Μόνο ΕΔΩ!Το μεγαλειώδες ΜΥΣΤΗΡΙΟ της αρχαίας ΕΛΛΑΔΑΣ...

Με διαστάσεις 1,63 μέτρα ύψος και 1,27 μέγιστη διάμετρο το μεταλλικό αγγείο με την ονομασία “κρατήρας της Βιξ” είναι το μεγαλύτερο της αρχαιότητας. Βρέθηκε στην ομώνυμη γαλλική πόλη (Vix) και είναι αρχαιοελληνικό έργο του 500π. Χ.

Η πολύ σημαντική ανακάλυψή του έγινε τον Ιανουάριο του 1952 στην περιοχή της Vix (Βιξ) από τον Ρενέ Ζοφρουά και τον βοηθό του Μωρίς Μουασσόν, στον οχυρωμένο χώρο του Μον Λασουά. Στην διάρκεια προηγούμενων ανασκαφών είχαν βρεθεί εκεί θραύσματα μελανόμορφων αττικών αγγείων καθώς και τμήματα μασσαλιώτικων αμφορέων. Ζυγίζει άδειος πάνω από 208 κιλά και μπορεί να χωρέσει 1.200 λίτρα. Ζωοφόρος με είκοσι τρία πρόσθετα ανάγλυφα στολίζει το λαιμό του αγγείου, όπου απεικονίζεται παρέλαση γεροδεμένων οπλιτών και τέθριππα άρματα που τα οδηγούν ηνίοχοι, φορώντας την περικεφαλαία στο κεφάλι.

Δέκα έξΙ ελληνικά γράμματα χρησίμευσαν σαν σημεία αναγνώρισης στους ορειχαλκουργούς που είχαν επιφορτισθεί με την αρμονική διάταξη των διάφορων στοιχείων αυτής της παρέλασης. Το διάγραμμα των γραμμάτων, η απεικόνιση των μορφών, η τεχνοτροπία των ενθεμάτων, οι στολές, όλα μας κάνουν να σκεφτούμε ότι πρόκειται για το αριστούργημα μιας λακωνικής πόλης της νότιας Ιταλίας, του Τάραντα προφανώς, που ανάγεται στις χρονιές 530 - 525 π.Χ.

Το μυστήριο, που ακόμα δεν έχει ανακαλυφθεί, είναι πώς κατάφερε αυτός ο όγκος μετάλλου να μεταφερθεί στη Γαλλία. Οι ερευνητές ακόμα το ψάχνουν…

Μόνο ΕΔΩ!Το μεγαλειώδες ΜΥΣΤΗΡΙΟ της αρχαίας ΕΛΛΑΔΑΣ... Μόνο ΕΔΩ!Το μεγαλειώδες ΜΥΣΤΗΡΙΟ της αρχαίας ΕΛΛΑΔΑΣ... Reviewed by Unknown on 22:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.