Αυστραλοί επιστήμονες κατασκεύασαν «βιονική σπονδυλική στήλη»

Επιστήμονες στην Αυστραλία έχουν αναπτύξει μία «βιονική σπονδυλική στήλη", η οποία θα μπορούσε να επιτρέψει στους ανθρώπους με κακώσεις νωτιαίου μυελού να περπατήσουν και πάλι, με μια συσκευή, μεγέθους ενός μικροσκοπικού συνδετήρα, που εμφυτεύεται στον εγκέφαλο.

Η συσκευή (εμφύτευμα), που θα εμφυτευθεί σε τρεις παραπληγικούς ασθενείς στη Μελβούρνη το επόμενο έτος, επιτρέπει στους ασθενείς που έμειναν παράλυτοι από τραυματισμό ή ασθένεια, να ελέγχουν υποσυνείδητα τον εξοπλισμό που μπορεί να κινεί ρομποτικά άκρα.

"Είναι το Άγιο Δισκοπότηρο για την έρευνα στην βιονική», είπε,ο καθηγητής Terence O'Brien, από το Royal Melbourne Hospital.

Πρόκειται για ένα σύστημα που αποτελείται από μια συσκευή που τοποθετείται στον ώμο και ένα μικροσκοπικό στεντ που εμφυτεύεται στην περιοχή του εγκεφάλου που ελέγχει την κίνηση. Σύμφωνα με τους δημιουργούς του το σύστημα αυτό θα επιτρέψει σε παράλυτα άτομα να λειτουργούν προσθετικά μέλη με νοητικές εντολές.

Την συσκευή δημιούργησε ομάδα 39 επιστημόνων. Το στεντ εμφυτεύεται στον φλοιό του εγκεφάλου όχι με χειρουργική επέμβαση αλλά με καθετηρίαση μέσα από μια φλέβα του αυχένα, μια σχετικά απλή διαδικασία που διαρκεί λίγες ώρες. Το στεντ θα δέχεται ηλεκτρικά σήματα του φλοιού και θα τα προωθεί στην συσκευή στον ώμο. Η συσκευή θα μεταφράζει τα σήματα σε εντολές οι οποίες με την σειρά τους θα μεταδίδονται ασύρματα σε βιονικά μέλη ή εξωσκελετούς.

Οι ερευνητές σχεδιάζουν ήδη το επόμενο βήμα τους αφού σε περίπτωση που το σύστημα τους αποδειχθεί λειτουργικό στους παραπληγικούς ασθενείς θα προσπαθήσουν να φτιάξουν ένα παρόμοιο για ασθενείς με προβλήματα όρασης. Να φτιάξουν δηλαδή ένα βιονικό μάτι!
ΠΗΓΗ
Αυστραλοί επιστήμονες κατασκεύασαν «βιονική σπονδυλική στήλη» Αυστραλοί επιστήμονες κατασκεύασαν «βιονική σπονδυλική στήλη» Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5
Από το Blogger.