Φυτά που απωθούν τα κουνούπια - Μικρά μυστικά...

fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-ingolden.gr
Το καλοκαίρι περνάμε πολύ χρόνο στους εξωτερικούς χώρους του σπιτιού. Πολλές φορές όμως, τα κουνούπια δεν μας αφήνουν να απολαύσουμε την παραμονή μας στον κήπο ή στην βεράντα και αναγκαζόμαστε να καταφεύγουμε σε διάφορες εντομοαπωθητικές λύσεις που τις περισσότερες φορές είναι χημικές και δύσοσμες.
Ας προσπαθήσουμε να αποτρέψουμε τα κουνούπια από το να εισβάλουν στην περιοχή μας χρησιμοποιώντας μια πιο φυσική λύση. Ποια; Να «οχυρώσουμε» τα παράθυρα, τις μπαλκονόπορτες και τις βεράντες μας με αρωματικά φυτά!
Μπορούμε να επιλέξουμε διάφορα αρωματικά φυτά σε γλαστράκια από κάποιο φυτώριο ή ακόμα και σπόρους τους που θα φυτέψουμε!
fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-ingolden.grΜελισσόχορτο 
Το μελισσόχορτο είναι γνωστό και ως βάλσαμο ή μελισσοβότανο και είναι ένα πολυετές βότανο με απαλή μυρωδιά λεμονιού.
Εκτός από τις γνωστές φαρμακευτικές του ιδιότητες, μπορούμε να τρίψουμε στο δέρμα μας τα λιωμένα φύλλα του ως εντομοαπωθητικό.
Το μελισσόχορτο χρειάζεται πλούσιο καλά σταγγιζόμενο έδαφος και το καλοκαίρι θέλει αρκετό νερό. Είναι φυτό που εξαπλώνεται γρήγορα σε ημισκιερά σημεία του κήπου.
Λουίζα
Η Λουΐζα είναι ένας φυλλοβόλος θάμνος που κατάγεται από την Λατινική Αμερική και όταν την ακουμπήσουμε αναδίδει ένα έντονο άρωμα λεμονιού. Πολλές φορές συγχέεται με το λεμονόχορτο.
Χρησιμοποιείται στην κουζίνα και κυρίως στην παρασκευή τσαγιού και cocktails.Χρειάζεται ήλιο αλλά αντέχει και σε χαμηλές θερμοκρασίες, μπορεί να φυτευτεί σε γλάστρα και χρειάζεται ένα καλό πότισμα τουλάχιστον εβδομαδιαίως. Πέρα από τις αρωματικές του ιδιότητες έχει και πολλές φαρμακευτικές.
fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-citronella-ingolden.grΣιτρονέλα
Η σιτρονέλα αποτελεί το κύριο συστατικό των διαφόρων αντικουνουπικών που κυκλοφορούν στην αγορά. Το φυτό είναι ένα πολυετές γρασίδι που στο κλίμα μας φτάνει το ένα μέτρο περίπου.
Θέλει ηλιόλουστη έως φωτεινή θέση στον κήπο ή στην βεράντα μας και είναι πολύ εύκολο φυτό στην καλλιέργειά του με διακοσμητική αξία στο παρτέρι ανάμεσα σε άλλα φυτά ή σε μεγάλες γλάστρες. Θέλει αρκετό πότισμα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Βασιλικός 
Φυτεύουμε βασιλικούς σε μεγάλες γλάστρες με καλό χώμα η στον κήπο σε φωτεινά έως ηλιόλουστα σημεία. Για να τον διατηρήσουμε πρέπει να τον ποτίζουμε αρκετά και να αφαιρούμε τα μπουμπούκια του, ώστε να μην ανθίσει και αποδυναμωθεί το φυτό. Για να αναδυθούν τα αρώματα του βασιλικού πιο έντονα χρειάζεται ένα μικρό τράνταγμα των φύλλων του.
fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-levander-ingolden.grΛεβάντα
Η λεβάντα είναι ένα διακοσμητικό φυτό με έντονο άρωμα για τον κήπο μας που δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια και πολλά άλλα έντομα.
Η λεβάντα είναι ένας χαμηλός θάμνος που ανθίζει ανάλογα την ποικιλία από άνοιξη έως το καλοκαίρι και ευδοκιμεί σε ηλιόλουστα σημεία. Δεν είναι απαιτητική ως προς το έδαφος και αρκείται σε λίγο νερό.
