Εσκαβαν αρχαία «ψυγεία» σε βράχο

H ιστορία της περιοχής από τη νεολιθική μέχρι και την ελληνιστική εποχή και τα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου Μυρρινούντος


Επάνω ακριβώς στα κατάλοιπα του αρχαίου Δήμου Μυρρινούντος, σημερινή Μερέντα, και μάλιστα στην καρδιά του, τοποθετήθηκαν οι ολυμπιακές εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου.

Το γεγονός αυτό σημείωσε η επίτιμη διευθύντρια αρχαιοτήτων κ. Ολγα Κακαβογιάννη, που μίλησε χθες βράδυ στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης με θέμα «Ευρήματα των ανασκαφών 1999-2004 στον αρχαίο Δήμο Μυρρινούντος».







Σε εκατό στρέμματα αναπτύχθηκε η ανασκαφική έρευνα, που έφερε στο φως πολλά και σημαντικά ευρήματα από τη νεολιθική μέχρι και την ελληνιστική εποχή. Το κέντρο αποτελούσε «πώρινος ναός, στον οποίο συνέκλιναν μεγάλες και μικροτέρες οδοί, και διάσπαρτα γύρω από αυτόν ήσαν μικρά δημόσια κτίρια, ή ιερά. Αντίθετα πιο απομακρυσμένα ήσαν τα νεκροταφεία και οι αγροικίες».

Πολύ σημαντικά ήταν επίσης και τα κατάλοιπα της προϊστορίας του Μυρρινούντος. Η αρχαιότερη κατοίκηση ανάγεται περίπου στο 6000 π.Χ. και ο οικισμός εκείνος που βρίσκεται πίσω από την αρένα υπερπήδησης εμποδίων του Ιπποδρόμου προστάτευε περίβολος από κορμούς δέντρων πλεγμένους με κλαδιά.

Τουλάχιστον χίλια χρόνια αργότερα, λίγο ανατολικότερα, δημιουργήθηκε άλλος οικισμός. «Μέσα στον μαλακό βράχο σκάβονται υπόγειοι θάλαμοι που ανά 3 δημιουργούν 5 ή 6 συστάδες – κάτι πρωτοφανές στον ελλαδικό χώρο για εκείνη την περίοδο». Χρησιμοποιούνταν κατά πάσα πιθανότητα εν είδει ψυγείων.

Στους αρχαϊκούς και τους πρώιμους κλασικούς χρόνους που ακολούθησαν, «η κατοίκηση είναι συνεχής και εντατική όπως φαίνεται από τα 4 μεγάλα νεκροταφεία, τα οποία συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται αλλά και από τα νέα. Σε αυτές τις εποχές αρχίζει βαθμιαία να διαμορφώνεται ο χωροταξικός ιστός του δήμου, αλλά δεν έχουν βρεθεί οικίες».

Ιερό
Στο κέντρο της μικρής κοιλάδας στους ιστορικούς χρόνους ιδρύεται ένα ιερό, που περιβάλλεται από μεγάλο περίβολο και που δεν αποκλείεται να είναι το ιερό της Αρτέμιδος Κολαινίδος. Η θεά συνδέεται με τον πρώτο «βασιλέα» του Μυρρινούντος.

Στην περιοχή γύρω από το ιερό στους κλασικούς χρόνους ιδρύονται μικρά ιερά και δημόσια κτίρια, ενώ κάποιες οικίες και τα νεκροταφεία αναπτύσσονται σε πιο απομακρυσμένες θέσεις».

Η κ. Κακαβογιάννη παρουσίασε και άλλο κτίριο ακριβώς έξω από τον στίβο. Από τη διαμόρφωση του χώρου και τα συναφή ευρήματα «προκύπτει ότι πρόκειται περί μικρού ιερού και όχι βέβαια περί πορνείου, στο οποίο η Νάννιον υπηρετούσε ως «ιερόδουλος», προφανώς ιερό της Αφροδίτης, το οποίο χρονολογείται από τους προχωρημένους κλασικούς χρόνους και μετά.

Η «ιερά πορνεία» ασκείτο στους ναούς της Αφροδίτης και αφορούσε είτε στις «διαβατήριες» τελετές ενήβωσης των παρθένων κορών είτε σε «ιεροδουλία» που ασκούσαν οι μόνιμα εγκατεστημένες στο ιερό ιερόδουλες, και η αμοιβή που κατέθεταν οι άνδρες εισεπράττετο για το ιερό».

Το είδαμε εδω...
Εσκαβαν αρχαία «ψυγεία» σε βράχο Εσκαβαν αρχαία «ψυγεία» σε βράχο Reviewed by Unknown on 13:49 Rating: 5
Από το Blogger.