Πόσα γνωρίζεις για τις ομάδες αίματος;





Σχεδόν το μισό του πληθυσμού της Γης (περίπου 63%) έχει ομάδα αίματος Ο. Οι Έλληνες, οι Βρετανοί, οι Σκοτσέζοι, οι Ιρλανδοί, οι Αμερικανοί, οι Βάσκοι, οι Ιταλοί της Σαρδηνίας, οι Ισλανδοί, οι Αφρικανοί από το Μάλι, την Κένια και το Σουδάν, όπως και οι γηγενείς της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής ανήκουν ως επί το πλείστον στην ομάδα Ο. Στις φλέβες των περισσότερων Αυστρο – Γερμανών, των Σκανδιναβών (με εξαίρεση τους Φινλανδούς) και των Ελβετών κυλάει αίμα της ομάδας Α, όπως και στους Ιάπωνες, οι οποίοι όμως θαυμάζουν όσους ανήκουν στην ομάδα Ο. 


Οι Ναζί πίστευαν ότι η ομάδα Α ανήκει στη γνήσια Αρεία φυλή, ενώ η Β στους εχθρούς της ανθρωπότητας, επειδή χαρακτηρίζει τους Εβραίους. Πίσω από πολλούς επιτυχημένους σεφ κρύβονται άτομα της ομάδας Β. Επίσης, ένας στους 10.000 ανθρώπους στην Ινδία και ένας στο ένα εκατομμύριο στην Ευρώπη ανήκουν σε μια σπανιότατη, πέμπτη ομάδα αίματος.
Κάποιοι πιστεύουν ότι η ομάδα αίματος καθορίζει την προσωπικότητα. Ένζυμα και ορμόνες κυκλοφορούν σε διαφορετικό συνδυασμό στο αίμα κάθε ομάδας, εξηγούν οι επιστήμονες, εικάζοντας ότι έτσι ερμηνεύονται οι διαφορές στην ιδιοσυγκρασία των ατόμων. Τελικά, πόσα γνωρίζουμε για τις ομάδες αίματος; Που, σημειωτέον, δεν είναι μόνο 4, αλλά… 32 αναγνωρισμένες μέχρι στιγμής (μαζί με τις ιδιαίτερα σπάνιες)!
Ασπίδες και αδυναμίες κάθε ομάδας
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Daily Mail, διαρκώς αυξάνονται οι διεθνείς επιστημονικές μελέτες, οι οποίες αποκαλύπτουν ότι η ομάδα αίματος μπορεί να κάνει κάποιον επιρρεπή σε μια ασθένεια ή να τον προστατεύει από μία άλλη. Συνοψίζοντας τα αποτελέσματα των κυριότερων ερευνών, καθεμία ομάδα αίματος διαθέτει κάποια γονίδια ευπάθειας ή προστασίας:
Ομάδα Ο: Όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα, είναι εξοπλισμένοι με ένα από τα πλέον προστατευτικά γονίδια για την καρδιά, το οποίο αποτρέπει την καρδιακή προσβολή – έστω και αν οι αρτηρίες είναι φραγμένες. Αυτό βέβαια δε σημαίνει, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί, ότι η ομάδα αίματος και μόνο είναι αρκετή για να απαλλάξει κάποιον από καρδιαγγειακά προβλήματα, όπως η θρόμβωση και η στεφανιαία νόσος. Όσοι ανήκουν στην ομάδα αίματος Ο θα πρέπει να είναι εξίσου προσεκτικοί με τους υπολοίπους, τονίζουν. Ακόμα, όσοι ανήκουν σε αυτή την ομάδα, διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να πεθάνουν από ελονοσία, ενώ είναι λιγότερο ευάλωτοι στον καρκίνο του παγκρέατος. Όμως η oμάδα Ο είναι ευάλωτη στη χολέρα και στα πεπτικά έλκη που οφείλονται στο ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού και που προκαλούνται, γενικά, από ιούς και βακτήρια. Είναι επίσης ευάλωτη σε σοβαρές γαστρεντερίτιδες που προκαλούνται από νοροϊούς, με συμπτώματα εμετού και διάρροιας. Οι άνδρες της ομάδας είναι πιο επιρρεπείς στην παχυσαρκία, ειδικά εκείνοι που εκτίθενται σε ρύπανση στον χώρο εργασίας τους, λόγω φλεγμονών που αναπτύσσονται στο σώμα τους.
