Αυτή ήταν η «μαγική τροφή» των αρχαίων Ελλήνων: Το ψωμί Ζέας είναι και πάλι στη μόδα

Η ζέα είναι ένα από τα αρχαιότερα δημητριακά γνωστά στον άνθρωπο. Η Ζειά ή Ζέα προέρχεται από τη λέξη «Ζείδωρος» (αυτός που δωρίζει ζωή) και προέρχεται από το δημητριακό ζέα. Η πόλη της Αθήνας ονομαζόταν Ζείδωρος γιατί τα εδάφη της χάριζαν στους κατοίκους το ντόπιο δημητριακό. Ακόμα, η μαρίνα της Ζέας στον Πειραιά ονομάστηκε έτσι, επειδή από εκεί γινόταν η διακίνηση της ζέας προς τα άλλα λιμάνια.

Τι χρειαζόμαστε:
500 γρ αλεύρι ζέας
300 γρ χλιαρό νερό (2 μέρη κρύο και 1 καυτό)
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κ.σ μαύρη ζάχαρη
2 κ.σ ελαιόλαδο
1 κ.σ αλάτι
λίγο σουσάμι (αν θέλουμε)
Πώς το κάνουμε:
Φυλάω σε ένα μικρό ποτηράκι λίγο αλεύρι για μετά. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω 2 κ.σ αλεύρι, όλο το νερό, τη μαγιά, τη ζάχαρη, ανακατεύω και το αφήνω για 15 λεπτά μέχρι να αφρίσει το μείγμα.
Μετά ρίχνω 1 κ.σ λάδι, κοσκινίζω το υπόλοιπο αλεύρι, ανακατεύοντας ρίχνω το αλάτι και κάπου εκεί αρχίζει το ζύμωμα βάζοντας και άλλη 1 κ.σ λάδι.
Όσο η ζύμη είναι σχετικά υγρή, βάζουμε σε καθαρό πάγκο το αλεύρι που είχαμε φυλάξει και συνεχίζουμε το ζύμωμα για 10 λεπτά
Μόλις τελειώσει το ζύμωμα φυλάμε τη ζύμη μέσα σε σκεπασμένο μπολ σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά.
Αφού περάσει ο χρόνος βάζω τη ζύμη σε αλειμμένο ταψί με λάδι, ρίχνω λίγο σουσάμι και λίγο αλεύρι, σταυρώνω τη ζύμη και ψήνω στους 180 βαθμούς για 50 με 60 λεπτά.
Όταν το ψωμί είναι έτοιμο το τυλίγετε με μια πετσέτα και μόλις περάσουν 15 λεπτά μπορείτε να απολαύσετε την δημιουργία σας!

Λίγα μυστικά ακόμα
5 λεπτά πριν βάλω τη ζύμη στο ταψί ανοίγω το φούρνο στους 180 και βάζω μέσα ένα πήλινο με λίγο νερό και το αφήνω μέσα καθ όλη τη διάρκεια του ψησίματος!!!
Αυτή ήταν η «μαγική τροφή» των αρχαίων Ελλήνων: Το ψωμί Ζέας είναι και πάλι στη μόδα Αυτή ήταν η «μαγική τροφή» των αρχαίων Ελλήνων: Το ψωμί Ζέας είναι και πάλι στη μόδα Reviewed by Unknown on 23:00 Rating: 5
Από το Blogger.