Έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η πιθανότητα σας να τσιμπήσει κουνούπι είναι γενετικά προκαθορισμένη

Σε τσιμπάνε κουνούπια; Φταίνε οι γονείς σου!
Αν σας τσιμπάνε συνεχώς κουνούπια, και έχετε γεμίσει εξανθήματα, όταν οι άλλοι γύρω σας τη γλιτώνουν με μια μικρή φαγούρα από κάποιο τσίμπημα ίσως να φταίνε τα γονίδια σας, λένε οι ειδικοί.
Οι βρετανοί ειδικοί έφεραν στο φως στοιχεία που δείχνουν ότι κάποιοι άνθρωποι απλά έχουν γεννηθεί για να προσελκύουν τα κουνούπια.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η μυρωδιά του σώματος του ανθρώπου προσελκύει τα έντομα με διαφορετικό τρόπο και αυτή επηρεάζεται έντονα από γενετικούς παράγοντες. Η ομάδα, με επικεφαλής επιστήμονες από τη Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου διαπίστωσε ότι ζεύγη πανομοιότυπων διδύμων - που μοιράζονται το 100 % των γονιδίων τους - είναι εξίσου ελκυστικά για τα κουνούπια.
Μη πανομοιότυπα δίδυμα, που μοιράζονται μόνο περίπου το 50 % των ίδιων γονιδίων, διαφέρουν ως προς το βαθμό στον οποίο προσελκύουν τα έντομα, όπως οι επιστήμονες ανακάλυψαν. Η έρευνα, που δημοσιεύεται στο περιοδικό PLoS One, παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η πιθανότητα σας να τσιμπήσει κουνούπι είναι γενετικά προκαθορισμένη.
Έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η πιθανότητα σας να τσιμπήσει κουνούπι είναι γενετικά προκαθορισμένη

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η προδιάθεση αυτή έχει παρόμοια σύνδεση με τα γονίδια όπως το ύψος και το IQ ενός ατόμου. Τα ευρήματα βασίζονται σε προηγούμενες μελέτες που συνδέουν τη μυρωδιά του σώματος με τις πιθανότητες να δεχθεί επίθεση από τα κουνούπια.
Η ομάδα των ερευνητών - η οποία αποτελούνταν, επίσης, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ και το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα - πιστεύει ότι ορισμένα άτομα παράγουν ένα φυσικό εντομοαπωθητικό που τους κρατά ασφαλείς. Η κατανόηση του τι προσελκύει τα κουνούπια πάνω μας μπορεί να βοηθήσει στην εξεύρεση νέων τρόπων απώθησης τους.
Πιστεύουν ότι, με περαιτέρω έρευνα, είναι δυνατόν να φτιάξουν ένα χάπι που θα ενθαρρύνει την παραγωγή αυτών των απωθητικών οσμών. Ο επικεφαλής επιστήμονας Δρ Τζέιμς Λόγκαν, δήλωσε: «Με τη διερεύνηση του γενετικού μηχανισμού που προσελκύει τα έντομα, όπως τα κουνούπια, μπορούμε να οδηγηθούμε ένα βήμα πιο κοντά στη χρήση αυτών των γνώσεων για αποτελεσματικότερους τρόπους προστασίας από τα τσιμπήματα και τις ασθένειες που αυτά μεταφέρουν».
«Εάν κατανοήσουμε τη γενετική βάση για την ποικιλομορφία μεταξύ των ατόμων θα μπορούσαμε κατά παραγγελία να αναπτύξουμε τρόπους για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο των κουνουπιών και νέων μεθόδων απώθησης τους», συνέχισε.
«Στο μέλλον ίσως να είμαστε σε θέση με ένα χάπι να ενισχύουμε την παραγωγή των φυσικών απωθητικών από τον οργανισμό και τελικά να αντικαταστήσουμε τις λοσιόν για το δέρμα», πρόσθεσε.
Στη μελέτη συμμετείχαν 18 πανομοιότυπα και 19 μη πανομοιότυπα δίδυμα ζεύγη. Στο πείραμα, χρησιμοποιήθηκαν κουνούπια Aedies aegypti τα οποία μεταδίδουν δάγκειο πυρετό και απελευθερώθηκαν σε ένα σωλήνα σχήματος Υ, που διαιρείται σε δύο τμήματα. Τους επετράπη να πετάξουν προς τα κάτω σε κάθε πλευρά όπου αναδυόταν οσμή από τα χέρια των συμμετεχόντων στη μελέτη ώστε να διαπιστώσουν οι ειδικοί ποια από τα δίδυμα ήταν πιο... ελκυστικά.
ΠΗΓΗ
Έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η πιθανότητα σας να τσιμπήσει κουνούπι είναι γενετικά προκαθορισμένη Έρευνα παρέχει ισχυρές ενδείξεις ότι η πιθανότητα σας να τσιμπήσει κουνούπι είναι γενετικά προκαθορισμένη Reviewed by Unknown on 13:00 Rating: 5
Από το Blogger.