Ομάδα Α: Επιρρεπής στους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση γαστρικού καρκίνου, όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και η χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων. Οι γυναίκες διατηρούν για περισσότερο χρόνο τη γονιμότητά τους και την ποιότητα των ωαρίων τους.
Ομάδα Β: Διαθέτει ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα και αντιστέκεται στις χρόνιες εκφυλιστικές ασθένειες. Όμως είναι ευάλωτη στον καρκίνο του παγκρέατος και στον καρκίνο των ωοθηκών (οι γυναίκες).
Ομάδα ΑΒ: Αντιμετωπίζει τα λιγότερα προβλήματα αλλεργιών από όλες τις ομάδες αλλά, όπως και η Β, είναι ευάλωτη στον καρκίνο του παγκρέατος και στον καρκίνο των ωοθηκών (οι γυναίκες). Επίσης οι γυναίκες αυτής της ομάδας κινδυνεύουν περισσότερο να εμφανίσουν προεκλαμψία κατά την εγκυμοσύνη.
Η ομάδα αίματος «Βομβάη» και άλλες σπάνιες ομάδες
Η «Βομβάη» δεν ανήκει σε καμία από τις γνωστές ομάδες αίματος. Ανακαλύφθηκε για πρώτη φορά στην Βομβάη – από όπου και πήρε το όνομά της – και είναι εξαιρετικά σπάνια. Τα άτομα που φέρουν αίμα αυτής της ομάδας μπορούν να λάβουν αίμα μόνο από άτομα της ίδιας ομάδας, αλλιώς η μετάγγιση από άλλο τύπο αίματος μπορεί να αποβεί μοιραία. Ο αριθμός τους στην Ινδία ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες.
Μερικές χιλιάδες επίσης αριθμούν οι Ασιάτες (κυρίως Ιάπωνες) που έχουν τις σπάνιες, εξωτικές ομάδες αίματος Junior και Langereis (ή Lan). Η μοριακή βάση αυτών των δύο ομάδων αίματος παραμένει μέχρι και σήμερα ένα μυστήριο για τους βιολόγους (οι οποίοι, παρεμπιπτόντως, πιστεύουν ότι σύντομα θα ανακαλύψουν και άλλες 10-15 νέες ομάδες).
Ομάδα αίματος και ιδιοσυγκρασία
Το 1927 η μελέτη των ομάδων αίματος επεκτάθηκε από τον Ιάπωνα καθηγητή Takeji Furukawa στον ψυχολογικό τομέα. Ο καθηγητής πραγματοποίησε μια σειρά ερευνών με αντικείμενο τη μελέτη της ιδιοσυγκρασίας κάθε ομάδας αίματος. Οι απόψεις του έγιναν τόσο σεβαστές στη χώρα του, ώστε στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο αυτοκρατορικός στρατός χώρισε τους στρατιώτες σε ομάδες μάχης ανάλογα με την ομάδα αίματός τους.
Οι Ιάπωνες, οι οποίοι στην πλειονότητα τους ανήκουν στην ομάδα Α, ακολουθούμενοι από τους Κορεάτες, υιοθέτησαν την άποψη ότι:
Τα άτομα με ομάδα αίματος Ο είναι πολεμιστές, εξωστρεφείς, διαθέτουν αυτοπεποίθηση και προσηλώνονται στον στόχο τους. Είναι παθιασμένοι, ισχυρογνώμονες και ανυποχώρητοι, έστω και αν δείχνουν μια ήσυχη εμφάνιση. Διαπρέπουν ως τραπεζίτες, πολιτικοί και πρωταθλητές.
