ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ


Τεράστιο φίδι
Σύμφωνα με την «Εφημερίδα» της 13ης Μαίου 1891, στις αρχές εκείνου του μήνα ο υπενωμοτάρχης Βασίλης Θεοχάρης και ο δασοχωροφύλακας Κεραμιδάς πήγαν για κυνήγι στο δάσος της Ραψάνης στον Όλυμπο. Κοντά στο εκκλησάκι της Αγ. Τριάδας άκουσαν ξαφνικά έναν ήχο σαν σφύριγμα και πολύ κρότο «σαν να έσπαζαν ξερόκλαδα». Οι δύο άντρες ετοίμασαν τα όπλα τους περιμένοντας ν’ αντικρίσουν κανένα ελάφι ή ζαρκάδι ή και αγριογούρουνο, από τα οποία έβριθε το βουνό εκείνη τη μακρινή εποχή. Αυτό που είδαν όμως ξεπερνούσε κάθε προσδοκία τους. Γύρω στα εκατόν πενήντα βήματα μακριά αντίκρισαν «ένα φίδι θεριακωμένο με κεφάλι που έμοιαζε με βοδιού και δύο μικρά κέρατα στη κορυφή». Οι δύο κυνηγοί έμειναν άναυδοι. Υπολόγισαν ότι το πλάσμα είχε μήκος πάνω από δυόμιση μέτρα και βάρος 500 οκάδες. Υψώνοντας τα τουφέκια τους του έριξαν και οι δύο αλλά δεν το πέτυχαν. Μετά απ’ αυτό έκαναν το μόνο που μπορούσε να κάνει ένας συνετός άνθρωπος στη συγκεκριμένη περίπτωση : το έβαλαν στα πόδια

Παράξενο πλάσμα
Το Μάρτιο του 1890 και συγκεκριμένα στη λίμνη του Νεζέρου, έκανε την εμφάνισή του ένα τέρας που οι αυτόπτες μάρτυρες περιέγραψαν σαν μεγάλο βόδι, το οποίο έβγαζε τρομακτικές φωνές «σαν ανθρώπινες». Από το φόβο τους οι κάτοικοι της περιοχής δεν πλησίαζαν για πολύ καιρό τη λίμνη. Αν αυτό προσθέτει αξιοπιστία, προσθέτουμε ότι τις φωνές του πλάσματος άκουσαν και μερικοί υπαξιωματικοί από το λόχο των ευζώνων που στάθμευε εκεί. (τα σύνορα της Ελλάδας εκείνη την εποχή δεν ήταν και πολύ μακρύτερα). Σύμφωνα με τις αφηγήσεις ηλικιωμένων, το «θηρίο» είχε εμφανιστεί στη λίμνη και γύρω στα 1820 ενώ λίγες μέρες αργότερα είχε εκδηλωθεί επιδημία που αποδεκάτισε τα γύρω χωριά.

Παράξενα φαινόμενα στο Πύθιο
Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας το φάντασμα ενός νεκρού Πυθιώτη ονόματι Θεοδόση, εμφανιζόταν στο χωριό πλην του Σαββάτου . Είχε τη συνήθεια να παίρνει αντικείμενα από τα σπίτια και να τα εξαφανίζει. Εκείνο όμως που έκανε τους χωρικούς να ανησυχήσουν ήταν το περιστατικό που συνέβη στο σπίτι μιας γυναίκας. Η γυναίκα γύρισε σπίτι της και άκουσε το κλάμα του μωρού της. Όταν προσπάθησε να ανοίξει κατάλαβε πως ήταν μέσα το φάντασμα και δεν της άνοιγε. Ύστερα από πολλά κατάφερε να μπει μέσα, και ανακάλυψε ότι το σπίτι ήταν άνω κάτω. Μετά από το συμβάν αυτό, έγινε εξορκισμός με ζεστό νερό στο μνήμα του Θεοδόση. Αναφέρεται ότι κατόπιν το φαινόμενο σταμάτησε.

Η νεραϊδοστοιχειωμένη γέφυρα του Πηνειού

Φήμες λένε πως μία κακιά νεράιδα «στοιχειώνει» την γέφυρα του Πηνειού,λέγεται πως είναι ντυμένη στα άσπρα και εμφανίζεται ξαφνικά καβάλα σε ένα άλογο, ουρλιάζοντας.
ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ΜΥΘΟΙ ΤΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ Reviewed by Unknown on 02:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.