Οσοι μεταβίβασαν ακίνητο ...έμπλεξαν -Πρώτα τα παίρνει η εφορία

Στην... πεπατημένη βαδίζει για μια ακόμα φορά το υπουργείο Οικονομικών και περνάει από την κρισάρα τις επιστροφές φόρου όσων προχώρησαν σε μεταβιβάσεις ακινήτων το δεύτερο εξάμηνο του 2015, οπότε ισχύουν αναδρομικά οι νέες αντικειμενικές αξίες.

Τροποποιητικές δηλώσεις
Σύμφωνα με την εγκύκλιο που υπογράφει ο νέος Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Γ. Πιτσιλής, ορίζεται ότι οι εν λόγω φορολογούμενοι αφενός θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία υποβολής τροποποιητικών δηλώσεων με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες αφετέρου δεν θα πρέπει να περιμένουν χρήμα στο... χέρι, καθώς πρώτα θα γίνεται συμψηφισμός με τυχόν οφειλόμενα στην εφορία- ποιος δεν έχει άραγε οφειλές;- κι αν περισσεύει κάτι, τότε θα επιστρέφεται εντός 90 ημερών.

Ειδικότερα, η αναδρομική αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών καταλαμβάνει υποθέσεις που αφορούν θανάτους, που έχουν συμβεί, και συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτων από οποιαδήποτε αιτία, που έχουν συνταχθεί, από 21-5-2015 και εφεξής καθώς και υποθέσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών με χρόνο θανάτου ή σύνταξης του συμβολαίου πριν την 21-5-2015, αλλά στις οποίες η φορολογική υποχρέωση γεννήθηκε από 21-5-2015, ανεξάρτητα αν έχουν υποβληθεί οι οικείες δηλώσεις ή αν έχει εκδοθεί πράξη προσδιορισμού του φόρου ή αν εκκρεμεί η έκδοση πράξης ή αν έχει ήδη καταβληθεί ο φόρος κ.λπ.. Για δηλώσεις που υποβάλλονται μετά από την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, αλλά αναφέρονται/αφορούν χρόνο φορολογίας πριν την ισχύ αυτής, ο υπολογισμός της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων πραγματοποιείται με βάση τις ισχύουσες κατά το χρόνο φορολογίας και όχι κατά το χρόνο υποβολής της δήλωσης αξίες.

Μετά την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης από τον υπόχρεο σε φόρο, με την οποία θα συνυποβάλλονται και τα έντυπα υπολογισμού της φορολογητέας αξίας των ακινήτων, η Δ.Ο.Υ. υποχρεούται να προβεί σε έκδοση πράξης διορθωτικού ή διοικητικού προσδιορισμού του φόρου ανάλογα. Σημειώνεται ότι η διαδικασία υποβολής τροποποιητικής δήλωσης εφαρμόζεται σε κάθε περίπτωση υποβολής τροποποιητικής δήλωσης φόρου μεταβίβασης με επαχθή αιτία, δωρεάς ή γονικής παροχής, ανεξάρτητα αν έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο ή μη. Η μόνη διαφοροποίηση που προκύπτει είναι ότι, εφόσον έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης εκδίδεται πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου, άλλως, εφόσον δεν έχει συνταχθεί το μεταβιβαστικό συμβόλαιο, η υποβαλλόμενη δήλωση είναι εμπρόθεσμη, άρα αντιμετωπίζεται ως αρχική.

Πρώτα ο συμψηφισμός και μετά οι επιστροφές
Μετά την υποβολή της τροποποιητικής δήλωσης και εφόσον ο φορολογούμενος δικαιούται επιστροφής φόρου, η Φορολογική Διοίκηση, αφού συμψηφίσει τους οφειλόμενους από το φορολογούμενο φόρους με το προς επιστροφή ποσό, προβαίνει στην επιστροφή της τυχόν προκύπτουσας διαφοράς μέσα σε προθεσμία 90 ημερών.

Δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα
Για τις τροποποιητικές δηλώσεις που θα υποβάλλονται δεν θα επιβάλλονται τα προβλεπόμενα πρόστιμα, δεδομένου ότι ο φορολογούμενος δεν έχει διαπράξει παράβαση κατά την υποβολή της αρχικής δήλωσης, αφού υπέβαλε αυτή με βάση τα ισχύοντα κατά το χρόνο φορολογίας, προβαίνει δε σε υποβολή τροποποιητικής δήλωσης όχι από υπαιτιότητά του (λανθασμένη εφαρμογή των φορολογικών διατάξεων ή παράλειψη κ.λπ.) αλλά κατ' εφαρμογή της νομοθεσίας δηλαδή λόγω της αναδρομικής αναπροσαρμογής των τιμών του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας ακινήτων σε εκτέλεση της απόφασης του ΣτΕ. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση εφόσον με τις υποβαλλόμενες δηλώσεις, εκτός από τη διόρθωση των τιμών, τροποποιούνται και λοιπά στοιχεία της δήλωσης, εφαρμόζονται οι αντίστοιχες διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας και του Κ.Φ.Δ. π.χ. επιβολή τόκων και προστίμων κ.λπ..
ΠΗΓΗ
Οσοι μεταβίβασαν ακίνητο ...έμπλεξαν -Πρώτα τα παίρνει η εφορία Οσοι μεταβίβασαν ακίνητο ...έμπλεξαν -Πρώτα τα παίρνει η εφορία Reviewed by Unknown on 22:30 Rating: 5
Από το Blogger.