Βελτιώστε τη μνήμη σας σε 40 δευτερόλεπτα

Σας έχει τύχει ποτέ να ακούσετε ένα τραγούδι, να δείτε μια ταινία ή να συναντήσετε έναν άνθρωπο και να προσπαθήσετε λίγη ώρα ή μερικές μέρες αργότερα να τα θυμηθείτε και να μην μπορείτε;...

Η μνήμη εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου και αυτό είναι κάτι το φυσιολογικό. Αν, όμως, νιώθετε πως δεν σας αρέσει να ξεχνάτε πράγματα, καταστάσεις και όμορφες αναμνήσεις, υπάρχει λύση για να δυναμώσετε τη μνήμη σας, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τον Chris Bird στο Πανεπιστήμιο του Sussex.

Ο ερευνητής ζήτησε από φοιτητές να δούνε μια σειρά από βίντεο στο YouTube και στη συνέχεια τους δόθηκαν 40 δευτερόλεπτα για να επαναλάβουν τις σκηνές που είδαν στο μυαλό τους και να τις περιγράψουν στον εαυτό τους. Αυτή η μέθοδος είχε εκπληκτικά αποτελέσματα στη μνήμη των φοιτητών, καθώς αυτοί θυμόντουσαν τις διπλάσιες λεπτομέρειες μια ή δύο εβδομάδες αργότερα.

Το πείραμα βοήθησε τους φοιτητές να θυμούνται για περισσότερο χρόνο αυτά που παρακολούθησαν στο βίντεο.

Αποδείχτηκε, λοιπόν, πως το να περιγράφετε κάποιο περιστατικό στον εαυτό σας, βελτιώνει τις πιθανότητες να θυμηθείτε αυτό το περιστατικό μια εβδομάδα αργότερα ή ακόμα και πιο μετά.

Ο Chris Bird που πραγματοποίησε την έρευνα πρόσεξε πως πολλοί φοιτητές όταν περιέγραφαν στον εαυτό τους τις σκηνές που είχαν δει, ήταν αρκετά παραστατικοί και μάλιστα σύγκριναν χαρακτήρες που είχαν δει με άτομα που γνώριζαν, κάτι που έκανε την ανάμνηση τους πολύ πιο δυνατή.

Με αυτή τη μέθοδο δε θα ξαναχρειαστεί να σπάτε το κεφάλι σας να θυμηθείτε κάτι από το παρελθόν. Αν το έχετε επαναλάβει στο μυαλό σας λίγο μετά αφότου συνέβει θα μπορείτε να το ανακαλέσετε στη μνήμη σας πολύ πιο εύκολα.

Με άλλα λόγια, λοιπόν, αν θέλετε να διατηρήσετε μια ανάμνηση για πολύ καιρό στο μυαλό σας, αφιερώστε 40 δευτερόλεπτα για να την αφηγηθείτε στον εαυτό σας προσπαθώντας να προσθέσετε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες.

Η μέθοδος αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και στην περίπτωση που έτυχε να βρεθείτε παρόν σε κάποιο έγκλημα ή ατύχημα. Καθίστε 40 δευτερόλεπτα και επαναλάβετε στον εαυτό σας όλα όσα είδατε με κάθε λεπτομέρεια. Έτσι αργότερα θα μπορείτε να θυμηθείτε πολύ πιο εύκολα όλα όσα συνέβησαν.
ΠΗΓΗ
Βελτιώστε τη μνήμη σας σε 40 δευτερόλεπτα Βελτιώστε τη μνήμη σας σε 40 δευτερόλεπτα Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.