ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ(!) ΙΣΤΟΡΙΑ: Έκανε παιδί με τον αδελφό του άντρα της, ο οποίος… δεν γεννήθηκε ποτέ!


Θα μπορούσε με απόλυτη βεβαιότητα, να είναι το σενάριο ταινίας- επιστημονικής φαντασίας, όμως συνέβη σε κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής στην Αμερική.
Ο κύριος και η κυρία Χ (θέλησαν να κρατήσουν την ανωνυμία τους) είναι αμερικανοί και έχουν ένα γιό που γεννήθηκε το 2014. Αντελήφθηκαν κάποια στιγμή ότι το παιδί έχει ομάδα αίματος ΑΒ ενώ οι γονείς του, και οι δύο, έχουν ομάδα αίματος Α.
Αμέσως έκαναν τεστ πατρότητας με βάση κύτταρα του κυρίου Χ, τα οποία πήραν από τα μάγουλά του, και αποκαλύφθηκε ότι δεν είναι εκείνος ο πατέρας. Η πρώτη σκέψη που έκαναν ότι πιθανόν να έγινε αλλαγή του νεογέννητου στην μαιευτική κλινική. Η άλλη σκέψη ήταν ότι η κυρία Χ απίστησε με έναν άλλο άντρα.


Στην πραγματικότητα τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Γιατί η κυρία Χ δεν πήγε με άλλο άντρα και για να μείνει έγκυος έκαναν τεχνητή γονιμοποίηση in vitro.
Η επόμενη σκέψη τους ήταν ότι η κλινική στην οποία πραγματοποίησαν την τεχνητή γονιμοποίηση άλλαξε τα δείγματα σπέρματος και ατυχώς έβαλε κάποιο άλλο σπέρμα μαζί με το ωάριο της κυρίας Χ. Το ζευγάρι παίρνει δικηγόρο και απαιτεί να γίνει ένα δεύτερο τεστ πατρότητας, το οποίο ωστόσο βγάζει το ίδιο αποτέλεσμα με το πρώτο.
Από την πλευρά της και η κλινική γονιμοποίησης αρνείται κατηγορηματικά οποιοδήποτε λάθος. Τότε, ο κύριος και η κυρία Χ συναντούν τον καθηγητή Barry Starr, γενετιστή του πανεπιστημίου του Στάνφορντ, στην Καλιφόρνια, ο οποίος γράφει και στο σάιτ «Understanding Genetics» . Εκείνος τους συμβουλεύει να κάνουν ένα πιο ενδελεχές τεστ το οποίο αποκαλείται «τεστ γενεαλογικό».
Πράγματι, τα αποτελέσματα του τεστ αφήνουν τους γονείς άφωνους: Ο κύριος Χ δεν είναι ο πατέρας του παιδιού αλλά ο θείος του! Για οποιονδήποτε θνητό αυτό είναι ένα ακαταλαβίστικο θέμα, αλλά για έναν γενετιστή πρόκειται για ένα φαινόμενο που αποκαλείται «χειμερισμός». ΤΟ όνομα βγαίνει από την Χίμαιρα της ελληνικής μυθολογίας, η οποία ήταν μια μείξη λιονταριού, κατσίκας και φιδιού. Με την ίδια έννοια, ο «χειμερισμός» αφορά έναν οργανισμό μέσα στον οποίο συγκατοικούν δύο γενεαλογικές γραμμές. Ενας οργανισμός που φέρει δύο γονιδιώματα. Ο κύριος Χ είναι δηλαδή μια «Χίμαιρα», χωρίς να έχει αντιληφθεί ποτέ τίποτα.
Τι μπορεί να συνέβη; Στην κοιλιά της δικής του μητέρας, ο κύριος Χ είχε μαζί του ένα ψευδο-δίδυμο, το οποίο στο αίμα του έφερε την ομάδα αίματος Β. Αυτό το δεύτερο έμβρυο δεν επέζησε αλλά ορισμένα από τα κύτταρά του απορροφήθηκαν από τον οργανισμό του παιδιού που έγινε ο κύριος Χ στη συνέχεια. Ο κύριος Χ είναι λοιπόν ο πατέρας του παιδιού αφού δικό του είναι το σπερματοζωάριο που γονιμοποίησε το ωάριο, απλώς δεν μετέδωσε το γενετικό υλικό στο σύνολό του. Στο 10% των σπερματοζωαρίων που παράγει ο κύριος Χ, είναι το DNA του «αδελφού» του που εκφράζεται.
ΠΗΓΗ
ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ(!) ΙΣΤΟΡΙΑ: Έκανε παιδί με τον αδελφό του άντρα της, ο οποίος… δεν γεννήθηκε ποτέ! ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ(!) ΙΣΤΟΡΙΑ: Έκανε παιδί με τον αδελφό του άντρα της, ο οποίος… δεν γεννήθηκε ποτέ! Reviewed by Unknown on 08:00 Rating: 5
Από το Blogger.