Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα!

Κάθε στρατός στον κόσμο έχει ως θεμέλιο, την Ιστορία του και τις Παραδόσεις του. Ακόμη και χώρες που δημιουργήθηκαν πρόσφατα, γνωρίζουν ότι η Ιστορία και οι Παραδόσεις του Στρατιωτικού Σώματος είναι το «τσιμέντο» που κρατάει όρθιο το οικοδόμημα που λέγεται «Στρατός».

Του Γιώργου Αναγνωστόπουλου

Πάνω στην Ιστορία και τις παραδόσεις του, ο Στρατός χτίζει το ηθικό του, το μαχητικό του πνεύμα, την ικανότητα του να ανταπεξέλθει στις δυσκολίες και τις θυσίες της στρατιωτικής ζωής, διότι η Ιστορία και οι παραδόσεις χτίζουν το πνεύμα της υπερηφάνειας και τιμής στα στελέχη του.

Οι επίσημες στολές, τα εξαρτήματα της στολής, ο τρόπος που παρελαύνει ο στρατός, ο βηματισμός του στρατού, είναι όλα μέρος της ταυτότητας του στρατού, της Ιστορίας του, της κουλτούρας του και των παραδόσεων του.

Ο Στρατός έχει μία ποικιλία στολών που καλύπτουν τις διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις της στρατιωτικής ζωής. Επίσης παρατηρούμε ότι από χώρα σε χώρα, υπάρχουν διαφορετικές στρατιωτικές εμφανίσεις, που οφείλονται στην διαφορετική ιστορία της κάθε χώρας.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας στην διαμόρφωση της στολής είναι το πότε συστάθηκε χρονολογικά το συγκεκριμένο στρατιωτικό σώμα, κάτι που επηρεάζει το σχέδιο της στολής, από το πως ντυνόντουσαν οι άνθρωποι την εποχή εκείνη και ούτω καθεξής.

Η Σύσταση του Νέου Ελληνικού Κράτους βρήκε τον Ελληνικό Λαό σε μία κατάσταση χωρίς να έχει διαμορφωμένη μία συγκεκριμένη Ελληνική Συνείδηση. Ο λόγος ήταν ότι ο Ελληνικός λαός έζησε για σχεδόν 1500 χρόνια πρώτα ως ένας από τους λαούς της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας και 400 περίπου χρόνια ως ένας από τους λαούς της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

Είναι ένα θαύμα το ότι, έστω και κομματιασμένη και όχι ξεκάθαρη, η Εθνοτική, Γλωσσική, Πολιτιστική Συνείδηση, εξακολουθούσε να επιβιώνει μετά από σχεδόν 2000 χρόνια.

Δυστυχώς, η ηγεσία του ελληνικού λαού είχε ως πρότυπα ξένες χώρες που ήταν τα πρότυπα την εποχή εκείνη και μετά από διάφορους ενδυματολογικούς πειραματισμούς κατέληξε να αντιγράψει την αγγλική στρατιωτική στολή και για τα τρία σώματα μετά τον Α’ ΠΠ μέχρι και την πτώση της Δικτατορίας το 1974, που η στολή του Στρατού Ξηράς και μόνο, άρχισε να ακολουθεί τα πρότυπα της αμερικανικής στολής.

Ο λόγος ήταν προφανής, η αποσύνδεση της εικόνας του Στρατού Ξηράς από την εποχή της Δικτατορίας και των Συνταγματαρχών. Ήταν ένας συμβολισμός που δεν εφαρμόστηκε στο Ναυτικό και την Αεροπορία γιατί δεν είχαν αναμειχθεί ενεργά στο πραξικόπημα και μέχρι σήμερα εξακολουθούν να ακολουθούν τα αγγλικά πρότυπα στις στολές τους.

Αυτό το αλαλούμ έχει κάνει τον Ελληνικό Στρατό να είναι ο μόνος στην Ευρώπη που δεν έχει στολές βασισμένες στην στρατιωτική του Ιστορία, αλλά να είναι κακέκτυπα στολών άλλων χωρών. Κλασσική παρενέργεια από αυτό το κομφούζιο, είναι η τάση της μετατροπής της Στολής Μάχης από ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς στον στρατό ξηράς, σε επίσημη στολή κατά παράβαση του Στρατιωτικού Πρωτοκόλλου.

Το τελείως εξοργιστικό είναι όταν φορούν την στολή μάχης με το αμερικάνικο σχέδιο παραλλαγής και όχι το Ελληνικό, σε συνδυασμό με τα αμερικάνικα άρβυλα η μπότες. Λυπηρή εικόνα που είναι αποθέωση της γελοιότητας για έναν ανώτατο αξιωματικό που υποτίθεται ότι πρέπει να είναι το υπόδειγμα για τους κατωτέρους του.

Αυτή όμως η νοοτροπία, σε κάνει να αναρωτιέσαι με τι ηθικό ανάστημα αυτός ο αξιωματικός θα επιβάλει πειθαρχικές ποινές στους κατωτέρους του, σε ενδυματολογικές η άλλες παραβάσεις.

Σημειολογικά πρέπει να αναφερθεί επίσης η καθ’ όλα γελοία τάση της πολιτικής ηγεσίας του τόπου, (ευτυχώς όχι όλοι), η οποία αρέσκεται να φοράει τζάκετ μάχης η του όπλου που παρακολουθεί την άσκηση, σε κάθε ευκαιρία.

Ομολογώ ότι πέραν του Υπέρτατου Ηγέτη της Β. Κορέας και του Πούτιν κάποιες φορές, δεν έχω δει πολιτική ηγεσία να παρακολουθεί στρατιωτικές ασκήσεις ως… ειδικός από κάποια χώρα του Δυτικού Συνασπισμού.

Νομίζω, ότι είναι καιρός να σταματήσει αυτό το γελοίο μπάχαλο και να σκύψουν οι Στρατιωτικοί Ιστορικοί στο να επιλέξουν σχέδια στολών για τον Ελληνικό Στρατό που να έχουν την ρίζα τους αλλά και αναφορές, στην πλούσια Ελληνική Στρατιωτική Ιστορία και να σταματήσουμε επιτέλους να κάνουμε κακέκτυπα αντίγραφα άλλων Στρατών.
Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα! Στρατός: Αλαλούμ με τις στολές και ξενομανία που οδηγεί σε κακέκτυπα! Reviewed by Unknown on 18:00 Rating: 5
Από το Blogger.