Οι 70.000 τρόποι να πεθάνετε – ο οριστικός επιστημονικός κατάλογος!

Η πραγματικότητα είναι τόσο περίπλοκη που δεν χωρά να την ταξινομήσει ο ανθρώπινος νους και, θεωρητικά, οι τρόποι να πεθάνει ή/και να τραυματιστεί κανείς είναι άπειροι:

Η ιατρική επιστήμη όμως, και κυρίως η ιατρική γραφειοκρατία, απαιτεί τάξη. Έτσι, η νέα ταξινόμηση που ξεκίνησαν να χρησιμοποιούν οι ιατρικές υπηρεσίες στις ΗΠΑ, το ICD-10, έχει εμπλουτιστεί με κάθε πιθανό τρόπο θανάτου και τραυματισμού, από όρκες ή τουρμπίνες αεροπολάνου σε λειτουργία μέχρι… «προβλήματα με τα πεθερικά».

Η νέα ταξινόμηση έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται από την Πέμπτη, 1η Οκτωβρίου.
Η ανανεωμένη ταξινόμηση είναι ευέλικτη, και συνδυάζει μεταξύ άλλων κωδικούς τραυματισμών με κωδικούς συνθηκών υπό τις οποίες μπορούν να επέλθουν. Συνδυαστικά, μπορεί έτσι να φτάσει τα 70.000 στοιχεία.
Οι γιατροί στις ΗΠΑ, όπως μεταξύ άλλων σημειώνουν το Bloomberg και η Washington Post, έχουν ήδη αρχίσει να απομονώνουν και να αστειεύονται με τους πιο… εξεζητημένους κωδικούς -όταν δεν παραπονούνται ότι η εισαγωγή του ICD-10 θα προκαλέσει καθυστερήσεις.

Παραδείγματα από τους κωδικούς που ξεχωρίζουν είναι το δάγκωμα από παπαγάλο μακάο, το W6.11 ή το χτύπημα σε στύλο κατά τη διάρκεια πεζής πορείας, επισήμως W22.02.XA (προσοχή, το πρώτο χτύπημα μόνο). Επιπλοκές από παρατεταμένη παραμονή σε περιβάλλον χωρίς βαρύτητα είναι το X52, το δάγκωμα από σκίουρο είναι το W51.21XA. Ο τραυματισμός εξαιτίας συνάντησης με καρχαρία, όταν όμως δεν εμπλέκεται δάγκωμα, είναι το W56.49, ενώ ο τραυματισμός στο κέντημα είναι το Y93.D1.
Αρκετοί κωδικοί προφανώς αναγνωρίζουν το πόσο ανεξάντλητες μπορούν να είναι οι αιτίες θανάτου και είναι, αναγκαστικά, γενικοί: Η «παράξενη εμφάνιση προσώπου» εξαντλείται στο R46.1 και τα «προβλήματα στις σχέσεις με τα πεθερικά» ταξινομούνται ως Z63.1. Τέλος, σε πολλούς μπορεί να υπάρξει ένδειξη και του χώρου που σημειώνεται το κακό -θανατηφόρος τραυματισμός σε όπερα, για παράδειγμα, θα ήταν Y.92.253.
ΠΗΓΗ
Οι 70.000 τρόποι να πεθάνετε – ο οριστικός επιστημονικός κατάλογος! Οι 70.000 τρόποι να πεθάνετε – ο οριστικός επιστημονικός κατάλογος! Reviewed by Unknown on 11:00 Rating: 5
Από το Blogger.