Αρμπαρόριζα
Η αρμπαρόριζα συγγενεύει πολύ με το γεράνι και χρησιμοποιείται ως αρωματικό στη ζαχαροπλαστική – λουκούμια, γλυκά του κουταλιού– και στην ποτοποιία. Έχει μία έντονη μυρωδιά που θυμίζει λιβάνι και δεν αρέσει καθόλου στα κουνούπια. Ένα ανθεκτικό φυτό που μπορεί άνετα να φυτευτεί στη γλάστρα και να διατηρηθεί στο μπαλκόνι του σπιτιού μας.  Είναι φυτό γρήγορης ανάπτυξης και καθόλου απαιτητικό αφού δεν θέλει ούτε πολύ νερό ούτε ιδιαίτερο έδαφος, που πρέπει όμως να στραγγίζει καλά. Αντέχει τον ήλιο αλλά όχι το πολύ κρύο και το πολύ υγρό έδαφος.
fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-apsithia-ingolden.grΑψιθιά
Είναι ένα πολυετές, αυτοφυές φυτό σε άγονο, βραχώδες έδαφος σε περιοχές με εύκρατο κλίμα και με περίπου 300 διαφορετικά, γνωστά είδη παγκοσμίως. Καλλιεργείται ως φαρμακευτικό, καλλωπιστικό και προστατευτικό φυτό των κήπων.Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε όλα τα εδάφη που έχουν καλή αποστράγγιση και δεν χρειάζεται πολύ πότισμα. Μπορεί να φυτευτεί ακόμα και σε γλάστρες.
Κατηφές
Ο κατηφές είναι ένα εποχιακό φυτό του καλοκαιριού με εντυπωσιακά άνθη κίτρινου, πορτοκαλί ή καφέ-πορτοκαλί χρώματος. Τα φύλλα του έχουν μία χαρακτηριστική μυρωδιά , που σε πολλούς είναι ενοχλητική, λόγω της πυρεθρίνης που περιέχουν, ουσίας που αποτελεί συστατικό για πολλά φυτοφάρμακα.
Είναι φυτό εύκολο και του αρέσει ο ήλιος. Φυτεύουμε κατηφέδες κοντά στις ντοματιές μας. Εκτός από τα κουνούπια απωθεί και τις μελίγκρες και άλλα έντομα που μπορεί να τις προσβάλλουν.
Αγήρατο
Το αγήρατο είναι ένα χαμηλό εποχιακό φυτό με μωβ μικρά άνθη. Τα φύλλα του περιέχουν κουμαρίνη, η οποία επίσης χρησιμοποιείται στη παρασκευή εντομοαπωθητικών προϊόντων. Αγαπά τον ήλιο και θέλει αρκετό νερό. Αντέχει κοντά στην θάλασσα και ανθίζει όλο το καλοκαίρι.
Νεπέτα – Γλήχωμα – Καλαμίνθη
Βότανο που συναντάται στη χώρα μας σε διάφορα είδη και αποτελεί μεγάλη αδυναμία των γατών! Καλλιεργείται εύκολα και σε γλάστρα από την άνοιξη ως το χειμώνα και ανθίζει το καλοκαίρι. Δεν ξεπερνά τα 30 εκατοστά ύψος, ενώ απαιτεί τουλάχιστον λίγο ήλιο και μέτριο πότισμα. Πολλαπλασιάζεται πολύ εύκολα με διαίρεση των ριζών του φυτού και με σπορά. Τα άνθη της Νεπέτα έλκουν ιδιαίτερα τις μέλισσες.
fyta-poy-apvthoun-ta-kounoupia-arvmatikaingolden.gr
Άλλα φυτά που έχουν απωθητική δράση κατά των κουνουπιών είναι:
–  Δυόσμος και διάφορα είδη μέντας.
–  Σκόρδο
–  Γεράνια
Μικρά μυστικά: 
–   Σε περίπτωση που είμαστε σε εξωτερικό χώρο και ψήνουμε στα κάρβουνα μπορούμε να προμηθευτούμε μερικά φύλλα από κυπαρίσσι ή ευκάλυπτο της περιοχής μας τα οποία θα κόψουμε και θα ρίξουμε πάνω στα κάρβουνα. Το άρωμα των φύλλων θα αποθαρρύνει τα κουνούπια να πλησιάσουν.
–  Μπορούμε να προμηθευτούμε και αιθέρια έλαια των παραπάνω φυτών τα οποία και θα χρησιμοποιήσουμε σε συσκευή καύσης αιθέριων ελαίων. 
–  Αδειάζουμε το νερό από τα πιάτα των γλαστρών αφού τα κουνούπια γεννούν τα αβγά τους σε στάσιμα νερά.
–  Και δεν ανησυχούμε για το τι θα απογίνουν τα φυτά μας μετά το καλοκαίρι γιατί τα φυτά αυτά βρίσκουν πολλές ακόμα χρήσεις, φαρμακευτικές αλλά και μαγειρικές!

Επιμέλεια – Επεξεργασία: Β. Βίνος
Αναδημοσίευση από ingolden
Φυτά που απωθούν τα κουνούπια - Μικρά μυστικά... Φυτά που απωθούν τα κουνούπια - Μικρά μυστικά... Reviewed by olablogs on 14:30 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.