους υγείας, για να εκτονώσουν το στρες της καθημερινότητας και για να βελτιώσουν τη σωματική τους κατάσταση και λιγότερο για να βελτιώσουν την εμφάνιση τους ή να μειώσουν το σωματικό τους βάρος.
• Σε ποσοστό 46% οι Έλληνες δηλώνουν ότι απέχουν από την άσκηση λόγω έλλειψης χρόνου και σε ποσοστό 27% επειδή δεν έχουν κάποιο κίνητρο ή δε βρίσκουν κάποιο ενδιαφέρον στο να επιδίδονται σε αθλητικές δραστηριότητες.
• Σε ποσοστό 60% οι Έλληνες δήλωσαν ότι η περιοχή στην οποία κατοικούν τους δίνει τη δυνατότητα να ασκούνται σωματικά. Σε χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία και το Βέλγιο καταγράφηκαν ποσοστά ικανοποίησης που πλησίαζαν το 90%.
• Οι βορειότερες χώρες της ΕΕ είναι οι περισσότερο σωματικά δραστήριες. Το ποσοστό των ατόμων που ασκούνται σωματικά τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα αγγίζει το 70% στη Σουηδία και το 68% στη Δανία. Σε αυτές τις χώρες καταγράφονται και τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας, σε σχέση με τις χώρες του νότου, στις οποίες καταγράφονται και τα χειρότερα αποτελέσματα όσον αφορά στην άσκηση και τη σωματική δραστηριότητα: Οι Βούλγαροι δήλωσαν ότι δεν ασκούν κανενός είδους σωματική δραστηριότητα σε ποσοστό 78%, ακολουθούν στη λίστα η Μάλτα με ποσοστό 75%, η Πορτογαλία με 64%, η Ιταλία και η Ρουμανία με 60% και η Ελλάδα με 59%.

Από το Χάρη Γεωργακάκη
Κλινικό Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, MSc


πηγή
Τελικά για τα παραπάνω κιλά δεν φταίει μόνο το φαγητό Τελικά για τα παραπάνω κιλά δεν φταίει μόνο το φαγητό Reviewed by Unknown on 10:30 Rating: 5
Από το Blogger.