Εάν είχατε στην κατοχή σας αυτό το νόμισμα του 1 cent θα ήσασταν κατά 2,6 εκατ. $ πλουσιότεροι!

Συλλέκτης από το Μπέβερλι Χιλς των ΗΠΑ αγόρασε σε δημοπρασία ένα σπάνιο νόμισμα του 1792 αντί 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων (2,2 εκατομμύρια ευρώ), ποσό που αποτελεί ρεκόρ για ένα νόμισμα… ενός σεντ.
Το νόμισμα ήταν ένα μία από τις 10 πρωτότυπες «πέννες», που κυκλοφόρησαν στις ΗΠΑ, με τον συλλέκτη Κέβιν Λίπτον, στον οποίο κατέληξε το κέρμα, να υποστηρίζει ότι είναι σε εξαιρετική κατάσταση, σε σύγκριση με τα υπόλοιπα 9 συλλεκτικά νομίσματα.
«Ένιωσα περήφανος, είναι υπέροχο», δήλωσε ο 55χρονος έμπορος νομισμάτων και συλλέκτης τη Δευτέρα, λίγες ημέρες μετά την αγορά του νομίσματος σε δημοπρασία του οίκου «Heritage Auctions», στο Ορλάντο, στη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Στη μία πλευρά του «Birch Cent», όπως ονομάστηκε το νόμισμα από τον χαράκτη του Ρόμπερτ Μπιρχ, απεικονίζεται με μακριά μαλλιά η «Lady Liberty», η γυναικεία μορφή που δεσπόζει και στο άγαλμα της Ελευθερίας, ενώ είναι γραμμένο το σύνθημα «Ελευθερία μητρική της επιστήμης και της βιομηχανίας».

Στην άλλη πλευρά, αναγράφεται «Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής», καθώς και η ονομαστική αξία του νομίσματος (1 σεντ), μέσα σε ένα στεφάνι.
«Είναι ένα πανέμορφο νόμισμα, που κόβει την ανάσα. Και η ιστορία του είναι σημαντική. Είναι μία πρώτη απεικόνιση, για τον τρόπο που βλέπαμε τους εαυτούς μας ως έθνος», πρόσθεσε ο 55χρονος Λίπτον.
Στον ίδιο οίκο δημοπρασιών, την προηγούμενη εβδομάδα, ένα νόμισμα του 1793 πωλήθηκε αντί 2,35 εκατομμυρίων δολαρίων (2 εκατομμύρια ευρώ), ενώ ο πλειστηριασμός απέφερε συνολικά 80 εκατομμύρια δολάρια μέσα σε 5 ημέρες, με ορισμένα σπάνια νομίσματα να αποτελούν αντικείμενα του πόθου για αρκετούς συλλέκτες.
Ο Λίπτον, όπως ο ίδιος υποστηρίζει, την επόμενη ημέρα αγόρασε ένα συλλεκτικό νόμισμα των 25 σεντς, ξοδεύοντας άλλα 2,23 εκατομμύρια δολάρια.
«Για 26 σεντς, ξόδεψα περίπου 4,8 εκατομμύρια δολάρια», δήλωσε ο 55χρονος συλλέκτης χαριτολογώντας.
ΠΗΓΗ
Εάν είχατε στην κατοχή σας αυτό το νόμισμα του 1 cent θα ήσασταν κατά 2,6 εκατ. $ πλουσιότεροι! Εάν είχατε στην κατοχή σας αυτό το νόμισμα του 1 cent θα ήσασταν κατά 2,6 εκατ. $ πλουσιότεροι! Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.