Το σπίτι του 2020! Το σχέδιο της Ατζέντας 21 για την Ελλάδα

Όλα για το «καλό» μας
Μέχρι να φτάσουμε να ζούμε τις «πράσινες» πόλεις-γκέτο της Ατζέντας 21, θα πρέπει να υπάρξει μία περίοδος ριζικών αλλαγών στα κτήρια και την δόμηση, έτσι ώστε να συνειδητοποιήσει ο δυτικός πληθυσμός ότι υπάρχει δήθεν διπλό πρόβλημα.
1. Δεν έχουμε ενεργειακούς πόρους για να συνεχίσουμε να δαπανούμε ενέργεια όπως τώρα, άρα πρέπει να μάθουμε να ζούμε διαφορετικά χωρίς πολυτέλειες.
2. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να μολύνουμε, δήθεν, το περιβάλλον με αυτούς τους ρυθμούς (αυτοκίνητα, βιομηχανίες κτλ.).
Όλοι βιώνουμε τον ενεργειακό έλεγχο των κτιρίων. Μας λένε συνεχώς: «ελέγξτε ενεργειακά τα κτίρια, πάρτε πιστοποιητικά τύπου Α,Β,Γ,Δ,Ε,Ζ,Η,Θ.
Επιδοτήσεις πχ. για αλλαγή κουφωμάτων, προκειμένου να μην σπαταλιέται πολλή ενέργεια και δουλεύουν περισσότερο τα εργοστάσια.
Ενεργειακή θωράκιση δηλαδή σε παράθυρα και τοίχους και ενεργειακά πιστοποιητικά πληρότητας του κτιρίου.
Στις ΗΠΑ πχ ο ιδιωτικός υπάλληλος ιδιωτικής εταιρίας μπαίνει μέσα στο σπίτι του κάθε Αμερικανού και εφαρμόζει τον Διεθνή Κώδικα Κτισίματος Σπιτιών (International building code).
Αν από κάποιο παράθυρο φεύγει ενέργεια, τότε επιβάλλονται πρόστιμα ακόμα και φυλακίσεις.
Σε αυτά μας εισάγουν και στην Ελλάδα με το σπίτι του 2020!
Πόσο προετοιμασμένη είναι η χώρα μας για τα κτίρια Σχεδόν Μηδενικής Κατανάλωσης, αναρωτιούνται οι εμπνευστές του πρότζεκτ;
Το Παθητικό Κτίριο, όπως το ονομάζουν, το πιο αξιόπιστο παγκοσμίως ενεργειακό πρότυπο κτιρίου, θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη προς την Σχεδόν Μηδενική Κατανάλωση, την οποία επιθυμεί η Ατζέντα 21 για τους λόγους που προαναφέραμε.
Το Ε.Ι.ΠΑ.Κ αποφάσισε στα πλαίσια αυτά να πάρει την πρωτοβουλία και να υλοποιήσει το πιλοτικό έργο Passivistas:the house project που αφορά στην ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας στη Αθήνα σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου [Passivhaus] ως Μέσο Συνεχούς και Ανοικτής Εκπαίδευσης, Ενημέρωσης & Ενεργοποίησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη εδώ και πολύ καιρό απευθύνει ανοιχτή δημόσια πρόσκληση στα μέλη του, αλλά και σε κάθε μηχανικό, τεχνική εταιρεία, εμπορική εταιρεία οικοδομικών υλικών και εξοπλισμών και οποιονδήποτε άλλο οργανισμό επιθυμεί να συνεισφέρει στην υλοποίηση του έργου.
Συγκεκριμένα, αναβαθμίζεται ενεργειακά μια τυπική μονοκατοικία της δεκαετίας του ’60, επιφάνειας 100μ2, σύμφωνα με το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου (Passive House)με στόχο να ελαχιστοποιηθεί (αν δεν εξαλειφθεί πλήρως) η ανάγκη συμβατικής θέρμανσης ή κλιματισμού και να ικανοποιούνται οι διεθνώς αποδεκτές συνθήκες άνεσης και ποιότητας εσωτερικού αέρα.
Αυτό αργότερα θα πλασάρεται σαν το σωστό πρότυπο σπιτιού, το οποίο όποιος δεν έχει θα τρώει πρόστιμα και ποινές φυλάκισης.
Άλλωστε, όπως αναφέρεται, το κύριο κτίριο λειτουργεί ως επιδεικτική κατοικία, ανοιχτή για οργανωμένες επισκέψεις και παρουσιάσεις στο ευρύ κοινό και σε μηχανικούς, κ.τλ.
Οι βασικές παρεμβάσεις στο κτήριο θα είναι οι ακόλουθες:

Μόνωση του κελύφους του κτιρίου με θερμοπρόσοψη εξωτερικά ώστε αυτό να αποκτήσει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας <0 m2k.="" strong="">
Μόνωση του δώματος ώστε αυτό να αποκτήσει ένα συντελεστή θερμοπερατότητας <0 m2k.="" strong="">
Αντικατάσταση κουφωμάτων με νέας τεχνολογίας με διπλούς ή τριπλούς υαλοπίνακες, με συντελεστή θερμοπερατότητας <1 m2k.="" strong="" w="">
Βελτιστοποίηση της σκίασης αλλά και των ηλιακών κερδών του κτιρίου, τόσο στα κουφώματα όσο και περιμετρικά.
Ενίσχυση της αεροστεγανότητας του κτιρίου ώστε αυτή να φτάσει κάτω από 1,0 ACH στα 50Pascal (n50).
Τοποθέτηση συστήματος μηχανικού αερισμού με ανάκτηση ενέργειας και προθέρμανση ή πρόψυξη του αέρα, ώστε να καλύπτονται στο μέγιστο βαθμό οι ανάγκες του κτιρίου, αλλά και να εξασφαλίζεται η κορυφαία ποιότητα εσωτερικού αέρα στο κτίριο.
Τοποθέτηση ηλιοθερμικού συστήματος για το ζεστό νερό χρήσης και την τυχόν υποβοήθηση της θέρμανσης του αέρα
Μετατροπή του τζακιού σε ενεργειακό.
Πλήρης κατάργηση του συμβατικού συστήματος καλοριφέρ καθώς και των παλαιών κλιματιστικών.
Χρήση ηλεκτρικών συσκευών υψηλής ενεργειακής κλάσης και φωτισμού οικονομίας.
Τοποθέτηση Φ/Β στο δώμα για την αξιοποίηση του Net-metering, πράγμα που θα καταστήσει το κτίριο ενεργειακά ουδέτερο.
Σύστημα μέτρησης και παρουσίασης μετρήσεωνΑυτά θα κληθούν να κάνουν και οι ιδιοκτήτες στην Ελλάδα. Βέβαια τα παλιά σπίτια είναι τόσα πολλά, που με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την εφαρμογή της Ατζέντας 21 στην χώρα μας.
ΠΗΓΗ
Το σπίτι του 2020! Το σχέδιο της Ατζέντας 21 για την Ελλάδα Το σπίτι του 2020! Το σχέδιο της Ατζέντας 21 για την Ελλάδα Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.