Συμβουλές για αποφυγή απαγωγέων... Του ειδικού σε θέματα ασφαλείας Παναγιώτη Μπάμπαλη !!

Μία από τις πολυεθνικές ασφαλιστικές που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα και η οποία παρέχει προγράμματα για «απαγωγές, λύτρα και εκβιασμούς», υποστηρίζει: «Ο αριθμός των ιδιωτών και οικογενειών που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο εγκληματικών ενεργειών τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί.

Ενώ παλαιότερα η συγκεκριμένη απειλή αφορούσε άτομα ευρέως αναγνωρίσιμα ή με ιδιαίτερα μεγάλη οικονομική επιφάνεια, πλέον αγγίζει έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό ανθρώπων. Κάθε χρόνο υπολογίζεται πως 30.000 ιδιώτες, μεταξύ των οποίων και παιδιά, πέφτουν θύματα απαγωγής σε όλο τον κόσμο, με σοβαρά πλέον κρούσματα να εμφανίζονται με ιδιαίτερη συχνότητα και στην Ελλάδα».

Στο παρακάτω κείμενο σας παραθέτω κάποιες εύκολα αντιληπτές, σημαντικές και εφαρμόσιμες από όλους συμβουλές-προτάσεις προς αποφυγή παρόμοιων περιστατικών, τουλάχιστον των πιο "ερασιτεχνικών" ανάλογων απειλών, όπως "πρόβλεψη, αποτροπή, διαφυγή":

Αναγνώριση απειλής: Η έννοια της απειλής μεγεθύνεται σε ένα περιβάλλον οικονομικής κρίσης αντίστοιχο του δικού μας. Θέλει ιδιαίτερη προσοχή όταν ανακοινώνονται κερδοφορίες και δυνατά deal μιας επιχείρησης. Αυτό άμεσα αυξάνει τον κίνδυνο, ενεργοποιεί εγκληματίες εναντίον μας και μας θέτει ως "πιθανό στόχο". Είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να αποφευχθεί εντελώς κάτι τέτοιο, η ανακοίνωση οικονομικών κερδών μιας εταιρίας ούτε μπορεί να κρυφτεί η οικονομική επιφάνεια, αλλά είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι από αυτό το σημείο και πέρα αυξάνονται δραματικά οι πιθανότητες να αρχίσουν τα προβλήματα.

Αντίληψη του χώρου: Αυτό που οι Αμερικάνοι αναφέρουν ως «situational awareness» είναι κάτι που πολλοί παραβλέπουν να αναφέρουν, αλλά είναι η αρχή. Διαρκής αντίληψη του χώρου στον οποίο κινούμαστε ανά πάσα στιγμή θα προσθέσει ένα πολύ σημαντικό «όπλο» στα χέρια μας προς αποφυγή δυσάρεστων εκπλήξεων. Δίνουμε περίσσια προσοχή στα τυφλά σημεία και πάντοτε κρατάμε ένα επίπεδο ασφαλείας όπου και αν βρισκόμαστε, και δεν «ρίχνουμε» πουθενά την άμυνά μας σε ένα σημείο. Εύκολα κατανοούμε πόσο σημαντικό είναι η συνεχής πληροφόρηση και ο έλεγχος των ανθρώπων που μας περιστοιχίζουν.

Εναλλακτική διαδρομή: Από τα πιο βασικά στοιχεία είναι η διαρκής εναλλαγή διαδρομής και με ακανόνιστη σειρά. Έχουμε δηλαδή επιλογή τουλάχιστον τριών και περισσότερων εναλλακτικών διαδρομών για την καθημερινή μετακίνησή μας. Όσο είναι δυνατόν, χωρίς φανάρια και σημεία «κυκλοφοριακού πνιγμού», τα οποία είναι ιδανικά σημεία ενέδρας κακοποιών. Οποιαδήποτε συνάντηση εκτός γραφείου προκύπτει κατά την διάρκεια της ημέρας καθιστά απαραίτητο να ελεγχτεί η διαδρομή από και προς το σημείο συνάντησης και να σχεδιαστεί διαδρομή διαφυγής στα "δύσκολα σημεία" τα οποία θα εντοπίσουμε.

