Τα μεγαλύτερα ψέματα στην ιστορία


Πάτησε ο Κολόμβος το πόδι του στη βόρεια Αμερική; Έκανε σεξ ο Μπιλ Κλίντον με τη Μόνικα Λουίνσκι; Ποιοι ηγέτες πίστεψαν τις υποσχέσεις του Χίτλερ; Και, εν τέλει, σημάδεψε το μήλο το κεφάλι του Νεύτωνα;
Εδώ είναι οι αλήθειες.

ΤΑ ΟΠΛΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΤΟΥ ΣΑΝΤΑΜ


Ο Τζορτζ Μπους Τζούνιορ ήθελε να εισβάλλει στο Ιράκ και έπρεπε οπωσδήποτε να κατασκευάσει μια αφορμή. Η ομιλία το 2003 του τότε υπουργού Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ στον ΟΗΕ ήταν γεμάτη ανακρίβειες και ψευδή στοιχεία με τα οποία υποστήριξε πως ο Σαντάμ κατέχει βιολογικά όπλα και είναι έτοιμος να κατασκευάσει πυρηνικά. Έντεκα χρόνια μετά την εισβολή και κατοχή, δεν έχει βρεθεί ακόμα το παραμικρό.

Η ΠΥΡΑΜΙΔΑ ΤΟΥ ΜΠΕΡΝΙ ΜΕΙΝΤΟΦ

Ο άνθρωπος που έστησε τη μεγαλύτερη επενδυτική «πυραμίδα» στην ιστορία συνελήφθη το 2008 με το «κανόνι» να υπολογίζεται στα $68 δισ. Επί δεκαετίες διοικούσε ανενόχλητος τη χάρτινη αυτοκρατορία του η οποία έγινε η έκτη μεγαλύτερη εταιρεία στη Wall Street, χρηματοδοτούσε δεκάδες φιλανθρωπικές οργανώσεις και είχε μεγάλη επιρροή στο πολιτικό σύστημα. Στα 76 του σήμερα, εκτίει ποινή φυλάκισης 150 ετών.

Ο ΝΙΞΟΝ ΚΑΙ ΤΟ WATERGATE

Η προσπάθεια επανεκλογής του προέδρου Νίξον στις εκλογές του 1972 περιελάμβανε μια σειρά από παράνομες δραστηριότητες, μια από τις οποίες ήταν η διάρρηξη των γραφείων του Δημοκρατικού κόμματος στο συγκρότημα κατοικιών Watergate. Η απόπειρα του προέδρου να καλύψει τους εμπλεκόμενους και τον εαυτό του λέγοντας όλο και μεγαλύτερα ψέματα, προκάλεσε μια σειρά από γεγονότα και αποκαλύψεις που κατέληξαν στην παραίτησή του το 1974.

«ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΣΕΞ ΜΕ ΑΥΤΗ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΑ»

Ήταν το 1998 όταν ο κόσμος άκουγε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να λέει πως το στοματικό σεξ δεν είναι σεξ, αλλά σαν χειραψία υποχρεώνοντας τα ανώτατα νομοθετικά και δικαστικά σώματα των ΗΠΑ να αναρωτιούνται αν η «ανάρμοστη σχέση» του προέδρου Κλίντον με την ασκούμενη του Λευκού Οίκου στοιχειοθετεί σεξουαλική επαφή ή όχι. Τελικά το ερώτημα έμεινε αναπάντητο, ο πρόεδρος παραπέμφθηκε για ψευδορκία και παρακώλυση δικαιοσύνης και απαλλάχθηκε από όλες τις κατηγορίες.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΟΝΑΧΟΥ

Το ψέμα του Χίτλερ που συνέβαλε όσο κανένα άλλο στην έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου ήταν πως αν του παραδώσουν τη δυτική Τσεχοσλοβακία εκείνος δεν θα έχει άλλες εδαφικές απαιτήσεις πουθενά. Οι κυβερνήσεις της Αγγλίας, Γαλλίας και Ιταλίας υπέγραψαν το 1938 την παράδοση της ξένης χώρας (που δεν προσκλήθηκε καν στις συνομιλίες) και ο Χίτλερ εισέβαλλε στη συνέχεια στην Πολωνία πιστεύοντας πως κανείς δεν θα αντιδράσει.

Ο ΚΟΛΟΜΒΟΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ;

Καταρχάς κανείς δεν μπορεί να ανακαλύψει έναν τόπο όπου ήδη κατοικούν εκατομμύρια άνθρωποι εδώ και αιώνες. Αν κάποιος «ανακάλυψε» την Αμερική αυτοί ήταν οι πρώτοι κάτοικοί της που έφτασαν άγνωστο πότε. Όσο για το ποιος ήταν ο πρώτος Ευρωπαίος που έφτασε εκεί, ήταν οι Βίκινγκς περίπου το 1000 μ.Χ. Τέλος, ο Κολόμβος ποτέ δεν πάτησε το πόδι του σε αυτό που σήμερα ονομάζεται ΗΠΑ. Κινήθηκε στα νησιά της Καραϊβικής και στις ακτές της σημερινής κεντρικής Αμερικής.

ΤΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΤΟΥ ΤΣΕΡΝΟΜΠΙΛ

Στις 26 Απριλίου 1986 ο πυρηνικός αντιδραστήρας έπιασε φωτιά και εξερράγη απελευθερώνοντας τεράστιες ποσότητες ραδιενέργειας στην ατμόσφαιρα. Η σοβιετική κυβέρνηση απέκρυψε για μέρες το γεγονός και στη συνέχεια επέμενε για εβδομάδες πως δεν είναι τίποτα σοβαρό. Όμως δεκάδες σταθμοί μέτρησης στην Ευρώπη κατέγραφαν υψηλά ποσά ραδιενέργειας.

ΤΟ ΜΗΛΟ ΤΟΥ ΝΕΥΤΩΝΑ

Αν και η έμπνευση για τον μεγάλο φυσικό ήρθε πράγματι παρατηρώντας ένα μήλο που έπεσε από το δέντρο στο έδαφος, πουθενά δεν αναγράφεται ότι αυτό του ήρθε στο κεφάλι. Πιθανότατα πρόκειται για μύθο με σκοπό να το κάνει πιο ελκυστικό στα παιδιά για την εκπαίδευση, ή απλώς διαδόθηκε επειδή είναι διασκεδαστικός.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ PILTDOWN

Η θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου άφηνε ένα κενό ανάμεσα στον πίθηκο και τον άνθρωπο. Η ανακάλυψη το 1912 ενός κρανίου που έδειχνε να είναι ο «χαμένος κρίκος» ανάμεσά τους -είχε χαρακτηριστικά και των δύο- θεωρήθηκε ως η μεγαλύτερη παλαιοντολογική ανακάλυψη όλων των εποχών. Ήταν όμως η μεγαλύτερη απάτη καθώς μετά από 40 χρόνια αποκαλύφθηκε πως επρόκειτο για ένα ανθρώπινο κρανίο συνδυασμένο με σιαγόνα ουραγκοτάγκου και απολιθωμένα δόντια πιθήκου, προσεκτικά τοποθετημένα ώστε να δείχνουν αυθεντικά.

ΤΑ ΠΛΑΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ HAN VAN MEEGEREN

Ο μεγαλύτερος πλαστογράφος στην ιστορία της ζωγραφικής ήταν ένας Ολλανδός που έζησε στο πρώτο μισό του 20ού αι. Όταν τα δικά του έργα δεν είχαν την παραμικρή επιτυχία, έφτιαξε πρωτότυπους πίνακες που μιμούνταν των τεχνοτροπία μεγάλων ζωγράφων και τους παρουσίαζε ως χαμένα αριστουργήματά τους. Οι ειδικοί όχι μόνο τον πίστεψαν, αλλά χαρακτήριζαν και τους πίνακες ως τους καλύτερους που έχουν δει.
ΠΗΓΗ
Τα μεγαλύτερα ψέματα στην ιστορία Τα μεγαλύτερα ψέματα στην ιστορία Reviewed by Unknown on 21:30 Rating: 5
Από το Blogger.