Ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος γαλαξίας του σύμπαντος που γνωρίζουμε

Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν ένα μπλε γαλαξία που βρίσκεται πιο μακριά στο χώρο και το χρόνο από οποιοδήποτε άλλο γαλαξία έχουμε δει ποτέ.
Τα διαστημικά τηλεσκόπια Hubble και Spitzer είχαν εντοπίσει πριν από λίγο καιρό ένα μακρινό γαλαξία που ονομάστηκε EGS-zs8-1. Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον Πασκάλ Οεσκ του Πανεπιστημίου Γέιλ έκανε νέες παρατηρήσεις στον γαλαξία με επίγεια τηλεσκόπια όπως το Keck στη Χαβάη. Οι ερευνητές κατάφεραν να υπολογίσουν με ακρίβεια την θέση του. Οπως αναφέρουν στο άρθρο τους στην επιθεώρηση «Astrophysical Research Letters» ο γαλαξίας αυτός βρίσκεται σε απόσταση 13,1 δισ. ετών φωτός από εμάς και είναι ο πιο μακρινός και ταυτόχρονα ο αρχαιότερος που έχει εντοπιστεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με την κρατούσα θεωρία το Σύμπαν γεννήθηκε πριν από περίπου 13,8 δισ. έτη και η πρώτη περίοδος της ύπαρξης του έχει ονομαστεί «κοσμικός Μεσαίωνας» επειδή ήταν ένας σκοτεινός κρύος κόσμος. Χρειάστηκαν μερικές εκατοντάδες εκ. έτη μέχρι οι χημικές και άλλες κοσμικές διεργασίες στο βρεφικό Σύμπαν να οδηγήσουν στη γέννηση των πρώτων άστρων και τον σχηματισμό των πρώτων γαλαξιών.

«Αν και είδαμε τον γαλαξία όπως ήταν πριν από τουλάχιστον 13 δισεκατομμύρια χρόνια, είχε ήδη αποκτήσει πάνω από το 15% της μάζας του δικού μας γαλαξία, παρόλο που είχαν περάσει μόνο 670 εκατ. χρόνια από τη γέννηση του σύμπαντος», δήλωσε ο Οεσκ. Ο EGS-zs8-1 είναι ένας φωτεινός γαλαξίας που σύμφωνα με τους ερευνητές «γεννούσε» άστρα με ταχύτητα περίπου 80 φορές μεγαλύτερη από τον δικό μας. Η νέα ανακάλυψη επιβεβαιώνει προηγούμενες παρατηρήσεις ότι στο νεαρό ακόμη Σύμπαν υπήρχαν ήδη μεγάλοι γαλαξίες, γεγονός που δημιουργεί νέα ερωτήματα που καλούνται να απαντήσουν οι επιστήμονες.

Αυτή είναι η φωτογραφία που έδωσαν στην δημοσιότητα οι ερευνητές από τον πανάρχαιο γαλαξία. Σύμφωνα με τους ειδικούς ο EGS-zs8-1 ήταν γεμάτος από νεαρούς μπλε αστέρες για αυτό και οι ερευνητές προσέθεσαν στην εικόνα ένα μπλε «πέπλο» που πιθανώς να τον περιβάλλει.
ΠΗΓΗ
Ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος γαλαξίας του σύμπαντος που γνωρίζουμε Ανακαλύφθηκε ο μακρινότερος γαλαξίας του σύμπαντος που γνωρίζουμε Reviewed by Unknown on 00:30 Rating: 5
Από το Blogger.