Πλάνο αποτροπής: Εφαρμόζοντας την "εναλλακτική διαδρομή" και έχοντας πάντοτε συνεχή "αντίληψη του χώρου" ακόμα και αν συμβεί το οτιδήποτε στη διαδρομή που επιλέξαμε, έχουμε "πλάνο αποτροπής", ώστε με άμεσες κινήσεις μας να ξαφνιάσουμε και να αποτρέψουμε τους επίδοξους απαγωγείς και έτσι κερδίζοντας, λίγο αλλά εξαιρετικά πολύτιμο χρόνο να καταστεί δυνατή η διαφυγή μας. Αξίζει να αναφέρουμε ότι όσο πιο μηχανικά δυνατό και με τα υψηλότερα ποσοστά ασφαλείας είναι το όχημα που οδηγούμε, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να ξεφύγουμε. Εξυπακούεται ότι παίζουν σημαντικό ρόλο και οι ικανότητες μας στην οδήγηση άρα χρειάζεται εκπαίδευση και συνεχή βελτίωση των δυνατοτήτων μας.

Είναι σημαντικό να επαναλάβουμε ότι αυτές είναι κάποιες αλλά σημαντικές προτάσεις. Παρόλα αυτά εάν είμαστε στόχος "επαγγελματιών" του εγκλήματος που διαθέτουν γνώσεις, καλό σχεδιασμό (ο οποίος απαιτεί αρκετό χρόνο, μήνες κάποιες φορές) και εξοπλισμό, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε για να αποφύγουμε τέτοια σοβαρά περιστατικά είναι να απευθυνθούμε σε ειδικούς. Αυτοί θα εκτιμήσουν τις ανάγκες και τους κινδύνους που διατρέχουμε εμείς και η οικογένεια μας, ώστε να επιλεχθεί και να οργανωθεί προσεκτικά μια ομάδα στατικών φυλακών και συνοδών ασφαλείας, οι οποίοι θα έχουν ως αποστολή την άψογη εφαρμογή των παραπάνω αλλά και πολλών ακόμα "τακτικών", όπως αντιπαρακολούθηση, ώστε να προβλέψουμε και να αποτρέψουμε χωρίς εμπλοκή, που είναι και η βασικότερη αρχή. Έτσι καθιστούμε ουσιαστικά αδύνατη την ευκαιρία να είμαστε ο στόχος εγκληματιών-απαγωγέων.

Πλάνο διαχείρισης

Επειδή αναφερθήκαμε στην πρόβλεψη, δεν θα παραλείψουμε να αναφέρουμε ότι ακόμα και μια ομάδα με την καλύτερη εκπαίδευση και πειθαρχία, δεν μπορεί να προβλέψει και να καλύψει με ποσοστό επιτυχίας 100% την τοποθεσία και τη χρονική στιγμή όπου μια απαγωγή μπορεί να συμβεί. Αν υποστηρίζαμε κάτι τέτοιο, θα ήταν ψευδές και ουτοπικό. Οπότε μια ομάδα προσχεδιάσει τα «μέτρα» που θα πάρει για να προστατεύσει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας και την επιχείρηση του εντολέα τους, εάν κάτι τέτοιο συμβεί.

Οι πρώτες ώρες είναι οι πιο κρίσιμες για μια περίπτωση «κρίσεως», όπως η απαγωγή. Αυτό σημαίνει ότι για να έχουμε σωστή αντίδραση, πρέπει να έχουμε έτοιμο ένα «πλάνο διαχείρισης κρίσεως», το οποίο θα περιλαμβάνει την περίπτωση απαγωγής που θα τεθεί αυτόματωςς σε εφαρμογή για αποφυγή λαθών και χαμένου πολύτιμου χρόνου. Από εκεί και πέρα δεν μπορούμε να αναφέρουμε κάτι, διότι η κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και η διαχείριση που απαιτείται πολύ «ειδικευμένη».

Το πλάνο διαχείρισης κρίσεως λοιπόν είναι ο απαραίτητος οδηγός ο οποίος περιέχει τα εργαλεία και τις τεχνικές τις οποίες ένα εξειδικευμένο προσωπικό θα χρησιμοποιήσει, ώστε να αντιδράσει και να χειριστεί μια κρίση.

Μια απλή πρόταση για το κλείσιμο, η οποία όμως περικλείει όλη την ουσία: μη γίνεσαι όπως απλά θα λέγαμε "εύκολος στόχος".

Ευχαριστώ για την ανάγνωση

Παναγιώτης Μπάμπαλης
Δ/ντης Προσωπικού Ασφαλείας της Safeguard Security
Εκπαιδευτής Πολεμικών Τεχνών στον Σύλλογο Πολεμικών Τεχνών '' Επικρατείν''
ΠΗΓΗ
Συμβουλές για αποφυγή απαγωγέων... Του ειδικού σε θέματα ασφαλείας Παναγιώτη Μπάμπαλη !! Συμβουλές για αποφυγή απαγωγέων... Του ειδικού σε θέματα ασφαλείας Παναγιώτη Μπάμπαλη !! Reviewed by Unknown on 16:00 Rating: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Από το Blogger.