Πουλάνε ελληνικό χωριό 10 εκατ. ευρώ!








Σιωπή από τα πλούσια ελληνικά Ιδρύματα

Σε έναν μήνα περίπου (23 Οκτώβρη) βγαίνει στο «σφυρί» ένα ελληνικό χωριό στην Μικρά Ασία ακριβώς απέναντι από τη Ρόδο, το Λιβίσι, ένα χωριό που οι Ελληνες κάτοικοί του αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν στις 30 Ιουνίου του 1923. Οι Τούρκοι αναζητάνε τώρα επενδυτή που θα αναλάβει για 49 χρόνια την αποκατάσταση και τουριστική του εκμετάλλευση.




Το κόστος της αγοράς του πρώην ελληνικού χωριού ανέρχεται σε περίπου 10.5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη δύο εταιρείες, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή στον διαγωνισμό.

Απουσιάζει ολοκληρωτικά η Ελλάδα, ενώ η πώληση του ελληνικού χωριού στην Τουρκία αποτελεί μία μοναδική ευκαιρία για ελληνικά ιδρύματα (π.χ. Νιάρχου, Ωνάση, κ. ά) ή ακόμα και για Έλληνες με μεγάλη οικονομική επιφάνεια να αγοράσουν «Ελλάδα» στην Τουρκία.

Οι Έλληνες κάτοικοι του Λιβισίου αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν το 1923 και να αναζητήσουν καταφύγιο στη Ρόδο, στη Νέα Μάκρη και κάποιοι στην Κρήτη.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέτρος Μεχτίδης, αρχαιολόγος-συντηρητής έργων τέχνης, ο οποίος έχει ειδικευτεί στην περιοχή της Σμύρνης και έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το χωριό Λιβίσι «η σχετικά καλή κατάσταση του χωριού και οι δύο σωζόμενες μεγαλύτερες Εκκλησίες του Ταξιάρχη και της Παναγίας Πυργιώτισσας, αποτέλεσαν τον πυρήνα πολλών προγραμμάτων για τη διάσωση του ιστορικού χαρακτήρα του οικισμού».

Το 2008 οι Τούρκοι ξεκίνησαν τις πρώτες προσπάθειες πώλησης κατοικιών στην περιοχή, μέσα από τις αγγελίες. Σύμφωνα με αυτές πέντε ακίνητα στο Λιβίσι αναζητούσαν αγοραστές. Ανάμεσά τους ένα κτίριο 740 τ.μ. έναντι 88.000 δολαρίων, δύο άλλα έκτασης, 330 τ.μ. «με θέα τα ελληνικά χαλάσματα» όπως έγραφε η αγγελία έναντι 110.000 δολαρίων και ένα επιπλωμένο σπίτι 75 τ.μ. μέσα σε κτήμα 1.300 τ.μ. έναντι 115.000 δολαρίων.










Πουλάνε ελληνικό χωριό 10 εκατ. ευρώ! Πουλάνε ελληνικό χωριό 10 εκατ. ευρώ! Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 16:30 Rating: 5
Από το Blogger.