ΜΑΘΕ πως έμοιαζαν οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι... ήταν στα αλήθεια μελαχρινοί με μπλε μάτια;;;


ΜΑΘΕ πως έμοιαζαν οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι... ήταν στα αλήθεια μελαχρινοί με μπλε μάτια;;;

Μια... εξωτική ομορφιά είχαν οι προϊστορικοί κάτοικοι της Ευρώπης, σύμφωνα με νέα διεθνή έρευνα DNA που έγινε σε 2 σκελετούς που ανακαλύφθηκαν σε πολύ καλή κατάσταση το 2006, στο σπήλαιο "Λα Μπράνα" της βορειοδυτικής Ισπανίας, σε υψόμετρο 1.500 μέτρων.


Οι γενετικές εξετάσεις αποκάλυψαν ότι ο κυνηγός-συλλέκτης που έζησε πριν από 7.000 χρόνια είχε τον ασυνήθιστο συνδυασμό σκούρου δέρματος και μπλε ματιών.

Τα ευρήματα της μελαμψής επιδερμίδα, των μαύρων μαλλιών και τα γαλάζιων ματιών εξέπληξαν τους επιστήμονες, οι οποίοι πίστευαν ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Ευρώπης ήταν ανοιχτόχρωμοι και ξανθοί.  Η γενετική ανάλυση έδειξε πως ο προϊστορικός Ευρωπαίος είχε στενότερη συγγένεια με τους αρχαίους Σκανδιναβούς, ιδίως της Σουηδίας και της Φινλανδίας. Όμως, παρόλο που είχε γαλανά μάτια, τα "αφρικανικά" γονίδιά του δείχνουν πως τα μαλλιά του ήταν μαύρα (ή έστω σκούρα καστανά) και το δέρμα του σκουρόχρωμο.


"Πιθανώς το πιο ανοιχτόχρωμο δέρμα εξελίχτηκε πολύ αργότερα από ό,τι θεωρείτο ως τώρα, δηλαδή κατά τα τελευταία 7.000 χρόνια" δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας δρ Κάρλες Λαλουέθα-Φοξ. Όμως, αυτή η εκτίμηση πρέπει να επιβεβαιωθεί και από γενετικές αναλύσεις άλλων αρχαίων Ευρωπαίων, που θα δείχνουν ότι όντως το σκούρο δέρμα ήταν ένα χαρακτηριστικό ευρέως εξαπλωμένο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι μεμονωμένες περιπτώσεις.Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες πίστευαν πως οι πρώτοι Ευρωπαίοι, οι οποίοι έφθασαν από την Αφρική πριν από περίπου 45.000 χρόνια, έγιναν γρήγορα ανοιχτόχρωμοι, προσαρμοζόμενοι στις νέες περιβαλλοντικές συνθήκες (λίγος ήλιος-πολύ χιόνι). "Όμως είναι φανερό πως σε αυτή την περίπτωση, έχουμε κάποιον, ο οποίος, μετά από 40.000 χρόνια στην Ευρώπη, συνεχίζει να έχει σκούρο δέρμα", ανέφερε ο Ισπανός επιστήμονας.Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εξελικτικής Βιολογίας της Βαρκελώνης, στην Ισπανία, δημοσίευσαν τα ευρήματα της μελέτης τους στο περιοδικό Nature.
ΠΗΓΗ
ΜΑΘΕ πως έμοιαζαν οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι... ήταν στα αλήθεια μελαχρινοί με μπλε μάτια;;; ΜΑΘΕ πως έμοιαζαν οι προϊστορικοί Ευρωπαίοι... ήταν στα αλήθεια μελαχρινοί με μπλε μάτια;;; Reviewed by F.R.A.U.L.E.I.N AC on 17:30 Rating: 5
Από το Blogger.