Η Γη είναι... δύο πλανήτες


Μια σφοδρή, μετωπική σύγκρουση δύο πλανητών δημιούργησαν πριν από 4,5 δισεκατομμύρια χρόνια τη Γη, με τη μορφή που είναι γνωστή πλέον σήμερα....
Σύμφωνα με ερευνητές από το πανεπιστήμιο UCLA της Καλιφόρνια, ένα «πλανητικό έμβρυο» με την ονομασία Θεία συγκρούστηκε με τον πλανήτη μας μετωπικά με τέτοια ένταση, που οι δύο πλανήτες έγιναν ένας. Η σύγκρουση αυτή ήταν ήδη γνωστή στους επιστήμονες αλλά μέχρι σήμερα πίστευαν πως ήταν πλαγιομετωπική και όχι τόσο σφοδρή.
Μετά από πολυετή έρευνα, οι ειδικοί από το UCLA ισχυρίζονται τώρα ότι από το φαινόμενο αυτό δημιουργήθηκε και η Σελήνη, ο δορυφόρος του πλανήτη μας.
Οι μελετητές εξηγούν ότι ένα κομμάτι είτε της Γης είτε της Θείας αποκολλήθηκε κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και αμέσως άρχισε να έλκεται από τη βαρύτητα του νέου πλανήτη.
Για τις ανάγκες της μελέτης τους, οι ερευνητές ανέλυσαν τα συγκεντρωμένα από τις αποστολές Apollo πετρώματα της Σελήνης. Στη συνέχεια, τα συνέκριναν με ηφαιστειακές πέτρες από τη Χαβάη και την Αριζόνα.
Προς έκπληξή τους, τα ισότοπα οξυγόνου στις πέτρες του φεγγαριού είναι πανομοιότυπα με αυτά του πλανήτη μας. «Δεν βλέπουμε καμία διαφορά ανάμεσα στα γήινα και τα σεληνιακά ισότοπα οξυγόνου, είναι πανομοιότυπα» δήλωσε ο επικεφαλής της νέας έρευνας Έντουαρντ Γιάνγκ.
Ο καθηγητής γεωχημείας και κοσμοχημείας του διακεκριμένου πανεπιστημίου UCLA, τόνισε, παράλληλα, ότι η Θεία ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης σε εμβρυακή μορφή.
Η έρευνα της επιστημονικής ομάδας χρηματοδοτήθηκε από την Αμερικανική Διαστημική Υπηρεσία (NASA) και έχει ενθουσιάσει την αστρονομική κοινότητα, καθώς εγείρει νέα ερωτήματα για την προέλευση του πλανήτη μας.
Η Γη είναι... δύο πλανήτες Η Γη είναι... δύο πλανήτες Reviewed by Unknown on 01:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.