Ο «στοιχειωμένος» Λευκός πύργος

Με το πέρασμα του χρόνου πολλές είναι οι ιστορίες που θέλουν στοιχειωμένο τον Λευκό Πύργο,μάλιστα μερικές επιβιώνουν μέχρι και σήμερα .Μία από τις πιο γνωστές ιστορίες είναι η πτώση ενός άντρα από την κορυφή του πύργου ουρλιάζοντας,και όταν είναι να πέσει στο έδαφος εξαφανίζεται μυστηριωδώς .Κάτι που ακούγετε έντονα τα τελευταία χρόνια, είναι πως αρκετές παρέες η ζευγαράκια έχουν αισθανθεί πολλές «σκιές»γύρω από τον πύργο,μερικοί κάνουν λόγο και για αγγίγματα στους ώμους ,που όταν γυρνούσαν να δουν ποιος είναι,δεν βλέπανε κανέναν..

Όπως σε όλα τα μέρη που φημίζονται για «περίεργες δραστηριότητες» υπάρχει κάποια ιστορία,που με το πέρασμα του χρόνου πήρε διαστάσεις μύθου-θρύλου,ας δούμε τι έχει να μας πει η ιστορία για τον Λευκό Πύργο της Θεσσαλονίκης.
«Ο Λευκός Πύργος κατά καιρούς είχε διάφορες ονομασίες: Πύργος Λέοντος, Λέων των Φρουρίων, Λέων των Καλέ, Φρούριο Καλαμαριάς και Πύργος Καλεμπριέ. Άλλοτε έγινε και φυλακή.Επίσης ονομάστηκε και Ματωμένος Πύργος και Πύργος Φυλακής. Στα νεότερα χρόνια για να απαλειφθούν τα δυσάρεστα ονόματα βάφτηκε λευκός, και αυτό το προσωνύμιο Λευκός Πύργος επικρατεί και σήμερα. Έτσι ξεχαστήκαν οι χαρακτηρισμοί ως Πύργος του Αίματος, Κόκκινος Πύργος και Πύργος του Μαρτυρίου και η Βαστίλλη της Θεσσαλονίκης.Στα 1897 λόγω του ατυχούς πολέμου Ελλήνων και Τούρκων πολλοί αιχμάλωτοι Έλληνες κλείστηκαν στη φυλακή του Λευκού Πύργου και υπέστησαν φρικτά βασανιστήρια.Κατά την περίοδο του Μακεδονικού αγώνα 1904-1906 οι Βούλγαροι πρόδιδαν στους Τούρκους πολλούς Έλληνες και στη φυλακή του Λευκού Πύργου κλείστηκαν εκατοντάδες Έλληνες μακεδόνες και βασανίστηκαν σκληρά.»(απόσπασμα από το άρθρο του Κ.Κώστα Καντά στο vrilissia.eu )

Όπως καταλάβατε υπήρχε μία έντονα τραγική περίοδος στην ιστορία που ο Λευκός Πύργος ήταν κολαστήριο και τελευταίος τόπος για πολλούς ανθρώπους. Όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά?δεν νομίζω…Απ την άλλη εντύπωση προκαλεί πως τόσος κόσμος μέχρι και σήμερα αναφέρει περίεργα γεγονότα στον Λευκό Πύργο,μεγαλύτερη εντύπωση όμως προκαλεί που η πλειοψηφία του κόσμου που περπάτα τόσα χρόνια στην σκιά του πύργου,δεν έχει να διηγηθεί τίποτα απολύτως.
Ο «στοιχειωμένος» Λευκός πύργος Ο «στοιχειωμένος» Λευκός πύργος Reviewed by Unknown on 19:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.