ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ: Πόση και ποια Ευρώπη θέλουμε

Τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην Ευρώπη κατέγραψε έρευνα από το Ευρωβαρόμετρο για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 34% των Ελλήνων θεωρούν ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ είναι κάτι καλό, ενώ 32% κάτι κακό.

Στους περισσότερους τομείς πολιτικής, ωστόσο, οι Έλληνες θέλουν την ΕΕ να παρεμβαίνει περισσότερο και μάλιστα σε ποσοστά μεγαλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Οι Έλληνες αισθάνονται πολύ λιγότερο από τους άλλους Ευρωπαίους ότι η φωνή τους μετράει στην ΕΕ. Εμφανίζονται, επίσης, λιγότερο αισιόδοξοι από τους άλλους Ευρωπαίους για τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Αντίστοιχα, ο μέσος όρος για την ΕΕ των «28» είναι 57% (θεωρούν καλή την συμμετοχή τους στην ΕΕ) και 26%.

Μάλιστα, το ποσοστό είναι αυξημένο κατά τέσσερις ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με την προηγούμενη έρευνα του Σεπτεμβρίου του περασμένου έτους και βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με το 2007 (58%), πριν ξεκινήσει η οικονομική κρίση. Τα ποσοστά, ωστόσο, διαφέρουν σημαντικά από χώρα σε χώρα.

Ο πρόεδρος της Ευρωβουλής, Αντόνιο Ταγιάνι, χαρακτήρισε πολύ ενθαρρυντικά, καθώς περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες βρίσκουν θετική την συμμετοχή στην ΕΕ και αυτή η θετική στάση τους φαίνεται να επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα του 2007.

Ανταποκρινόμενοι στα τελευταία γεωπολιτικά γεγονότα, όπως η αυξανόμενη αστάθεια στον αραβικό κόσμο, η αυξανόμενη επιρροή της Ρωσίας και της Κίνας, το Brexit και η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, έως και το 73% των ερωτηθέντων προτιμούν μία κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, παρά μεμονωμένες εθνικές ενέργειες.

Μια ισχυρή πλειοψηφία καλεί επίσης την ΕΕ να κάνει περισσότερα για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων, όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας (80%) και η ανεργία (78%), η προστασία του περιβάλλοντος (75%) και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής (74%).

Κοινωνικές ανισότητες

Η συντριπτική πλειονότητα των Ευρωπαίων, δε, λένε ότι οι ανισότητες μεταξύ των κοινωνικών τάξεων είναι σημαντικές και το ένα τρίτο αμφιβάλλει ότι η κρίση θα τελειώσει μέσα στα επόμενα χρόνια.
ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ: Πόση και ποια Ευρώπη θέλουμε ΔΙΧΑΣΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΕ: Πόση και ποια Ευρώπη θέλουμε Reviewed by Unknown on 14:00 Rating: 5
Από το Blogger.