Η επιβλητική καγκελαρία του Χίτλερ. Το γραφείο του ήταν 400 τ.μ. Δείτε σε 3D αναπαράσταση το κτίριο που γκρεμίστηκε και στη θέση του έγινε παιδική χαρά...


Το γραφείο του Χίτλερ στο νέο κτίριο της καγκελαρίας
Ο Χιούγκο Γέγκερ, προσωπικός φωτογράφος του Χίτλερ, απαθανάτισε πολλές ιδιωτικές στιγμές του Φύρερ. Ίσως πιο εντυπωσιακές είναι οι φωτογραφίες των χώρων που έζησε και εργάστηκε. Οι χώροι είναι εντυπωσιακοί λόγω της περίτεχνης, ντελικάτης διακόσμησής τους.

Λουλούδια και κομψά αγαλματίδια στα προσωπικά διαμερίσματα του Χίτλερ...

Εξαίρεση, ως προς το μέγεθος, ήταν το γραφείο του Χίτλερ που βρισκόταν στο νέο κτίριο της καγκελαρίας, αρχιτέκτονας του οποίου ήταν ο Άλμπερτ Σπέερ. Είχε έκταση 400 τετραγωνικά μέτρα και η επιφάνεια του γραφείου ήταν κατασκευασμένη από πανάκριβο μάρμαρο. 

Βέβαια δεν συγκαταλέγεται στους προσωπικούς χώρους του Χίτλερ, καθώς ήταν ξεκάθαρα χώρος εργασίας. Στόχος ήταν να εντυπωσιάζει τους επισκέπτες.

Το γραφείο του Χίτλερ στο νέο κτίριο της καγκελαρίας...

Αντιθέτως, τα προσωπικά διαμερίσματα του Χίτλερ που βρίσκονταν στο παλιό κτίριο της καγκελαρίας, αν και πολυτελή, δεν ήταν ιδιαίτερα επιβλητικά. Κάθε γωνιά στολιζόταν με λουλούδια, ενώ πολλά έπιπλα καλύπτονταν με δαντέλα, κομψά αγαλμίτιδια και έργα τέχνης.

Τα προσωπικά διαμερίσματα του Χίτλερ στο παλιό κτίριο της καγκελαρίας.

Τίποτα δεν θύμιζε το επιβλητικό στυλ του Τρίτου Ράιχ και τον αιμοβόρο ηγέτη, που οδήγησε εκατομμύρια ανθρώπους σε βασανιστικό θάνατο. Τα δωμάτια ανακαινίστηκαν το 1935 από τους αρχιτέκτονες Πολ Τρουστ και Λέοναρντ Γκολ, ενώ η διακόσμηση έγινε υπό την αυστηρή επίβλεψη του Φύρερ, που ήταν ζωγράφος αν και δεν έκανε κάποια ιδιαίτερη καριέρα στο χώρο της τέχνης.

Τα προσωπικά διαμερίσματα του Χίτλερ.

Το νέο κτίριο της Καγκελαρίας και τα ψέματα του Χίτλερ
Το παλιό κτίριο της καγκελαρίας χρησιμοποιούνταν από τον 19ο αιώνα και ο Χίτλερ είχε σχολιάσει ότι “έκανε για εργοστάσιο σαπουνιού, αλλά όχι για τα κεντρικά γραφεία του Τρίτου Ράιχ”. Σύμφωνα με την επίσημη εκδοχή, τον Ιανουάριο του 1938, έδωσε εντολή στον αγαπημένο του αρχιτέκτονα Άλμπερτ Σπέερ να χτίσει το καινούριο κτίριο της καγκελαρίας.

Το παλιό κτίριο της καγκελαρίας. Γραφικά του Κριστόφ Νεουμπάουερ.

Οι οδηγίες του ήταν σαφείς: έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο και να αντιπροσωπεύει τη μεγαλοπρέπεια του νέου καθεστώτος. Ο Χίτλερ έδωσε στον Σπέερ την άδεια να ξοδέψει όσα χρήματα ήθελε για να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Πράγματι, ο Σπέερ ολοκλήρωσε το έργο 48 ώρες πριν τη λήξη της διορίας. Κόστισε 90 εκατομμύρια μάρκα, που σήμερα αντιστοιχούν σε 1 δισεκατομμύριο δολάρια και συνολικά εργάστηκαν 4 χιλιάδες άνθρωποι. Αυτή ήταν η επίσημη εκδοχή της ιστορίας, όπως κυκλοφόρησε από το υπουργείο προπαγάνδας. Στην πραγματικότητα, η εντολή του Χίτλερ είχε δοθεί πολύ νωρίτερα, το 1935 και το 1937, ήδη είχαν αρχίσει οι πρώτες εργασίες. Αλλά αυτή η εκδοχή δεν ήταν αρκετά εντυπωσιακή για τον Χίτλερ, που ήθελε να τονίσει, το ασύγκριτο ταλέντο, την εργατικότητα και τις υπεράνθρωπες δυνατότητες της νέας Γερμανίας. Αν αυτά τα προτερήματα βασίζονταν σε ψέμματα δεν υπήρχε πρόβλημα. Οι Nαζί θεωρούσαν τα ψεύδη θεμιτά, όταν τα έλεγαν οι ίδιοι και όχι οι άλλοι.

Το νέο κτίριο της καγκελαρίας.

Το κτίριο ήταν εντυπωσιακό, ακόμα και αν δεν χτίστηκε μέσα σε ένα χρόνο. Το εξωτερικό ήταν αυστηρό και επιβλητικό. Οι επισκέπτες έπρεπε να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φτάσουν από την είσοδο στο κεντρικό χολ, ακριβώς για να “αντιληφθούν την δύναμη και τη μεγαλοπρέπεια του Γερμανικού Ράιχ”, έγραφε ο Σπέερ. Όλα τα δωμάτια ήταν τεράστια, πολυτελή και διακοσμημένα με έργα τέχνης ανεκτίμητης αξίας.

Το μεγαλοπρεπές εσωτερικό του νέου κτιρίου της καγκελαρίας.

Παράλληλα με το νέο κτίριο της καγκελαρίας, κατασκευάστηκε και ένα καταφύγιο. Εκεί πέρασε ο Αδόλφος, τον τελευταίο μήνα της ζωής του και εκεί αυτοκτόνησε στις 30 Απριλίου του 1945. Μετά τον θάνατό του, τα κτίρια της καγκελαρίας καταστράφηκαν και σήμερα στη θέση τους υπάρχει μία παιδική χαρά. Ο γραφίστας Κρίστοφ Νεουμπάουερ δημιούργησε μία 3D απεικόνιση του κτιρίου της καγκελαρίας, μελετώντας χιλιάδες φωτογραφίες και σχέδια του κτιρίου.



ΠΗΓΗ












Η επιβλητική καγκελαρία του Χίτλερ. Το γραφείο του ήταν 400 τ.μ. Δείτε σε 3D αναπαράσταση το κτίριο που γκρεμίστηκε και στη θέση του έγινε παιδική χαρά... Η επιβλητική καγκελαρία του Χίτλερ. Το γραφείο του ήταν 400 τ.μ. Δείτε σε 3D αναπαράσταση το κτίριο που γκρεμίστηκε και στη θέση του έγινε παιδική χαρά...   Reviewed by Unknown on 14:10 Rating: 5
Από το Blogger.