Τι έκανε τόσο ξεχωριστό το μυαλό του Albert Einstein;

O Albert Einstein θεωρείται ο μεγαλύτερος φυσικός, αλλά και ένα από τα σημαντικότερα "μυαλά" του 20ου αιώνα. Τι ήταν, όμως, εκείνο που έκανε τον εγκέφαλό του τόσο ξεχωριστό; Οι συντάκτες μιας μελέτης, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας, ισχυρίζονται ότι έχουν βρει την απάντηση…
Η σχετική μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Brain, με επικεφαλής της ομάδας των συντακτών της τον Weiwei Men, από το τμήμα φυσικής του East China Normal University.
Σύμφωνα με αυτήν, σημαντικό ρόλο στο ξεχωριστό "μυαλό" του Einstein έχει διαδραματίσει το γεγονός ότι τα δύο ημισφαίρια του εγκεφάλου του ήταν εξαιρετικά καλά συνδεδεμένα μεταξύ τους, με τη σύνδεση αυτή να φαίνεται ότι έχει διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη νοημοσύνη του.
Οι συντάκτες της μελέτης ανέπτυξαν μία νέα τεχνική για τη διεξαγωγή της έρευνάς τους και ισχυρίζονται ότι έχουν υπάρξει οι πρώτοι που ανέλυσαν λεπτομερώς το μεσολόβιο του Einstein (τη μεγαλύτερη δέσμη νευρικών ινών στον εγκέφαλό μας και το τμήμα εκείνο του εγκεφάλου που συνδέει τα δύο ημισφαίρια του και διευκολύνει τη μεσοημισφαιρική επικοινωνία).

Έπειτα, συνέκριναν τις μετρήσεις του εγκεφάλου του με δύο ξεχωριστά είδη από δείγματα: το ένα από 15 ηλικιωμένους άνδρες και το άλλο από 52 άνδρες που βρισκόταν στην ηλικία του Einstein το 1905. Πρόκειται για τη χρονιά που ο -26χρονος τότε- φυσικός είχε δημοσιεύσει σε γερμανικό επιστημονικό περιοδικό τέσσερα άρθρα που θεμελίωσαν τη μοντέρνα φυσική και άλλαξαν τις έως τότε απόψεις του κόσμου για το χώρο, το χρόνο, τη μάζα και την ενέργεια.

Η ανάλυση του μεσολοβίου του Einstein έγινε από φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης του εγκεφάλου του, που είχαν δοθεί στη δημοσιότητα το 2012.
Ο εγκέφαλος του κορυφαίου φυσικού κρύβει, μεταξύ άλλων, και μία ξεχωριστή "μεταθανάτια" ιστορία. Λίγο μετά το θάνατό του, το 1955, ο Τhomas Ηarvey, ένας αμφιλεγόμενος παθολόγος, που πραγματοποίησε την αυτοψία στο Princeton Hospital του New Jersey, τον αφαίρεσε για εξέταση πριν καν πάρει έγκριση από την οικογένεια του φυσικού και, αφού τον φωτογράφισε λεπτομερώς, τον τεμάχισε σε 240 ξεχωριστά τμήματα.
Ο ίδιος έστειλε κάποια από αυτά σε σημαντικούς επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο για μελέτη, ωστόσο κράτησε αρκετά στην κατοχή του, έως το1998 που παρέδωσε τελικά τα μέρη που είχε στον Dr Elliot Krauss, παθολόγο του University Medical Center του Princeton. Ωστόσο, το 2010, οι κληρονόμοι του Harvey παρέδωσαν κάποια επιπλέον μέρη, καθώς και 14 φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης που είχε τραβήξει ο ίδιος στο National Museum of Health and Medicine του Αμερικανικού Στρατού στην Washington.
Αυτός είναι και ο λόγος που οι περισσότερες μελέτες σχετικά με τον εγκέφαλό του κορυφαίου φυσικού έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, με τους επιστήμονες του East China Normal University να ισχυρίζονται ότι έχουν προχωρήσει σε αυτές ένα βήμα παραπέρα…

ΠΗΓΗ
Τι έκανε τόσο ξεχωριστό το μυαλό του Albert Einstein; Τι έκανε τόσο ξεχωριστό το μυαλό του Albert Einstein; Reviewed by Unknown on 10:00 Rating: 5
Από το Blogger.