Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γλουτένη


Γλουτένη. Ποια είναι αυτή η... μυστυριώδης ουσία που ακούς συνέχεια τελευταία;

Η νέα μόδα της εποχής επιτάσσει την κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη. Ας μάθουμε περισσότερα πράγματα για αυτή τη μυστηριώδη ουσία, που πολλοί προσπαθούν να την αποφύγουν χωρίς να συντρέχει ιδιαίτερος λόγος, πέρα της νέας τάσης, φυσικά.

Η γλουτένη είναι πρωτεΐνη των γνωστότερων δημητριακών (σιτάρι, κριθάρι, βρώμη, σίκαλη) κι αυτή που ευθύνεται για την ελαστικότητα των άλευρων που την περιέχουν. Αρκετά άτομα πάσχουν από δυσανεξία στη γλουτένη, καθώς ερεθίζει το λεπτό τους έντερο, γι΄αυτό και ακολουθούν ειδική διατροφή χωρίς γλουτένη. Συνήθως, τα συμπτώματα της δυσανεξίας είναι γαστρεντερικές ενοχλήσεις και φουσκώματα. Υπάρχει, ωστόσο, και μια πιο σοβαρή μορφή, η κοιλιοκάκη, μια πάθηση κατά την οποία με την πρόσληψη υπερβολικής γλουτένης στον οργανισμό, προκαλούνται συμπτώματα όπως εμετός και έντονος πόνος στην κοιλιά. Τα άτομα, που πάσχουν από κάποιας μορφής δυσανεξίας στη γλουτένη, ακολουθούν εφ’ όρου ζωής μία προσεγμένη διατροφή από την οποία απουσιάζει η εν λόγω πρωτεΐνη.

Βέβαια, δεν είναι τόσο εύκολο να αποφύγουμε τη γλουτένη, καθώς χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία ως πρόσθετο σε διάφορες τροφές. Το παγωτό και οι σάλτσες είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα που περιέχουν γλουτένη στα συστατικά τους ως σταθεροποιητικό στοιχείο. Η "ένοχη" γλουτένη κρύβεται επίσης σε τσίχλες, οδοντόκρεμες, ακόμη και σε κραγιόν και λιπ γκλος, γι΄αυτό, αν πάσχετε από δυσανεξία στη γλουτένη, επιλέξτε και τα καλλυντικά σας με προσοχή!

Φυσικά, αν ακολουθείτε διατροφή χωρίς γλουτένη, πρέπει να διαλέγετε με προσοχή τις τροφές, καθώς, πολλές φορές, η πρωτεϊνη μπορεί να μην αναφέρεται στα συστατικά, αν ήδη περιέχεται σε κάποιο απ'αυτά. Για παράδειγμα, ενδεχομένως σε ετικέτα ζυμαρικών από σιτάρι να αναγράφεται ότι δεν περιέχουν γλουτένη, εννοώντας ότι δεν προστέθηκε χημικά, παρόλο που το σιτάρι περιέχει τη μεγαλύτερη ποσότητα γλουτένης. Ενδεικτικά, τροφές που δεν περιέχουν γλουτένη είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, η κινόα, οι πατάτες, η σόγια, ο αμάρανθος, το λούπινο, το ρεβιθέλαιο.
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γλουτένη Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τη γλουτένη Reviewed by Unknown on 15:30 Rating: 5
Από το Blogger.