Πως θα ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ σε ΚΑΡΕΚΛΕΣ-ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ

Η ταπετσαρία αντί για κάλυμμα σε καρέκλες - πολυθρόνες είναι μια λύση σαφώς περισσότερο "σικάτη" όμως επειδή σε αντίθεση με τα καλύμματα δεν μπορεί να καθαριστεί το ίδιο εύκολα, αργά ή γρήγορα η αλλαγή του υφάσματος είναι ...μονόδρομος.
Η διαδικασία αλλαγής υφάσματος σε κάθε τύπο καθίσματος, δεν είναι κάτι το ιδιαίτερα δύσκολο και αν ...ξηλώσετε ένα ταπετσαρισμένο κάθισμα και δείτε πως ακριβώς έχει φτιαχτεί, θα διαπιστώσετε και μόνοι σας ότι μπορείτε εύκολα να το κάνετε και εσείς, αλλάζοντας εντελώς την όψη σε παλιές καρέκλες-πολυθρόνες.

Το μόνο εξειδικευμένο εργαλείο που θα σας χρειαστεί, εκτός από καινούργιο ύφασμα, είναι ένα καρφωτικόεπίπλων.
Θα βρείτε τέτοια καρφωτικά-συρραπτικά σε πολύ μεγάληποικιλία και σε διάφορα μεγέθη, ποιότητες και τιμές, σε όλα τα πολυκαταστήματα αλλά και eshops με εργαλεία.

Το κόστος τους είναι ασφαλώς ανάλογο του είδους και τωνδυνατοτήτων, μπορεί να φτάσει έως και τα 30-40 ευρώ όμως ένα απλόκαρφωτικό για να αλλάξετε ταπετσαρία π.χ σε καρέκλες κουζίνας ήτραπεζαρίας θα το βρείτε ακόμη και με 5 περίπου ευρώ. Το μόνο που θα πρέπει ναπροσέξετε κατά την αγορά, να επαρκεί το μήκος στο οποίο καρφώνει, ανάλογα με το πάχοςτου ξύλου πάνω στο οποίο θέλετε να στερεώσετε ύφασμα, αφού συχνά αυτό είναι διαφορετικόπ.χ για μια καρέκλα τραπεζαρίας από μια πολυθρόνα.

Το πρώτο στάδιο αλλαγής ταπετσαρίας ενός καθίσματος είναι να βγάλετε την παλιά. Ανάλογα με τον τρόπο που,εξωτερικά, έχει πλαισιωθεί-συγκρατηθεί το ύφασμα π.χ κάποια διακοσμητική τρέσα, διακοσμητικά καρφιά κλπ. από αυτά θα ξεκινήσετε.

Με μια πένσα ή όποιο άλλο αιχμηρό αντικείμενο σας εξυπηρετεί θα χρειαστεί να αφαιρέσετε τα καρφιά ή να ξηλώσετε το ρέλι-κορδέλα, που συχνά είναι κολλημένο περιμετρικά του ξύλου με κόλλα.
Το επόμενο στάδιο είναι και πάλι με πένσα ή ένα μυτερό κατσαβίδι να αφαιρέσετε τα παλιά καρφιά του καρφωτικού-συρραπτικού που συγκρατούν το παλιό ύφασμα πάνω στο ξύλο για να μπορέσετε να το αφαιρέσετε εντελώς.


Για την αλλαγή του υφάσματος θαακολουθήσετε τα ίδια ακριβώς βήματα αλλά με την ...ανάποδησειρά και τρόπο.
Με πατρόν το παλιό ύφασμα, κόβετε το καινούργιο στο μέγεθος καισχήμα που χρειάζεται.

Το πιάνετε γύρω γύρω με το καρφωτικό και στην συνέχει ακαλύπτετε τα καρφιά του καρφωτικού, στο σημείο ακριβώς που το ύφασμα ενώνεται με το ξύλο, είτε με νέα διακοσμητικά καρφιά είτε κολλώντας ένα καινούργιο ρέλι - διακοσμητική τρέσα με μια ισχυρή κόλλα γενικής χρήσης ή θερμοκολλητικό πιστόλι.


Για καθίσματα που το τελείωμα της ταπετσαρίας είναι στερεωμένο όχι σε εμφανές σημείο αλλά κάτω από το κάθισμα, η όλη διαδικασία είναι ακόμη πιο απλή, αφού δεν θα χρειαστεί να καλύψετε τα καρφιά του καρφωτικού, θα αντικαταστήσετεαπλώς το ύφασμα και θα το πιάσετεεπίσης στο κάτω μέρος του, σαν ένακάλυμμα δηλαδή του επίπλου που αντί να είναι "ελεύθερο" θα το συγκρατήσετε στο κάτω - κρυφό μέρος του επίπλου που με το καρφωτικό.