Όσοι ανήκουν στην ομάδα Α είναι επιφυλακτικοί, χαμηλών τόνων, ανήσυχοι, αναποφάσιστοι, προσεκτικοί, ευσυγκίνητοι, μη μαχητικοί, άνθρωποι της αυτοθυσίας, ακριβείς και νομοταγείς, τελειομανείς και υπεύθυνοι.
Η ομάδα Β χαρακτηρίζει τους μοναχικούς και αυτάρκεις ανθρώπους που μοιάζουν με τους κυνηγούς. Είναι ιδιαίτερα ανεξάρτητοι, απρόβλεπτοι αλλά και αμέριμνοι, χαρούμενοι και δημιουργικοί, φιλοσοφημένοι, ομιλητικοί, ευαίσθητοι, φλογεροί, κοινωνικοί. Φροντίζουν τους άλλους, δεν ακολουθούν τα κλασικά πρότυπα και βρίσκουν τον δικό τους τρόπο στη ζωή.
Τα άτομα της ομάδας ΑΒ θεωρείται ότι συμπεριφέρονται εξωτερικά ως ομάδα Β, ενώ εσωτερικά είναι ό,τι και η ομάδα Α. Συχνά είναι άνθρωποι της τέχνης και αρκετά απρόβλεπτοι.
Διαλέγοντας σύζυγο από… το αίμα του
Σύμφωνα με την Korea Times, οι στατιστικές δείχνουν ότι πολλές Κορεάτισσες διαλέγουν σύζυγο βάσει της ομάδας αίματός του. Στην κορυφή των προτιμήσεών τους βρίσκεται η ομάδα Ο και ακολουθεί η ομάδα Α, ενώ θεωρούν ότι η πιο δυσάρεστη είναι η ΑΒ, ακολουθούμενη από τη Β.
Ωροσκόπια βάσει ομάδων αίματος
Και ενώ οι περισσότεροι δυτικοί – τουλάχιστον πριν κυκλοφορήσει το γνωστό βιβλίο για τη δίαιτα σύμφωνα με τον τύπο αίματος – δεν επιζητούσαν να μάθουν τι είδους αίμα κυλάει στις φλέβες τους, στις χώρες της Άπω Ανατολής επικρατεί ένα είδος τρέλας με αυτό το θέμα. Η κοινωνική ενασχόληση με τις ομάδες αίματος είναι δημοφιλέστατη ανάμεσα στους Ιάπωνες και τους Κορεάτες αγγίζοντας πολλές φορές τα όρια της υπερβολής. Στο Facebook των δύο χωρών οι χρήστες έχουν μια μοναδική δυνατότητα στον κόσμο: Μπορούν να δηλώσουν στο προφίλ τους και την ομάδα αίματός τους, γιατί ενδέχεται να παίξει σημαντικό ρόλο στην κοινωνική τους δικτύωση.
Γιαπωνέζικο ραντεβού
Στην Ιαπωνία τα ραντεβού κλείνονται βάσει ομάδων αίματος, τα ωροσκόπια ομάδων αίματος είναι περιζήτητα, οι χαρακτήρες των βιντεο-παιχνιδιών έχουν καθορισμένη αιματολογική τυπολογία, οι σταρ δημοσιοποιούν αυτό το στοιχείο μαζί με το ζώδιό τους, πανάκριβοι παίκτες αθλημάτων όπως το μπέιζμπολ αγοράζονται από αθλητικές ομάδες με βασικό κριτήριο την ομάδα αίματός τους. Παρομοίως, στελέχη  επιχειρήσεων επιλέγονται από το… αίμα τους και τα παιδάκια στα νηπιαγωγεία διαχωρίζονται ανά ομάδα αίματος. Όταν θέλουν να ξεκινήσουν μια κοινωνική συζήτηση, δε ρωτούν «Το ζώδιο είσαι;», αλλά «Τι ομάδα αίματος έχεις;». Δεν ανησυχούν αν ο άλλος ξέρει να απαντήσει, αφού υπολογίζεται ότι το 90% των Ιαπώνων το γνωρίζει.

ΠΗΓΗ
Πόσα γνωρίζεις για τις ομάδες αίματος; Πόσα γνωρίζεις για τις ομάδες αίματος; Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 23:30 Rating: 5
Από το Blogger.