Καρκίνος της μήτρας: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης

Η αναλογία μέσης-γοφών τείνει να «εκτοπίσει» τον δείκτη μάζας σώματος από τον χώρο της ιατρικής αξιολόγησης, καθώς φαίνεται πως είναι πιο αξιόπιστη ως δείκτη πρόβλεψης μεγάλου αριθμού ασθενειών.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση British Medical Journal, η αναλογία μέσης-γοφών μιας γυναίκας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως δείκτης πρόβλεψης του εκτιμώμενου κινδύνου που διατρέχει να εκδηλώσει καρκίνο της μήτρας.

Τα νέα στοιχεία υποδεικνύουν ότι όσο μεγαλώνει η αναλογία μέσης-γοφών τόσο αυξάνεται και ο κίνδυνος για καρκίνο της μήτρας, σύμφωνα με τη βρετανική Guardian. Για κάθε 0,1 μονάδα που μεγαλώνει η αναλογία, ο κίνδυνος καρκίνου αυξάνεται κατά 21%, σύμφωνα με τους ερευνητές.

Εκπρόσωποι του Παγκόσμιου Ταμείου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), το οποίο χρηματοδότησε εν μέρει τη μελέτη, δήλωσαν πως τα αποτελέσματα παρουσιάζουν μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στον καρκίνο και στο περιττό λίπος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς.

Η αναλογία μέσης-γοφών είναι πολύ απλό να υπολογιστεί, καθώς το μόνο που χρειάζεται είναι να μετρήσουμε τη μέση και τους γοφούς με μια μεζούρα και να διαιρέσουμε τον πρώτο αριθμό με τον δεύτερο. Ενδεικτικά, μια γυναίκα με περίμετρο μέσης 71 εκατοστά και περίμετρο γοφών 102 εκατοστά έχει αναλογία μέσης-γοφών 0,7 μονάδες. Μια γυναίκα με περίμετρο μέσης 81 εκατοστά και περίμετρο γοφών 102 εκατοστά έχει αναλογία μέσης-γοφών 0,8 μονάδες. Στην περίπτωση αυτή, ο κίνδυνος καρκίνου της μήτρας για τη δεύτερη εκτιμάται πως είναι 21% υψηλότερος απ’ ό,τι για την πρώτη.

Όταν η αναλογία μέσης-γοφών ξεπερνά τις 0,85 μονάδες για τις γυναίκες και τις 0,9 μονάδες για τους άντρες, τότε το άτομο θεωρείται παχύσαρκο.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης, ο καθηγητής Κωνσταντίνος Τσιλίδης από το Αυτοκρατορικό Κολέγιο του Λονδίνου αναφέρει: «Τα αποτελέσματα καταδεικνύουν πόσο σημαντικό είναι για τις γυναίκες να εξασφαλίσουν ότι το βάρος τους παραμένει μέσα στα όρια του φυσιολογικού ώστε να μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου». Η Δρ Παναγιώτα Μήτρου, διευθύντρια χρηματοδότησης ερευνών στο WCRF, προσθέτει με τη σειρά της: «Γνωρίζουμε ότι το επιπλέον βάρος γύρω από τη μέση αυξάνει τον κίνδυνο διαφόρων παθήσεων, όπως ο διαβήτης, ωστόσο αυτή η σημαντική μελέτη μας βοηθά να ρίξουμε περισσότερο φως στο πώς το λίπος στην ευρύτερη περιοχή της κοιλιάς μπορεί να επηρεάσει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου».

Αντίστοιχη, αν και λιγότερο ισχυρή, συσχέτιση εντόπισαν οι ερευνητές ανάμεσα στην αναλογία μέσης-γοφών και στον καρκίνο του εντέρου και τον καρκίνο του παγκρέατος.
Καρκίνος της μήτρας: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης Καρκίνος της μήτρας: Πόσο αυξάνεται ο κίνδυνος ανάλογα με την περίμετρο της μέσης Reviewed by Unknown on 20:00 Rating: 5
Από το Blogger.