Στη Γουατεμάλα οι Ινδιάνοι βαφτίζονται Ορθόδοξοι και μαθαίνουν ελληνικά (EIKONEΣ)

Στις αρχές Μαΐου ο γνωστός Ελληνας επιχειρηματίας και συνιδιοκτήτης της αλυσίδας εστιατορίων «Bareburger», Μιχάλης Πιτσίνος, και ο διεθνώς καταξιωμένος Ελληνας φωτογράφος, Κώστας Πηγαδάς,

ταξίδεψαν στη Γουατεμάλα απαντώντας στην πρόσκληση του Μητροπολίτη του Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής Σεβασμιωτάτου Αθηναγόρα με αφορμή τα εγκαίνια του νέου εκκλησιαστικού ναού στην περιοχή.
Σκοπός αυτού του ταξιδιού ήταν να δουν ιδίοις όμμασι δύο κοσμικοί, μη κληρικοί το Ορθόδοξο Χριστιανικό έργο που πραγματοποιείται εκεί.
Η σίτιση των κατοίκων, το χτίσιμο δρόμων και σπιτιών, οι παροχές υγείας, η εκμάθηση της Ελληνικής γλώσσας, η Βάπτιση και η διάδοση της Ορθοδοξίας συνιστούν βασικές δράσεις αυτού του έργου.
Οταν έφθασαν στο χωριό Αγκουακάτε της Γουατεμάλας πάνω από πέντε χιλιάδες ντόπιοι κάτοικοι τους επιφύλαξαν θερμή υποδοχή με πυροτεχνήματα και μουσική μπάντα.
Τα εγκαίνια του νέου ναού και η παρουσία του πλήθους ήταν ασφυκτική με μια εκπληκτικά συγκινητική λειτουργία όπου ντόπια παιδιά έψελναν στα Ελληνικά μεγάλα αποσπάσματα του Ευαγγελίου.
Ο Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας με έκδηλη τη συγκίνησή του εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τις πράξεις λατρείας προς το πρόσωπό του και την Ελληνορθόδοξη Εκκλησία γενικότερα.
«Ξέρετε αυτοί οι άνθρωποι δεν το θεωρούν δεδομένο ότι είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι αλλά βαπτίστηκαν προσφάτως καθ’ επιλογήν και αυτό σημαίνει ότι έχουν βαθιά ευγνωμοσύνη γι’ αυτό. Η Ορθοδοξία μας δεν ήταν ποτέ δεδομένη γι’ αυτούς και αυτό από μόνο του αποκτάει μεγάλη βαρύτητα. Η Ιεραποστολή μας έχει έντονη δράση σε αυτές τις περιοχές. Καμιά φορά ξέρετε δίνουμε ακόμα περισσότερα από ό,τι μπορούμε να δώσουμε …την ψυχή μας κυριολεκτικά» δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Σεβασμιώτατος.

Ο Μητροπολίτης του Μεξικού, Κεντρικής Αμερικής, Κούβας και των νησιών της Καραϊβικής Σεβασμιώτατος Αθηναγόρας βαπτίζει τα ντόπια παιδιά του χωριού Αγκουακάτε της Γουατεμάλας. Φωτογραφία: Κώστας Πηγαδάς.

Μήνυμα αγάπης στους κατοίκους της περιοχής απηύθυνε επίσης και ο Πρωτοπρεσβύτερος και εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου Πάτερ Αλέξανδρος Καρλούτσος, ο οποίος εμφανώς συγκινημένος περιέγραψε το έργο της εκεί Μητρόπολης ως «συγκλονιστικό».
Την αποστολή συνόδευαν και εξέχοντες Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες καθώς και ο διάσημος φωτογράφος Κώστας Πηγαδάς.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Μιχάλης Πιτσίνος ηγείτο της αποστολής. Φωτογραφία: Κώστας Πηγαδάς.

Της αποστολής ηγείτο ο Μιχάλης Πιτσίνος ο οποίος έχει επιδείξει έντονο ενδιαφέρον για το Θεάρεστο έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα ενώ ο Κώστας Πηγαδάς απαθανάτισε με τη φωτογραφική του μηχανή λεπτό προς λεπτό τα εγκαίνια του ναού σε μια προσπάθειά του να μπει σε υψηλού βεληνεκούς περιοδικά ανά τον κόσμο και να υπάρξει περαιτέρω προβολή του φιλανθρωπικού αυτού έργου της Μητρόπολης του Μεξικού.
Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πιτσίνος: «Το έργο του μητροπολίτη Αθηναγόρα εδώ είναι μοναδικό για την Ορθόδοξη Εκκλησία μας, καθώς και για την ελληνική γλώσσα που διδάσκεται ανελλιπώς. Ωστόσο, οι αντίξοες οικονομικά συνθήκες ολοένα και δυσχεραίνουν το έργο του Σεβασμιωτάτου.
»Είναι επιτακτική ανάγκη οι ομογενείς Βορείου Αμερικής να βοηθήσουν και να συνδράμουν τα μέγιστα για την υλοποίηση των στόχων τόσων πολλών χωρών της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.
»Είναι πολύ σημαντικό όλοι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας και να συμβάλλουμε κυρίως οικονομικά αλλά και όπως αλλιώς μπορούμε, καθώς οι ανάγκες είναι τεράστιες με την έλλειψη πόρων να κάνει τα πράγματα πραγματικά πολύ δύσκολα.
»Προσωπικά πιστεύω πως η δράση του Σεβασμιωτάτου Αθηναγόρα πρέπει να ενεργοποιήσει και άλλους επιφανείς επιχειρηματίες ή ακόμη και εθελοντικούς φορείς ούτως ώστε να επεκταθεί το έργο του προσφέροντας ανακούφιση όπου μπορεί».
Στη Γουατεμάλα οι Ινδιάνοι βαφτίζονται Ορθόδοξοι και μαθαίνουν ελληνικά (EIKONEΣ) Στη Γουατεμάλα οι Ινδιάνοι βαφτίζονται Ορθόδοξοι και μαθαίνουν ελληνικά (EIKONEΣ) Reviewed by Unknown on 00:00 Rating: 5
Από το Blogger.