Αυτά είναι τα βλαστικά κύτταρα σε απολίθωμα δέντρου 320 εκατομμυρίων χρόνων

Ανακάλυψη Βρετανών επιστημόνων

Προέρχονται από το πρώτο γιγάντιο τροπικό δάσος και δείχνουν το πόσο διαφορετικά μεγαλώνουν τα δέντρα σήμεραΜπορεί να φαίνεται σαν ένα λαμπερό μωσαϊκό ή ένα κομμάτι από κόσμημα. Δεν είναι όμως καθώς Βρετανοί επιστήμονες από την Οξφόρδη ανακάλυψαν βλαστικά κύτταρα απολιθωμένου δέντρου ηλικίας 320 εκατομμυρίων ετών.

Η σπουδαία ανακάλυψη δίνει μια εντελώς νέα διάσταση για την εξέλιξη της Γης αλλά και το πώς αναπτύσσονταν τα φυτά.

Το απολίθωμα δείχνει ότι πριν από εκατομμύρια χρόνια, ο τρόπος που τα φυτά αναπτύσσονταν από τις ρίζες τους ήταν εντελώς διαφορετικός από το πώς σχηματίζονται και αναπτύσσονται σήμερα.



Τα βλαστικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για το σχηματισμό των πολυκυτταρικών οργανισμών, που βρίσκονται στα φυτά, στις άκρες των βλαστών και των ριζών.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν τον αρχαιότερο γνωστό πληθυσμό των αρχέγονων κυττάρων της ρίζας των φυτών που υπολογίζεται στα 320 εκατομμύρια χρόνια.

Διαπίστωσαν επίσης ότι τα βλαστικά κύτταρα είναι διαφορετικά σε σχέση με τα σημερινά αποκαλύπτοντας ένα μοναδικό σχέδιο της διαίρεσης των κυττάρων που είχε παραμείνει άγνωστο μέχρι σήμερα.

Τα φυτικά κύτταρα που ανακαλύφθηκαν, προέρχονται από τα πρώτα τροπικά βροχοδάση του πλανήτη, όπου τα δέντρα έφθαναν τα 50 μέτρα σε ύψος και ήταν υπεύθυνα για τις κλιματικές αλλαγές στην ιστορία της Γης.



Η εξέλιξη των βαθιών ριζών οδήγησε σε γεωχημικές αντιδράσεις στα πετρώματα του εδάφους, οι οποίες είχαν ως συνέπεια να αφαιρεθούν τεράστιες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα ο πλανήτης να ψυχρανθεί και σταδιακά να εισέλθει σε μια εποχή πάγων.

«Η ανακάλυψη αυτή μας δείχνει πώς οι ρίζες αναπτύσσονταν εκατοντάδες εκατομμύρια χρόνια πριν», λέει ο επικεφαλής της έρευνας Alexander Hetherington, από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.
Αυτά είναι τα βλαστικά κύτταρα σε απολίθωμα δέντρου 320 εκατομμυρίων χρόνων Αυτά είναι τα βλαστικά κύτταρα σε απολίθωμα δέντρου 320 εκατομμυρίων χρόνων Reviewed by olablogs on 16:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.