Το μοναδικό λεπτό σημείο, ειδικά σε καθίσματα με απόλυτατετράγωνο σχήμα, είναι ο τρόπος με τον οποίο θαδιπλώσετε το ύφασμα στις γωνίες. Οδηγός σας και σε αυτό, το παλιό ύφασμα.

Δείτε πως ακριβώς έχει διπλωθεί έτσι ώστε ναστέκεται σωστά και σε κάθε περίπτωση τόσο στιςγωνίες όσο και σε ολόκληρο το μήκος του το ύφασμα πριν τοκαρφώσετε θα πρέπει να είναι απολύτως τεντωμένο.
Για μεγάλα καθίσματα, ένας τρόπος για να διευκολυνθείτεστο τέντωμα του υφάσματος είναι αφού το κόψετε στο σωστό σχήμα και μέγεθος να το καρφιτσώνετε - συγκρατείτε περιμετρικά κομμάτι κομμάτι πάνω στο αφρολέξτου γεμίσματος με καρφίτσες, όσο το δυνατόν πιο τεντωμένο, και στην συνέχεια καρφώνετε με το καρφωτικό.

Σε κάποιες καρέκλες, κουζίνας κυρίως, το κομμάτι τουκαθίσματος είναι εντελώς αποσπώμενο, βγαίνει δηλαδήολόκληρο από τον ξύλινο σκελετό του επίπλου.

Για να αλλάξετε ύφασμα σε τέτοιες καρέκλες, θα βγάλετε το κάθισμα-μαξιλάρι και θα ακολουθήσετε την ίδια διαδικασία, αφού όπως θα δείτε στο πίσω-κρυφό του μέρος και εκεί το ύφασμα είναι τεντωμένο και στερεωμένο στο πίσω μέρος επίσης με καρφωτικό επίπλων.

Με την προσθήκη εσωτερικού γεμίσματος, σκληρούαφρολέξ για κάθισμα και με την ίδια διαδικασία μπορείτε και να μετατρέψετε μια απλή καρέκλα, ξύλινη, ψάθινη κλπ. σεκάθισμα με ταπετσαρία.
Το μόνο που επιπρόσθετα θα χρειαστεί, αφού κόψετε το γέμισμα στο σωστό μέγεθος και σχήμα, πριν από το ύφασμα να το στερεώσετε και αυτό περιμετρικά του σκελετού με το καρφωτικό.

Μια ακόμη κατηγορία καθισμάτωνπου δύσκολα καθαρίζουν αν δεν είναι δερμάτινες, είναι οι καρέκλεςγραφείου.

Το κάθισμα των περισσοτέρων είναι επίσης δημιουργημένο με αυτόν τον τρόπο και για να αλλάξετε το ύφασμα-ταπετσαρία τους, απλώς φροντίστε όταν αγοράσετεκαρφωτικό να είναι τέτοιων προδιαγραφών ώστε να πιάνει-καρφώνει και πάνω σε χοντρό πλαστικό από το οποίο είναι συνήθωςκατασκευασμένος ο σκελετός σε τέτοιες καρέκλες.

Η διαδικασία αλλαγής υφάσματος στην πλάτη ή και ταμπράτσα σε πολυθρόνες είναι ακριβώς η ίδια.
Βγάζετε τα παλιά καρφιά και ύφασμα, καρφώνετε το καινούργιο και καλύπτετε στο σημείο της ένωσηςυφάσματος-επίπλου με τρέσα ή διακοσμητικά καρφιά.

Συνδετήρες για συρραπτικό-καρφωτικό όπως και διακοσμητικά καρφιά, διακοσμητικές τρέσες,αφρολέξ κλπ. θα βρείτε σε όλα τα καταστήματα και eshops με είδηταπετσαρίας επίπλων.

Δεν είναι καθόλου δύσκολο και αν ρωτήσετε τις τιμές των επαγγελματιών για την αντίστοιχη εργασία θα πειστείτε ότι το κόστος για να αλλάξετε το ύφασμα-ταπετσαρία π.χ σε 6 καρέκλες τραπεζαρίας, αν το κάνετε μόνοι σας, με ένα οικονομικό ύφασμα, είναι λιγότεροκαι από το μισό.







Πως θα ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ σε ΚΑΡΕΚΛΕΣ-ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ Πως θα ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΑΠΕΤΣΑΡΙΑ σε ΚΑΡΕΚΛΕΣ-ΠΟΛΥΘΡΟΝΕΣ Reviewed by Unknown on 17:00 Rating: 5
Από το Blogger.