Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: ένας βασανιστικός επισκέπτης

Αν και πολύ συχνά οι ασθενείς παραγνωρίζουν τα βασανιστικά συμπτώματα που προξενεί, το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών ως πάθηση αποτελεί εκτός των άλλων σημαντικό αίτιο αϋπνίας και υποβάθμισης της ποιότητας ζωής των ασθενών. Η σωστή διάγνωση και η εξειδικευμένη θεραπεία μπορεί να προσφέρει σημαντική βοήθεια και πλήρη αντιμετώπιση στους ασθενείς.

Τι είναι το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών;

Το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών (restless legs syndrome, RLS) είναι μια πάθηση που χαρακτηρίζεται ως νευρολογική διαταραχή ύπνου. Χαρακτηρίζεται από τη μη ηθελημένη ανάγκη κίνησης, συνήθως των κάτω άκρων των ποδιών αλλά μερικές φορές και των χεριών και σπάνια του κορμού.

Το σύνδρομο των ανήσυχων κάτω άκρων προξενεί πολύ ενοχλητικές αισθήσεις στα πόδια επιβάλλοντας στους ασθενείς να τα κινούν διαρκώς για να απαλλαγούν από τη βασανιστική αίσθηση. Η ένταση των συμπτωμάτων μπορεί να είναι από ήπια μέχρι και πολύ έντονη και συνήθως καθίστανται εντονότερα τις απογευματινές και βραδινές ώρες.

Το σύνδρομο επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες, τους μεσήλικες και τους ηλικιωμένους αλλά συναντάται επίσης σε παιδιά και έφηβους. Υπολογίζεται ότι το 2-5% των ενηλίκων επηρεάζεται από το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών το οποίο αποτελεί αιτία αϋπνίας. Η διάγνωση πραγματοποιείται μόλις στο 1% των ασθενών οι οποίοι επωφελείται από την κατάλληλη αγωγή.

Χαρακτηριστικά του Συνδρόμου των Ανήσυχων Ποδιών

Το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών τείνει να σχετίζεται με την ύπαρξη συγκεκριμένων χρόνιων παθήσεων όπως ο διαβήτης και η ρευματοειδής αρθρίτιδα οι οποίες ενεργοποιούν ή επιδεινώνουν τα συμπτώματα της πάθησης η οποία σχετίζεται και με την εγκυμοσύνη. Ορισμένοι ασθενείς αναφέρουν ότι ανακουφίζονται από τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ, την ελάττωση του καπνίσματος και τη βελτίωση του ύπνου. Η λήψη φαρμακευτικών σκευασμάτων που περιέχουν σεροτονίνη ή αντισταμινικές δραστικές ουσίες φαίνεται να συνδέονται με το σύνδρομο των ανήσυχων ποδιών.

Η ακατανίκητη επιθυμία για κίνηση των ποδιών συνήθως προκαλείται από δυσάρεστες αισθήσεις όπωςτσούξιμο, φαγούρα, τράβηγμα, μια αίσθηση ροκανίσματος, κ.α. Το αίσθημα των ανήσυχων ποδιών ενδέχεται να οφείλεται σε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια καθώς οι φλεβικές βαλβίδες δεν μπορούν να επιστρέψουν το αίμα προς την καρδιά. Περίπου 80% των ασθενών με Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών αναφέρουν επαναλαμβανόμενες κινήσεις των κάτω άκρων κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Τα συμπτώματα βρίσκονται σε ένταση όταν τα πόδια είναι σε ξεκούραση και ιδίως τη νύχταόταν προσπαθείτε να κοιμηθείτε ή να χαλαρώσετε. Η κίνηση, το τέντωμα των άκρων ή περπάτηματείνουν να προσφέρουν ανακούφιση στα συμπτώματα των ανήσυχων ποδιών.

Απαλλαγείτε από το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών

Η Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια θεωρείται μία από τις αιτίες για το Σύνδρομο των Ανήσυχων Ποδιών. Η λεπτομερής εξέταση της κυκλοφορίας των κάτω άκρων από εξειδικευμένο αγγειοχειρουργό θα σας επιτρέψει να διαπιστώσετε εάν το σύνδρομο οφείλεται σε δυσλειτουργία των αγγείων σας.

Η εξειδικευμένη θεραπεία των φλεβικών παθήσεων ( ευρυαγγειών, κιρσών, ελκών, κ.α.) θα βοηθήσουν να αποκαταστήσετε την υγεία των ποδιών σας και να απαλλαγείτε από το Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών οφειλόμενο σε Χρόνια Φλεβική Ανεπάρκεια. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, με την εφαρμογή του κατάλληλου θεραπευτικού πρωτοκόλλου, το 90% όσων έπασχαν από Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών λόγω Φλεβικής Ανεπάρκειας ανακουφίστηκαν από τα συμπτώματα, ενώ για το 80% αυτών των ασθενών η ανακούφιση ήταν μεγάλης χρονικής διάρκειας αν όχι μόνιμη.

Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: ένας βασανιστικός επισκέπτης Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών: ένας βασανιστικός επισκέπτης Reviewed by Unknown on 13:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.